Bananina torta z Nutello
Klasika brez primere
V tortnem svetu obstaja kup zimzelenih duetov, med katerimi pa zagotovo prednjači pajdaštvo Nutelle in banane. Slastnemu paru se tudi midva nisva mogla upreti, zato sva ju vključila v bogato torto s čokoladnim biskvitom, kremo iz bananinega pudinga in nežno Nutellino kremo.
Zelo pomembno vlogo v torti imajo njeni temelji – biskvit. Da bo ta tak, kot mora biti, pa v veliki meri poskrbi pečica. Midva take pomembne stvari povsem brez skrbi prepustiva najini izjemni kombinirani parni pečici Bosch Serije 8 (HSG636ES1).
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
V biskvit natlači:
3 jajca
80 g masla
120 g gladke pšenične moke
40 g kakava
100 g sladkorja
1 žličk pecilnega praška
3 žlice vroče vode
mleko za namočitev (ali kakav)
V bananino kremo spada:
2 bananina pudinga
3 listi želatine
0,5 l mleka
4 žlice sladkorja v prahu
250 g mascarpone sira
1 kapljica rumenega barvila (po želji)
3 manjše banane
Nutellina krema skriva:
250 ml sladke smetane
250 g mascarpone sira
4 zvrhane žlice Nutelle
1 vrečka Kremfix-a (za bolj kompaktno kremo uporabi 1 vrečko želatine FIX)
Čokoladni preliv vsebuje:
150 g jedilne čokolade
100 ml sladke smetane
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit:
Za tortne temelje najprej penasto zmiksaj jajca in sladkor. K njim vmešaj stopljeno maslo, nato pa še moko, zmešano s pecilnim praškom in kakavom. Tik pred koncem v maso zmešaj še tri žlice vroče vode.
Maso vlij v pekač, čigar dno prekriva papir za peko in ga za 7-10 minut vrzi v pečico, segreto na 180 ºC.
Čeprav je preprosta peka biskvita za vrhunsko pečico Bosch Serije 8 le mačji kašelj, se tega dežurna segrevalka tega opravila vedno loti dobre volje in polna zanosa.
Okoli biskvita zategni tortni obroč, ki ga nato po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit izdatno namoči z mlekom, da ne bo žalostno suh.
Bananina krema:
Obe vrečki bananinega pudinga skuhaj v pol litra mleka. Med kuhanjem pudinga vanj vsuj še sladkor v prahu, mešaj pa z metlico, da ne nastanejo grudice.
Želatino namoči, ožemi in raztopi v toplem pudingu.
Ko se puding malce ohladi, mu primešaj mascarpone.
Banane razpolovi po dolžini, dobljene zaobljenčke pa razporedi po biskvitu. Sladek dokaz hitro zakrij s kremo, ki jo pogladiš in poravnaš.
Nutellina krema:
Sladko smetano prebutaj skupaj s kremfixom, mascarpone pa s kraljico med namazi – Nutello.
K Nutellini mešanici nežno vmešaj stepeno smetano, dobljeno kremo pa nadevaj na vrh torte. Postavi jo na hladno.
Preliv:
Za čokoladni preliv nalomi jedilno čokolado in jo prelij z vrelo sladko smetano. Mešaj do homoegene zmesi.
Čokolado premaži po vrhu torte in jo poravnaj.
Od torte se moraš zdaj posloviti za vsaj 6 ur, še bolje pa je, če nanjo pozabiš do prihodnjega dne.
Po vsem tem čakanju si že čisto pri koncu z živci. Hočeš torto in hočeš jo zdaj! Naj ti bo, odsekaj si en kos in se prepusti nepremagljivi harmoniji nežne banane in legendarne Nutelle. Najbolj prijetno pa preseneti banana, ki se potuhnjeno skriva na vrhu biskvita.
Nutellast tek!
Zanima me, kje se kupi bananin puding oz katerega sta uporabila v receptu?
V večjih Mercator trgovinah ali v njihovi spletni trgovini: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/510707/puding-banana-dr-oetker-40g
Kje ste dobili bananin puding?
