Božična jogurtova torta
Le še 18 noči do odpiranja daril
Ubogi Božiček mora po skromnih 11 mesecih dopusta zdaj zopet delati na vse pretege. Ko ga gospa Božičkova vidi, kako hiti z darili in se tako močno trudi, da mu kar pot kaplja z brade, se ji ubožec kar malce zasmili. V tistem trenutku se nasmehne, saj točno ve, kaj potrebuje Božiček za sprostitev.
Torto! In to ne katerokoli, temveč Božičkovo najljubšo torto. Okrogli dobrodušnež naravnost obožuje sočne torte z veliko preliva, božična torta pa tega skriva kar v jamicah.
Za ta recept sva morala s celo grmado piškotov podkupiti Božičkovega jelena, ki pa želi ostati neimenovan.
V tej torti daje rahel biskvit aromatično oporo nežni jogurtovi kremi, ki pa v sebi skriva sladko sadno presenečenje.
Recept
V biskvit je potrebno stlačiti:
50 g moke
50 g lešnikov
100 g sladkorja
3 jajca
1 žličko pecilnega praška
1 žličko cimeta
Nežna jogurtova plast navdušuje s/z:
3×180 g božičnega jogurta (v kolikor ga ne najdeš, lahko uporabiš kateregakoli drugega)
1×180 g navadnega jogurta
250 ml smetane
9 lističi želatine
4 žlicami sladkorja v prahu
V jamicah se skriva:
300 g gozdnih sadežev
sladkor po okusu
Za izdelavo božične torte s premerom 26 cm potrebuješ še 8 mini ‘shooter’ plastičnih kozarčkov (lahko pa tudi več). Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na prijetnih 180 °C.
- Sladkor in lešnike vrzi v sekljalnik ter zmelji do finega.
- Razbij jajca in jih vrzi k lešnikom in sladkorju ter jih električno zmešaj.
- Dodaj presejano moko, poprej zmešano s cimetom in pecilnim praškom in vse skupaj zmešaj z električnim mešalnikom ali pa uporabi lastna kopita.
- Maso za biskvit vlij v pekač, katerega dno je obloženo s papirjem za peko.
- Zalučaj ga v pečico, kjer naj počaka 10-15 minut, kar je ravno prav dolgo, da si zloščiš rogovje.
- Pečenost vedno preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh. Če temu ni tako, peko nadaljuj.
Jogurtova krema:
Bleh, jeleni ne maramo jogurta, ampak Božiček pa prične kar pobezljano skakljati, ko ga zagleda. Še posebej mu je pri trebuhu začinjen sezonski božični jogurt s koščki jabolk in zdrobljenimi lešniki, ki ga pozimi izdelujejo le zaradi njega.
- Vse jogurte vrzi v posodo in jih sladkaj po želji (midva sva uporabila 4 žlice sladkorja v prahu).
- V drugi posodi stepi smetano do čvrstega.
- Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da se napoji. Ožemi jo s kopiti in raztopi nad srednjim ognjem z dvemi žlicami mleka.
- Z električnim mešalnikom želatino zmešaj z jogurtom, nato pa še s spatulo s počasnimi gibi primešaj še smetano.
- Okoli biskvita zategni obod, obdan z acetatno folijo (ali papirjem za peko) in čezenj prelij nežno jogurtovo kremo.
- Zagrabi plastične mini kozarčke in jih enakomerno v krogu razporedi po torti. Ne postavi jih preveč k robu, ker bo drugače jez s prelivom popustil. Kozarčke nežno porini do biskvita, nato pa v njih vlij hladno vodo, da jih obtežiš.
- Torto za najmanj 6 ur postavi v hladilnik (ali ven, če bivaš na Severnemu tečaju).
- Preden postrežeš torto, moraš iz nje izbezati kozarčke. Z žličko iz njih poberi nekaj vode, nakar vliješ vročo vodo. Po nekaj trenutkih jogurtov prijem popusti, kar nemudoma izkoristi in izpuli kozarčke.
Preliv iz gozdnih sadežev:
- V posodo stresi zamrznjene godne sadeže in jih posuj s poljubno količino sladkorja v prahu.
- Segrevaj jih nad srednjim ognjem, dokler se povsem ne razpustijo.
- Ohladi jih, nato pa nadvse previdno vlij v jamice v torti.
V Božičkovem taboru se glede te torte delijo na dva dela – na tiste, ki košček za koščkom pomakajo v jamico, …
… in na tiste, ki iz torte naredijo slasten masaker.
Sočen tek!
