Sočni borovničevi muffini s kokosovo moko

Okusno shranjevanje nabranih borovnic

 

Nedavno tega sva se bližnjem gozdu ob skakljanju spotaknila ob pravo zakladnico borovnic, zatem pa sva se v borovničev raj večkrat vrnila oborožena s košaricama. Odkrila sva, da sva strastna nabiratelja, za kar sva bila poplačana s celimi nasipi teh modrih kroglic. Nekaj sva jih uspela natlačiti v torto, druge pa pridno čakajo na zaužitje.

borovnica muffini-3
Naučila te bova najnovejše metode konzerviranja borovnic – če jih skriješ v muffine iz skute in kokosove moke, se zagotovo ne bodo pokvarile (taki muffini vedno ‘čudežno’ izginejo).

borovnica muffini-5
Gruča muffinov ti ponuja:
300 g pasirane skute
150 g borovnic
3 jajca
120 g kokosove moke
3 žlice ovsenih kosmičev
1 žličko pecilnega praška
1 strok vanilije
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 4 žlice sladkorja)

borovnica muffini-1
Jajca razbij ter jih skupaj s SugarSweet (ali sladkorjem) penasto stepi, nakar k njim čofneš skuto ter dodaš semena, katera z nožem izpraskaš iz stroka vanilije. Nabrane sestavine pošteno premešaj.

borovnica muffini-6
S pomočjo sekljalnika ali mlinčka spremeni ovsene kosmiče v prah, nato k njim primešaj žličko pecilnega praška.

borovnica muffini-9
Nasprotja se privlačijo, zato je čas, da združiš suhe in mokre sestavine. K slednjim stresi kokosovo moko in posuj zmlete kosmiče. Pridobljeno maso konkretno premešaj, nato vanjo nameči splaknjene in osušene borovnice. Z nežnimi in previdnimi gibi jih vmešaj v muffinsko maso.

borovnica muffini-8
V odprtine pekača za muffine porini papirnate modelčke, jih posuj z malo kokosove moke, nato pa v njih nadevaj ravnokar narejeno maso. Pečico segrej na skromnih 180 stopinj, nato vanjo veselo zalučaj napolnjen pekač.
Med čakanjem na muffine živčno zobaj borovnice, ki se valjajo po celem stanovanju/študenskem domu/dvorcu.
Po 25 minutah so tvoji prsti in zobje že listo vijolični, muffini pa pečeni. Odreši jih vročine in pusti, da se ohladijo.

borovnica muffini-7
Objem kokosa in borovnic se tvojim brbončicam zdi kot odlična gozdno-tropska kombinacija, muffini pa se izkažejo za nadvse primerno obliko shranjevanja odvečnih borovnic.

borovnica muffini-4
Po resnici povedano, nihče ne ve, kakšen rok trajanja imajo mali napihnjenčki, ker primeri, kjer bi zdržali dlje od ene ure, niso znani.

borovnica muffini-2
Dober tek!

6 comments

 1. Lucija says:

  Mafini so super, sočni, okusni! Ravnokar sem jih naredila in jih že pridno jemo 😀
  Zanima me samo, če bi mogoče lahko zamenjala količine pri kokosovi moki in ovsenih kosmičih, ker bi raje imela malo manj intenziven okus po kokosu.

  • midva says:

   Lucija,

   Količino kokosove moke lahko zmanjšaš na polovico (60 g), nadomestiš pa jo lahko s približno tremi žlicami mletih ovsenih kosmičev. Kosmiče dodajaj postopoma, medtem pa spremljaj gostoto mase, da ne bodo muffini premokri ali pa presuhi.

 2. Damjana says:

  Sem naredila tele mafine in toblerone torto za rd in oboje je (bilo) odlično! V torto sem dodala še domač karamel (ne bi bilo potrebe, a sem ga imela)
  Hvala za oba super recepta!

  • midva says:

   Zdravo Tamara!

   Bi šlo, samo boš morala dodati več kokosove moke, saj je grški jogurta malo bolj tekoč kot skuta. Lp, Midva:)

Leave a Reply