V večjih Mercator trgovinah ali v njihovi spletni trgovini: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/510707/puding-banana-dr-oetker-40g
Pozdravljeni. Danes sem zasledila vaš odličen recept. Seveda sem se ga takoj po nakupu lotila. Po peki biskvita sem opazila, da je biskvit na strani skočil skupaj za 1cm in s tem sem na robu imela praznino. Seveda sem jo pozneje napolnila s kremama. Nisem okrog dajala folije ampak pekač namazala z maslom. Lahko poveste razlog te nezgode? Hvala vam! Jutri komaj čakamo na okuse. Lep večer! ☺️
Sandra,
to, da se biskvit skrči, je kar pogost pojav – med peko namreč izgubi vlažnost.
Če uporabljaš nastavljiv obroč za torte, ga zategneš okoli biskvita in ne ostane nič prostega roba.
Veselo peko!
Midva
Včeraj sem jo naredila… 🙂 komaj čakam da jo danes poskusimo..
zanimamo me katero sladko smetano in jedilno čokolado običajno uporabljaš? kako ti uspe tako lepa glazura 🙁 kar ne gre in ne gre jo tako lepo zglihat.. .oz čist drugačna tekstura mi vedno rata, taka gosta ful…
Hvala v najprej za odg 🙂
Mateja, midva običajno uporabiva Kraševo jedilno čokolado in običajno sladko smetano.
Po tem receptu pride kar gost čokoladni preliv, ki pa ga je vseeno mogoče zliti.
mene pa zanima kakšne količine bi morala vzeti za to testo če bi hotela testo dvakrat prerezati ker bi ga uporabila za eno drugo torto ki bi imela tri plasti testa – spodaj, v sredini in na vrhu ? hvala.
Alenka, verjetno bi dobro izpadlo, če bi za tri biskvite uporabila dvojne količine.
Koliko želatine v prahu moram uporabiti namesto 3 lističev želatine? 🙂
Iz prejšnjih receptov vidim, da je 6 lističev želatine enako eni vrečki (10g)
Hmmm… Ali to pomeni, da je treba Mascarpone stepati skupaj z Nutelo, tako, kakor sladko smetano, ali se Mascarpone samo premeša z Nutelo in se doda stepena sladka smetana?
SIcer bom kmalu sam ugotovil, kaj je prav, saj sem Mascarpone samo narahlo premešal z Nutelo in dodal stepeno smetano. Zdaj je vse skupaj v haldilniku, ampak se mi zdi nekako sumljivo tekoče 🙁
Mascarpone se ročno zmeša z Nutello, nato pa se doda še stepena smetana.
Mene pa zanima kako lepo obdata acetatni folijo, da je tako lep rob? Ne vem ali ne znam nastaviti.. vedno se mi pr dolocenem modelu ko zategnem naredi muhurcek, vijuga in potem je tudi rob tak ☹️
Ko oblagaš s folijo, na zunanji strani uporabi malo vode, da se folija prilepi na model. Seveda pa folijo vstavljaš v model, ko je ta zategnjen okoli biskvita.
Ali je torta primerne trdote, da se obleče v tičino maso oz. fondant?
Pika, v taki obliki torta ni primerna za oblačenje v fondant, potrebovala bi vsaj še en biskvit na vrhu, še bolje pa še med obema kremama.
Jeli netko probao s fondanom? Ja bi danas pravila
je morda potrebno več želatine, da se ne bi zabrisali prehodi pri rezanju😀Sicer pa nesramno dobra in lepa..
Lahko bi uporabila več želatine, ja. Bi pa s tem krema postala preveč čvrsta 🙂
Prav zoprna sta za brat, še dobro da imata super recepte katere vedno z veseljem sprobam in so odlični 😉
Acetatno folijo dam okoli modela, ko je not ze biskvit. Dam folijo na biskvit ali okoli njega
Kako lahko nadomestim bananin puding? Vanilija?
Seveda, vanilija bo super izpadla.
A bi blo vredu tudi vanilni puding + bananin ekstrat?