Super rojstnodnevna tortica! Sicer nisem lončkov notr dala, ampak sem sadje kar čez polila. Vsi so pohvalil, tako da je bla super ;)) Jo je zmankal predn sm se spomnla slikat. Tjaša & Blaž super blog in recepti 😉
Hvala, Barbara!
Ja, najvažneje je, da sadje in torta nekako prideta skupaj, način pa niti ne 😉
Upava, da je/bo tvoj rojstni dan pospremilo sladko in divje praznovanje!
Vse najslajše 🙂
Torta, ki bo letos na naši mizi za božič…
Zanima me pa, jaz imam model 26cm…bi bil za recept primeren za to velikost pekača?
Zdravo Suzana!
Tudi pekač 26cm bo super, tortica bo prišla sicer malo nižja vendar nič hudega še vedno bo lepa:) Lp, Midva
kaj lahko namesto želatine v lističih dam tisto v prahu?
Pozdravljena Maja!
Seveda lahko uporabiš želatino v prahu:) lp, Midva
Pozdravljeni, mene zanima če more biti obvezno pirina moka? ali je lahko ostra moka? lp
Zdravo Amanda!
Seveda lahko uporabiš tudi ostro moko ali katerokoli drugo moko. Lp, Midva
Mene pa zanima, ce bi bilo ok, ce bi preliv iz gozdnih sadezev naredila ze dan prej, takrat kot torto, in ga shranila v skledi do naslednjega dne, namesto da delam drugi dan pred postrezbo? Saj najbrz nima biti kaj narobe, ane? 🙂
Zdravo Tinna!:) Seveda lahko, nič ne bo narobe sadeže postavi v hladilnik zraven tortice in bodo tudi drugi dan super:)Lp, Midva
Super, hvala! 🙂 Pa še dve vprašanji na hitro 🙂 Moj pekač je premera 28 cm. Mislite, da bo prenizka, če ohranim enake sestavine? Najbrž bi morala za kakšno tretjino povečati? Najblj me pa muči tale želatina – nikoli nisem delala z njo in mi ni čisto jasno, kako te lističe namakaš in ožemaš in kaj potem zmešaš v kremo… Bi lahko morda na hitro napisali postopek? Res fuuuuuul hvala! 🙂
Tinna,
ja, s premerom 28 cm bi bila torta prenizka – kar povečaj za tretjino.
Uporaba želatine je preprosta. Lističe najprej namoči v hladni vodi, po nekaj minutah pa jih z roko ožemi. Postavi jih v kozico in prilij dve žlici vode ali ruma. Segrevaj na nizkem ognju, saj ne sme zavreti! Ko je popolnoma raztopljena, jo z električnim mešalnikom na hitro vmešaj v kremo.
LP, Midva 🙂
Zanima me ali lahko na mesto želatine uporabim agar-agar ( zaradi vegetarijancev v naši družini ) in kakšno količino? Hvala
LP
Anemari
Anemari,
lahko uporabiš agar-agar. 1 čajna žlička (2g) ustreza 6 listom želatine, zato pri kremi uporabi 1,5 žličke agar-agarja (namesto 9 listov želatine).
lp, Midva
Je komu uspelo z agarjem? Meni dela težavo to, da se začne agar pri okrog 40°C strjevat in je zato težko lepo vmešat stepeno smetano notri (krema ni homogena).
Tortico naredila včeraj. V biskvit sem dala 60 g sladkorja, ostalo pa vse po receptu. Božansko dobra. Vsi so z veseljem razvajali brbončice. lp
Barbara,
vesela sva, da vam je vsem tako teknila 🙂
lp, Midva
Zanima me za koliko je treba količino zmanjšat za pekač 20 cm premera.
Zdravo Silvia!
Količine zmanjšaj za 1/3:) Lp, Midva
Hvala za recept!
Zanima me, kje bi lahko kupila te mini lončke.
Najlepša hvala za vaš odgovor
Zdravo Tina! Midva sva lončke kupila v intersparu videla sva jih pa tudi v Tediju. Lp, Midva:)
Odločila sem se da bi delala božično jogurtovo torto. Pa me zanima če je možno da bi uporabila manj lističev želatine?
Pozdravljena, Meta.
Bolje, da ne uporabiš manj želatine, saj je zaradi lukenj čvrstost kreme zelo pomembna.
LP, midva
pozdravljeni koliko je 9 listov želetine v prahu ? Ali lahko uporabim kateri koli jogort?
Živijo, Sabina!
9 lističev želatine ustreza 1,5 vrečke želatine v prahu. V torti lahko uporabiš lahko katerikoli čvrst jogurt.
