Borovničevo-jogurtova ombre torta

Globlje, ko zagrizeš, bolj borovničeva je

 

Pričujoča torta je nastala povsem spontano. Po obilnem zajtrku sva se odpravila v bližnji gozd malo tekat in skakljat ter se nasploh obnašat čisto športno. Med bezljanjem po podrastju pa sva se kar naenkrat znašla v kraljestvu borovnic. Navdušeno sva izpraznila plastenko z vodo in jo urno napolnila z modrim jagodičevjem.
Med potjo proti domu sva živahno čebljala, kako bi jih uporabila, prepričala pa naju je njihova sposobnost obarvanja prstov pri nabiranju. To lastnost sva se odločila uporabiti v sveži, nežni in zabavno obarvani tortici.
S svojo lahkostjo in vijoličnim gradientom ta borovničeva torta nikogar ne pusti ravnodušnega.

torta borovnica-01257
Za borovničevo osnovo naberi/nagrabi:
400 g borovnic
1 žlico naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 2-3 žlice sladkorja v prahu)
2 žlici vode

Temen in poln biskvit v sebi skriva:
3 jajca
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 5 žlic sladkorja v prahu)
8 žlic borovničeve osnove
6 žlic pirine moke
1 žličko pecilnega praška

Za tri kremaste borovničeve plasti potrebuješ:
450 ml smetane
3 x 180 g navadnega jogurta
450 g grškega jogurta
17 žlic borovničeve osnove
12 lističev želatine
pol žličke vanilijeve arome
6 žlic naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 12 žlic sladkorja v prahu)

Za sočnost se opremi še z marmelado s 100 % sadnim deležem, za dekoracijo pa z lističi mete. Priporočava, da ob kosu torte postrežeš tudi sveže borovnice, saj močno poudarijo njen okus.

Količina sestavin je primerna za pekač s premerom 24 cm ali 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

torta borovnica-02980

Borovničeva osnova

Borovnice so izjemno zdrav sadež. Vsebujejo veliko antioksidantov in pomembnih vitaminov, na 100 gramov pa vsebujejo le 62 kalorij.
Poznamo manjše gozdne borovnice, ki imajo intenzivno modro barvo, in večje gojene ameriške borovnice, ki sicer imajo modro kožo, njihovo meso in sok pa sta brezbarvna.
Poleg tega, da njihovo uživanje blagodejno vpliva na prebavo, borovnice dobro vplivajo na vid, krepijo živce, zdravijo vnetje mehurja in krepijo imunski sistem, pomagajo pa tudi proti utrujenosti.

Najprej se loti pridobitve borovnic. Priporočava lastnoročno nabiranje v sosednjem gozdu, saj to poleg brezplačnih borovnic ponuja tudi odličen način sproščanja.

Ko zopet stojiš v preljubi kuhinji, 400 g tako ali drugače pridobljenih borovnic stresi v kozico, dodaj žlico SugarSweet ali dve sladkorja v prahu, prilij dve žlici vode in jih malo pokuhaj, da se zmehčajo.
V roke zagrabi sekljalnik/blender/palični mešalnik in borovnice pošteno zmešaj, nato posodo odstavi, da se njena vsebina ohladi.

torta borovnica-3211

Biskvit

Debele borovnice zahtevajo hranilno prst, slastna torta pa kvaliteten biskvit.
Jajca hladnokrvno umori, k njim stresi 2 žlici SugarSweet (ali 5 sladkorja v prahu) in jih z električnim mešalnikom mešaj dolgo časa do svetlo rumene pene.
K moki dodaj pecilni prašek, nato ju presej k jajcem in dobro zmešaj. V zmes veselo pljuskni 8 žlic prej pripravljene borovničeve osnove in premešaj.
Dno pekača za torte obloži s papirjem za peko, stranice premaži z maslom, nato pa vanj vlij temno maso za biskvit.

torta borovnica-3193
Po 12-15 minutah postopanja okoli pečice, v kateri se na prijetnih 180 stopinjah sonči biskvit, je ta nared.
Ko se malce ohladi, ga vstavi v obroč za sestavljanje torte , obdan s papirjem za peko in radodarno premaži z marmelado.

torta borovnica-03012

Borovničevo-jogurtov kremni tris

Intenzivnost plasti je odvisna od količine borovničeve osnove v njej, zato slednjo dodajaj, dokler ne dosežeš želenega odtenka. Nama so ustrezale navedene količine.

Svoje morebitne frustracije prenesi na sladko smetano in jo dodobra premlati.
V drugo posodo čmokni en lonček (180 g) navadnega jogurta, dodaj 150 g njegovega grškega brata in ju posladkaj z dvema žlicama SugarSweet (ali 4 žlicami sladkorja v prahu). Zdaj k jogurtu postopoma vmešaj 14 žlic borovničeve osnove in vse skupaj premešaj. Spretno odmeri 150 g stepene smetane (tretjino) in jo z občutkom primešaj k jogurtu.