Tudi:)
Koliko bananinega ekstrata lahko dam k vanili pudingu?
Sandra,
dodaj žličko in poskusi – če okus ni dovolj intenziven, dodaj še eno.
mene pa zanima za kako veliko torto so te sestavine?
lp
Fi 24:)
Vedno me zmotijo kolicine zelatine in kremfixa ker so razlicna pakiranja…torej v tem primeru???
Vida pozdravljena!
8g je prava količina bova od sedaj naprej napisala še proizvajalca zraven, da vam bo lažje pri peki. Lp, Midva:)
Meni pa je biskvit prisel totalno zbit.. boljse da se locijo rumenjaki in beljaki in se dela posebej…
V bananin puding pa sem zelatino kancek prepozno dala in so se mi naredile grudice 🙁 bi bilo boljse da bi jo stopila v mleku in potem tekocino dodala v puding.
AMPAK okus… za prste polizat. Ni ostal niti koscek…. TOP!
Clara pozdravljena!
Jajca in sladkor je potrebno res dolgo stepati-vsebina se mora podvojiti in se dobi isti učinek, kot če bi stepali beljake in rumenjake posebaj. Ja pri želatini pa žal je tako, da moraš biti pri delu hiter, če ne nastanejo grudice.
Lahko kremfix nadomestim z želatino? Koliko želatine? Hvala in lp 😊
Lahko:) S 3 lističi.
Ali je potrebna tale folija?
Seveda ni nujno da jo uporabite, bo pa zaradi nje prišel lepši rob na torti.
Zelatina in kremfix so razlicna pakiranja…kaksna so natancneje kolicine tukak
Vida pozdravljena!
Vedno uporabljava izdelke od dr. Oetkerja, (kremfix pakiranje 8g).
Zanima me ali so kreme dovolj čvrste za torto katero ne moreš dati v model ali se more obvezno krema delati v obroču
Renata,
za gradnjo torte moraš uporabiti obroč.
LP, Midva
Pozdravljeni, lotila se bom konec tedna to torto. Zanima me naslednje; delala bom pekaču 25x25cm (kvadrat).. A moram spremenit kaj količino sestavin?
LP Gabi
Gabi,
za kvadratno torto dimenzij 25×25 cm moraš navedene sestavine pomnožiti s faktorjem 1,4.
Veselo peko!
Pozdravljeni.
Čokoladni preliv sem kar dobro ohladila pa vseeno, ko sem ga zlila na torto in želela razmazati se je zmešal z Nutellino plastjo. Zanima me koliko časa bi morala biti torta v hladilniku preden gor vlijem čokoladni preliv, da se plasti ne bi mešale?
Hvala in lep pozdrav.
Barbara,
preliv mora biti dovolj tekoč, da ga ni potrebno mazati, ampak se sam razlije po celotni površini torte. Če je pregost in ga mažeš, uničiš plast pod njim.
LP, Midva 🙂
Pozdravjeni.
Odlicen recept, lahko torto tudi pustim 2 dni v hladilniku pred serviranjem..?
Hvala, lp.
I,
po dveh dneh bo torta super!
LP, midva
Živjo. Samo eno vprašanje, banane ne bodo porjavle do naslednjega dne, ko se čaka da se strdi?
Hvala 🙂
Lucija
Lucija,
banane porjavijo, ko pridejo v stik z zrakom. Pridno skrite v kremo ne bodo porjavele 🙂
LP, midva
Zivjo, zanima me kje bi lahko kupila bananin puding?
Nina,
kupiš ga lahko v Mercatorju, oz. v bolje založenih trgovinah. Če ga ne najdeš, uporabi vanilijevega in bananino aromo.
Zivjo,
a pride biskvit precej tanek, glede na to, da se pece samo 7-10min?
Lp, Maja
Maja,
niti ne, tak je kot na fotografijah 🙂
LP, Midva
Živjo!
Fajn recept!
Vse ok, samo izrazoslovje bi lahko bilo normalno, brez vseh mogočih pridevnikov, ker zaradi tega recept ni nič bolj zabaven.