LP, midva
Kozarci morajo biti plasticni ali lahko uporabimo tudi steklene, vpliva na strjevanje?
Zdravo, Maja.
Brez problema lahko uporabiš tudi steklene kozarčke 🙂
LP, midva
Ziujo. Tudi pri nas bo letos tortica po bozicni vecerji 🙂 zanina me, kolikogramov zelatine v prahu naj uporabim namedto listicev? Lp
Živijo, Andreja!
Namesto lističev uporabi 1,5 vrečke (15 g) želatine v prahu.
Naj vam torta tekne 🙂
LP, midva
Živjo!
Torta izgleda čudovita in bo na sporedu za božično večerjo, seveda poleg slastne pečenke.
Zanima pa me, ali lahko namesto teh plasticnih kozarckov uporabim klasične steklene kozarčke za “ta kratke” oziroma “štamparle” ali so ti premajhni? Hvala, lep pozdravček za vaju!;)
Živijo, Tea 🙂
Tudi midva sva mnenja, da ta torta odlično zaključi božično večerjo. Brez problema lahko uporabiš majhne kozarčke.
lp, midva 🙂
Jaz sem pa prazne kozarčke obtežila z nekaj zrni fižola, da ni bilo treba zlivati ven vode. Se mi je zdelo bolj praktično.
Pozdravljeni, mene pa zanima če je peka biskvita 10 minut pomota…po desetih minutah sem vzela biskvit iz pečice in niti približno ni bil pečen 😢
Koliko časa ga torej pečem?
Živijo, Natalija.
Ali je bila pečica dovolj segreta? Biskvit bi moral biti pečen po približno 10 minutah, se pa zna čas malce razlikovati med pečicami. Najbolje, da z zobotrebcem preverjaš, ali je biskvit pečen (po vbodu mora ostati zobotrebec čist).
LP, midva
zivjo!
mene pa zanima kdaj vstavimo kozarcke, takoj ko vlijemo kremo ali malo počakamo? me pa še zanima koliko centilitrski morajo biti kozarcki za sadje (koliko priblizno priporocata sadja v vsako luknjico)??
Hvala za vse odlične recepte… 🙂
Srečno 2016!!!
Živijo, Valentina!
Kozarčke vstavi takoj, ko vliješ jogurtovo maso. Velikost kozarčkov je poljubna, odloča pa o velikosti in številu kosov. Uporabi tiste, ki jih imaš pri roki, midva sva v kremo zatlačila kozarčke s približno 40 cl.
LP, midva 🙂
Super ideja! Najbrž ne bo nič narobe, če sladko smetano nadomestim z maskarponejem? 🙂
Zdravo Anja:) Seveda, lahko dodaš mascarpone:)Lp, Midva
Pozdravljena! Mene zanima uporaba zeletine v prahu. Ali prah zmesam direktno v maso? Ali moram raztopit z vodo in segevat na ognju?
Zdravo, Manuela če imaš želatino v prahu, jo je potrebno segrevati, če pa imaš želatino fix, pa ne. Lp, Midva
Zdravo. Imam vprašanje glede želatine. Prvo sem namočila lističe v mrzlo vodo, potem sem jih ožela in dala v kozico z dvemi žlici vode, ko se je stopilo sem dodala jogurtu. Zakaj se mi je potem želatina strdila in naredila nekakšne kepe(nekateri lističi so se zlepili skupaj). Sem vseeno dala potem še v stepeno sladko smetano. Bo torta vseeno dobra, se bo strdila, ker so kosi želatine? Hvala za odgovor
Zdravo, Špela.
V kozici se mora želatina popolnoma stopiti (utekočiniti), v maso pa jo je potrebno vmešati kar se da hitro – z električnim mešalnikom. Morda je bila pa jogurtova masa prehladna.
Če so v masi kosi želatine, obstaja možnost, da se ne bo dovolj strdila, prav tako pa je občutek, ko zagrizeš v kos želatine v torti, zelo neprijeten 🙁
Drživa pesti!
LP, midva
Na žalost se je meni zgodilo čisto enako, ker prej nisem prebrala komentarjev. Želatina se je povezala v nekakšne vrvice, močno upam, da bo vseeno stabilna. Mogoče ne bi škodilo, če bi v receptu ta del s segrevanjem in dodajanjem želatine malo bolj opisali.
