Borovničeva marmelada s chia semeni brez dodanega sladkorja
Vojna Borovnic III: Namaz jagodičevja
Ker sva se letos nabiralništva lotila preveč resno, imava borovnic že poln kovček. Kljub dvema poskusoma (borovničevi muffini, borovničeva ombre torta), se te modre kroglice še vedno skrivajo po vseh kotičkih najinega domovanja.
Nekaj sva jih poslala naravnost v kuhinjsko antarktiko, druge pa bodo končale kot sladek namaz. Med ležernim sprehajanjem po spletu sva naletela na izvrstno idejo: izdelavo marmelade s chia semeni. Pa poskusimo!
V dva manjša kozarca za marmelado spada:
500 g borovnic
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 4 žlice sladkorja)
3 žlice chia semen
1 limona
V lonec stresi oprane borovnice in jih posuj s sladilom SugarSweet, nato jih srednjem ognju segrevaj in kuhaj, dokler se ne zmehčajo.
Borovničevo brozgo prestavi v blender/sekljalnik in vanjo iztisni sok limone. Borovnice pokisaj po okusu – midva sva zmečkala kar celo limono.
Zdaj so na vrsti zdrava chia semena. V kolikor ti ne ustreza njihova tekstura med zobmi, jih lahko prej zmelješ.
V temno mešanico nameči tri žlice semen, nato jo premešaj in vlij v kozarce za marmelado.
Kozarec, poln marmelade, zapri in pusti, da se ohladi. Zatem veselo odpri hladilnik in vanj zalučaj sladki namaz.
Marmelada bo v hladilniku zdržala tri tedne, če je ne bo prej napadlo kakšno divje, sestradano bitje.
Če je prehitro zmanjka, lahko hitro zakuhaš novo iz zamrznjenih borovnic.
Temni namaz se odlično poda h kruhu ali palačinkam, zaradi zdravih sestavin, ki ne prinašajo kupa kalorij, pa izriše nasmeh na usta.
Tako, modri nasmeški in čudežno izginotje borovničeve marmelade očitno kažejo na to, da je poskus uspel, pa tudi zaloga zdravih kroglic se počasi manjša.
Moder in lahek tek!
Mmmm, bere se super. S čim pa bi lahko nadomestila chia semena? Klasičen želin?
Kaj pa z ameriškimi borovnicami bi tudi šlo?
Tudi;)
Tadej, tako je;) Lp, Midva;)
Izgleda super, pa še brezgrešno! Je marmelada primerna za shranjevanje dalj časa? Jo je smiselno shraniti v shrambo, kot navadno marmelado?
JR, rekla bi, da ni ravno dolgotrajna, saj pri marmeladah deluje sladkor tudi kot konzervans. Vsaj pol leta pa bi morala zdržati v shrambi, če so kozarci prej primerno pripravljeni (razkuženi).