LP, Petra
Draga Petra,
nama je huronsko zabavno, ko v nič hudega sluteče recepte navihano tlačiva imenitno odvečne pridevnike. Ne marava za sivi dolgčas, zategadelj se ga spretno izogibava tudi pri klamfanju teh močno napihnjenih in nagajivo načičkanih besedil.
Nadvse lep in iskren pozdrav,
Midva 🙂
Pozdravljeni!
Iz cesa je narejena krema pri okrasitvi torte?
Pozdravljena,
v 100 ml sladke smetane raztopi 100 g čokolade, nato pa zmes dobro ohladi. Stepi jo, kot bi smetano, in jo nabrizgaj na torto.
Midva, nič ne ohlajata kreme za brizganje čez noč? 😉
Saša,
sicer ne čakava do jutra, ampak kremo vseeno dobro shladiva.
V primeru te torte gre za klasični ganache.
LP, Midva
Pozdravljeni,
Super natancen recept. Torta je zmanjkala takoj in pozela same pohvale. 🙂
Lp
Pozdravljeni,
lotila sem bom peke tele tortice, ki izgleda noro dobro. Vse mlečne sestavine bom nadomestila z vege izdelki (mandljevo mleko, kokosovo smetano, …), ker imamo pri hiši alergika na mlečne izdelke – upam, da rata. Zanima me ali lahko želatino zamenjam z agarjem in koliko agarja potrebujem za en listič želatine?
Hvala in lp, Petra
Petra,
Lahko uporabiš agar, za točno količino pri menjavi pa pokukaj na embalažo.
Lp, Midva
Živjo,
zanima me, kakšna je višina vajine torte? Jaz imam tortni obroč premera 27 cm in višine 7 cm… Vajina torta se mi zdi višja, zato me zanima, če moram pri pretvarjanju upoštevati tudi to.
Vnaprej hvala za odgovor in lep dan,
Alja
Pri pretvarjanju s Tortopretvornikom je upoštevana enaka višina kot pri najini torti.
Vidoka je okoli 7-9 cm, zato ne bo težav – pri uporabi acetatne folije lahko torta sega višje od obroča.
Lp, Midva
Tole tortico sem naredila pred dnevi za nečakov 2. rojstni dan. Bila je odlična! Vseeno sem pa naletela na težavo … Recept sem popolnoma upoštevala, vsako kremo dobro shladila in jih postoma dodajala. Z ganachejem sem jo prelila celo naslednji dan, ko je nutellina plast delovala res čvrsto. Ko sem odstranila obroč je bila videti imenitno, vendar pa ne za dolgo. Nutellina plast se je začela dobesedno topiti, pa smo torto res čuvali na hladnem. Posledično je plast z ganachejem lezla s torte, tako da smo za las speljali pihanje svečke za rojstnodnevno fotografijo. Kaj narediti naslednjič? Tale kremfix očitno ni zaupanja vreden :/
Živjo, ali bi lahko namesto ganacheja torto premazala s sladko smetano?
Asela,
seveda, brez težav jo lahko oblečeš v smetano.
LP, midva
Pri cokoladni kremi bi uporabila zelatino namesto kremfixa. Zasledila sem, da uporabim 3 listice. V katerem delu postopka dodam zelatino?
Hvala
Ines,
želatino pripravi (jo namoči, ožemi in raztopi v kozici), nato jo dodaj takrat, kot bi kremfix.
lep pozdrav vaši recepti so mi zelo všeč , me pa zanima nekaj v recepturi piše 2x bananin puding ali je to mišljeno 2 x po 40 gramov ali samo 40 g hvala in lep pozdrav
Tatjana,
mišljeno je 2 x vrečka, torej 2 x 40 g.
Živijo Vidva! Čist sta me odobrovoljila z vajinim receptom, triljavžentkat hvala! Vegetiram doma s koronavirusom, medtem ko se mož in otroci preganjajo po svetu, da mine moja izolacija. Tamali ima ravno danes rostni dan, ko se vidimo mu zacumpram TOLE torto!!