To je noro dobra sladica. Božiček in otroci so jo pojedli, še preden sem uspela priti do fotoaparata. Joj, sedaj bom morala ponoviti vajo. Hvala Midva 😉
Hvala, Alenka 🙂
Misliva, da ponovna peka ne bo ravno prevelika muka 😉
tudi pri nas je bila na božični večer in bila je vrhunska. Slikica pa bo priletela morda še pred dedkom mrazom. 😉
Valentina, vesela bi bila fotke 🙂
pozdravljeni mene pa zanima jaz pa imam mleto želetino grobo mleta kr v kilskem paketu je in koliko bi morala dat te mlete če mogoče veste ta ko mora v vodi nabreknit
Natalija,
uporabi 15 g mlete želatine, katero pa moraš prav tako namočiti v hladni vodi.
Tudi pri nas je uspela. 🙂 Niso je mogli prehvalit. V torek ponavljam.
Super, Anemari – naju veseli, da vam je tako všeč 🙂
Odlična sladica! Hvala, da sta delila tale recept 🙂 Vse dobro v 2016!
Hvala za lepe želje, Sanela!
Tudi midva želiva tebi odlično leto 2016!
Naredila z agarjem, 2 žlici pokuhala v 2 dcl vode, malo ohladila in primešala k jogurtovi kremi, primešala previdno še smetano.
Prej še pogledala filmček agar how to use na youtube.
hvala vama za tale recept…danes moji gostje niso mogli prehvaliti te tortice….res je enkratna sladica….Hvala, da delita vajino znanje preko spletne strani…moj poklon
Hvala Suzana za pohvale in naju veseli, da je bila gostom všeč:)Lp, Midva
Zivjo!
Tole tortico imam jaz namen delat danes zvecer za jutri. Kako bi lahko naredila namesto jamic kar cez celo zgornjo ploskev peliv iz jagod? Delala bom pa v pekacu 24x36cm.
Hvala za pomoc. Komaj cakam, da bo narejena 😊
Zdravo Urška!
Lahko narediš tako, da v spasirano sadje dodaš 4 lističe želatine in dobiš še sadno plast tako se bo tortica lepše rezala, če želiš da je preliv tekoč, pa enostavno narediš tortico brez lukenj in ko že odrežeš kos tortice preliv preliješ čez 🙂
Pozdrav! Rada bi naredila tole torto, nimam pa sladke smetane. Mislite, da bi uspelo če jo nadomestim s kislo smetano in par žlic mleka?
Živijo, Deja!
Lahko jo nadomestiš le s kislo smetano, ni treba dodajati mleka. Dodaj pa malce več sladkorja. Sicer krema ne bo tako puhasta, bo pa vseeno okusna.
LP, Midva 🙂
Pozdravljena!
Jutri bom delala to torto in vidim, da je blo že govora o želatini v prahu, pa vendar, da bom 100%… Imam želatino fix od drOetkerja 20g. A bo zadostovala ena vrečka?? To pa primešam direkt v kremo, ane? Hvala za superrrr recepte. Lp.
Pozdravljena Almira! Ena vrečka ne bo dovolj, rabiš 2. In če uporabiš želatino fix bodi pozorna, da najprej v kremo vmešaš želatino in šele nato sladkor, ker drugače se ti krema ne bo strdila. Lp, Midva
Hvala za hiter odgovor 🙂
Evo imam dve želatini… Dobro, da ste mi napisali, da pazim pri sladkorju, ker verjetno ne bi 🙂
Evo počasi začenjam, hihih.
Hvala še enkrat. Lep dan!
Super Almira, prijetno sladkanje vam želiva!:)Lep dan tudi tebi!:)
Živjo!
Zanima me, ali bi mogoče lahko namesto gozdnih sadežev uporabila tekočo čokolado, če le ta nebi bila vroča?
Pomoje bi bil okus tudi dober, kaj mislite?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Živijo, Nuša!
Luknjice lahko zapolniš s tekočo čokolado, le zmešaj jo z dovolj sladke smetane, da se ne strdi, ko je hladna.
Glede na ostale sestavine misliva, da bi nastala okusna kombinacija.
Poskusi in poročaj 😉
LP, Midva
Zivjo. Evo.. po 20 minutah ugotovila, da mislim da sem ga malo polomila. Sele zdaj sem namrec ugotovila da sem dala en jogurt premalo..
Mislita da nebo uzitno? Imam kaj za naredit?
Krema se ze lepo trdi.
Zdravo Nuša!
Nič ne bo narobe, krema bo prišla malo trša, vendar bo tortica še vedno odličnega okusa. Lp, Midva
Pozdravljena,
zanima me kako bi bilo mogoce narediti tako izvedbo torto ampak cokoladnega okusa.? tekocina v posodicah in ostalo. je mogoce? lahko kombinacija bele in temne…..
Zdravo Laura!
Seveda bi šlo, božični jogurt zamenjaj za vanilijevega ali čokoladnega. V jamice pa naliješ belo ali temno čokolado, ki je stopljena v sladki smetan. Obvezno pa mora biti stopljena čokolada dobro ohlajena preden jo naliješ v jamice. Lp, Midva
En lep pozdrav….mene pa zanima, če sta poizkusila že Lchf varianto te tortice???
Sladkor zamenjam s sladilom in moko z eno Lchf moko (po vajino katera bi bila najboljša?? )
Hvala in en Lchf pozdrav ….
Petra
Zdravo Petra!
Sva naredila tudi LCHF varianto tortice:) Link do torte: http://midvakuhava.si/jogurtovo-kokosova-luknjasta-torta-z-malinami/
Ziujo!!
Tole kremico bi naredila v malo drugacni obliki. Zanima me koliko sestavin za kremo cca bi rabila da napolnim kozarcke volumna 1dl…
Hvala za hiter odgovor😀
Mene zanima kakšne liste si uporabila za dekoracijo.
Zdravo Tea!
To so listi božičnega drevesa.
Lp, Midva:)
Živjo.
Zanima me, če lahko jogurt nadomestim s skuto.
zivjo, mene pa zanima nekaj v zvezi z dekoracijo te torte, sama sem želela okrasit torto s temi listi in rdečimi plodi, ker je res ful lepo, vendar sem nekje zasledila, da so strupeni. Pa sedaj vidim pri vas, da ste kar okrasili z njimi, ni bilo nič narobe?
Pozdravljena Nina!
Preden sva liste dala na tortico sva jih spodaj na debelo premazala s Stopljenim maslom. Tako da listi ne pridejo v stik s tortico. Lp, Midva:)
Zdravo. Delala bi torto v pekacu 35×23 cm,ker bi rada dobila vec kosov ven. Maso podvojim ali koliko spremenim?
Ni-Ka,
maso lahko preprosto podvojiš.
LP, Midva
Zivjo. Zanima me ali bo torta prav tako uspela ce dan navadni sadni jogurt iz gozdnih sadezev ali bo prevec tekoca krema? Hvala.
Nika,
za tole torto se bo super obnesel katerikoli sadni jogurt iz lončka 🙂
LP, Midva
Pozdravljeni. Mene pa zanima, ce je jogirtov del dovolj trd, da bi lahko nanj, torej na torto postavila se eno majhno tortico, da bi bila dvonadstropna tortica. Ali se bo spodnja torta vgreznila? 😊
Zvezdica,
odsvetujeva, da večnadstropno torto gradiš na jogurtovi torti. Pri teh mora biti biskvit tako spodaj kot na vrhu torte.
Pozdravljeni, razmišljam, da bi namesto posameznih jamic s prelivom, preliv nekoliko strdila kot dodatni sloj torte iz gozdnih sadežev (namesto preliva). Potrebujem namreč več ožjih kosov torte in bi rada, da je vsak deležen okusnega preliva. Bojim se pa, da bi z dodatkom želatine preliv izgubil prvinski okus? Koliko želatine bi sploh morala dodati? Hvala 😀
Breda,
z želatino ne bi izgubila na okusu. Za tako količino uporabi 3 liste želatine.
LP, Midva
Letos sem se tudi sam lotil vajine božične torte in je uspela vrhunsko. Odlično in kar tako naprej.
Torta narejena. Zelo dobra, le ne vem ali jo pistrezem direkt iz skrinje ali kako 🙈🙉🙊
Nameato plasticnih lončkov sem uporabila silikonske mkdelčke za muffine in potem sem jih po kake pol ure vzela ven brez problema. Niti vode nisem not nalivala.
Pozdravljeni!
Zanima me kateri jogurt lahko uporobim, ker med letom božičnega ne moreš kupiti, in da je ta vsaj malo podoben temu ali pa če imate kako drugo slastno idejo:) Prosim, če mi zdraven lahko napišete še ime produkta.
Hvala!
Ana,
lepota te tortice je, da lahko uporabiš poljubni sadni jogurt – sledi svojemu okusu 🙂
Zdravo
A to pomeni,da samo 8kosov pride iz te torte
Darja,
Da so lepi kosi s posameznim bazenčkom, jih pride 8, ja. Ker pa gre za božič, lahko kos razpolovimo in ga delimo z ljubo osebo.
Odlična torta…