M,
hvala, ker si naju nasmejala 😀 Upava, da si se pozdravila in da ti ni bilo preveč dolgčas v karanteni. Kuhanje je super način za kratkočasenje 🙂
Veselo kuho in peko ti želiva!
Super recept..delala ze 2x…me pa zanima ali bo ok če za premer pekača 30 cm sestavine podvojim….bo za cca 30 kosov.
Hvala
Ninamalina, za preračun lahko uporabiš priročen Tortopretvornik: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/
Živjo, tortica izgleda odlično. Koliko časa je treba počakati, preden se na bananino kremo nanese nutellino kremo?
Hvala 🙂
MS,
pri tortah vedno počakamo, da se krema strdi, preden nanesemo novo. Tako dobimo lep prerez brez zamazanosti.
cao. torto sem naredila zadnjic; okus super, je pa bil zgornji del zelo mehek in je prirezanju razpadala. zanima me, ali je opcija, da cokoladni del naredim po principu bananine file, torej s cokoladnim pudingom. ali bi jo mogoče lahko zmrznila, pa nato preliv čez.Torta namreč ne bo okrogla in jo bi nato tudi ob straneh polila s prelivom. hvala za odgovor.
UK,
ja – krema s čokoladnim pudingom bo super izpadla.
Lahko torto postaviš v zamrzovalnik, a pazi, da ti ne zamrzne!
o, hvala. ravno pripravljam. javim, če je uspelo;)
Velja 🙂
Pozdravljeni,
ali je pri nutellini kremi mišljeno, da se želatina FIX uporabi skupaj s kremfixom za bolj kompaktno kremo (ali kot nadomestek)?
Vanja,
mišljena je kot nadomestek 🙂
Zivjo,
Preliv, pise da koscke cokolade prelijes z vrelo sladko smetano, torej moram smetano najprej zeloo segreti, preden jo zmesam z cokolado, ali bo ok ce ju skupi zmesam in segrejem? Hvala
Lp Nataša
Nataša,
če smetano zavreš v kozici in z njo preliješ čokoladne koščke, ki so v drugi posodi, potem se izogneš morebitnim nevšečnostim s preveliko temperaturo.
Pozdravljena!
Ker bi želela, da bi bila torta malo višja bi tej količini sestavin prištela še polovičko.
Torej npr.:
namesto 3 jajca bi dala 4 in pol, Namesto 80g masla bi dala 120g itd…
Mislite da lahko tako naredim?
Za vse plasti bi tako naredila.
Jasmina,
seveda lahko.
Tudi midva sva jo naredila in je uspelo! edino sem dala vanilijev puding 1 vrečko, brez ekstrakta banane. Je celo ratala lepa za pogledat in tudi dobra, ker glede tort sva bolj začetnika. Zdaj že zbiram naslednji recept 🙂
Kaja,
naju veseli, da vama je lepo uspela in da vama je teknila 🙂
Zadnjič sem pripravila tole fantastično torto, res je DOBRA.
Zdaj pa bi jo še enkrat vendar me zanima ali jo lahko pripravim prej, jo zamrznem ter dan prej odmrznem?
Če ne, zakaj misliš da ne? 🙂
Hvalaaaaa
Tina,
seveda lahko! Hvala za pohvale 🙂
Zdravo, eno vprašenj … je dovolj, da se biskvit peče le 7 – 10minut? Bo pečen? Kmalu se lotim… hvala za super ideje
Tanja,
ja, naj bi bilo dovolj, vseeno pa preveri z zobotrebcem.
Zdravo. Mene pa zanima, če se na pudingu ne bo naredila skorja po vrhu ko se bo ohlajal predno damo mascarpone?
Hvala
Zdravo:) puding lahko pokrijete z prozorno folijo ali pa se ga pomeša vsake toliko časa in se skorjica ne bo naredila. Lp, Midva
Zdravo.Ali bo kaj narobe če ne dam bananinega pudinga?
Lahko uporabite katerkol puding. Lp, Midva