4 lističe želatine namakaj v vodi, da se zmehčajo, nakar jih ožameš in zalučaš v kozico nad nizkim ognjem. Želatino mešaj, dokler se ne stopi, nato jo ob nenehnem električnem mešanju vlij k jogurtovi masi.
Pridobljeno vijolično kremasto zmes zlij na biskvit, nato pa postavi v hladilnik, da se učvrsti. V kolikor želiš skrajšati čas priprave, se lahko poslužiš zamrzovalnika.

torta borovnica-3205
Medtem, ko se prva plast strjuje na prijetno nizki temperaturi, imaš dovolj časa za pripravo drugih dveh.
Njuna priprava je skorajda enaka pripravi prve plasti, le da v drugo plast vmešaš 2 žlici, v tretjo pa le 1 žlico borovničeve osnove. Ker zadnja plast izgleda nekam bleda, jo potolaži s pol žličke arome vanilije.
Želatino vmešaj v zmes šele, ko nastopi čas, da z njo preliješ torto.

torta borovnica-03021
Ko je prva plast dovolj čvrsta, jo prelij z maso, ki je za odtenek svetlejša, nato pa torto zopet postavi na hladno. Postopek ponovi tudi z zadnjo plastjo.

torta borovnica-
Zdaj pa pozabi na torto do naslednjega dne. Če ti sladkosnednost ne da spati, pa počakaj vsaj 6 ur, preden se je lotiš.

torta borovnica-01220
Ko je torta prelivajočih barv končno pripravljena za snedenje, pozabiš na vse klope/divje prašiče/sosede, ki so ti oteževali nabiranje borovnic. Okrasi jo z metinimi lističi in postavi pred pregrete bližnje.

torta borovnica-01233
Ko zarežeš v torto od svetle proti temnovijolični barvi, je med prisotnimi napeta tišina.

torta borovnica-01268
Ko pa končno odrežeš prvi kos, izbruhne prava tortna vojna. V kaosu prerivanja in komolcev komaj odneseš celo kožo. Le kaj jim je? Morda preveč borovničk?
Ne pozabi k vsakemu kosu stresti še malo svežih borovnic!

torta borovnica-01297
Borovničev tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Borovničevo-jogurtova ombre torta
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

75 comments

  1. Rebeka says:

    Ful lepo zgleda in noro napisan recept! 🙂
    Zanima me ali bi lahko uporabila tudi kakšen drug sadež (češnja..)?

    • midva says:

      Ana, lahko uporabiš želatino v prahu ali želatino fix, le drži se navodil na embalaži (želatino fix je potrebno vmešati k jogurtu preden dodaš sladkor ali stevijo).

  2. Mateja says:

    Pozdrav, katero stevio uporabljate in kje jo kupite? Če prilagajam recept (navaden) iz pšenične moke (2 j. lončka) na brezglutensko moko in iz kristalnega sladkorja (1 j. lonček) na stevio, kakšna so kaj razmerja in na kaj moram paziti? Hvala in lep pozdrav, Mateja

    • midva says:

      Zdravo, Mateja!

      Uporabljava sladilo SunStevia SugarSweet 1:2 in sva zelo zadovoljna z njim, ker nima tako izrazitega priokusa. Je slovenski proizvod, lahko pa ga kupiš v eko/bio trgovinah (npr. Vita Care v BTCju) ali preko spleta (http://www.naravnosladilo.si/).
      Razmerje, navedeno na embalaži, predstavlja kolikokrat slajša je stevija od sladkorja. V tem primeru ena žlica stevije ustreza dvema žlicama sladkorja.
      Brezglutenska moka potrebuje več tekočine, zato ali dodaj kakšne tri žlice borovničeve osnove (ali vode) ali pa iz recepta izpusti žlico ali dve moke.

  3. Valentina says:

    Tole tortico sem preizkusila prejšnji vikend in bila je naravnost…………………………FANTASTIČNA!!!
    Vsi moji prijatelji in sorodniki so jo pohvalili, je zelo sočna in mmmmmm…. okusna 😛

    Me pa zanima če mora biti biskvit tako mehek ko se speče, saj moj je bil in se zaradi tega tudi malo prelomil. Zaradi sočnosti tega biskvita ga nisem nič namazala z marmelado in obneslo se je super…
    Hvala za šeen odličen recept!! =) =) =)

    • midva says:

      Valentina, hvala za tako energično pohvalo! 🙂

      Biskvit bi moral biti dovolj čvrst, da se ne prelomi/razpade. Verjetno bi dodatna minuta peke pripomogla k temu.

  4. Tadeja says:

    Najprej naj povem,da je recept TOP!Jaz včerej naredila jagodno varianto in je izpadla odlično.V spodnjo plast sem dodala še na drobno narezane jagode,samo torto pa prelila še z jagodovo kašo in je bila res odlična.Hvala Vama za recept.

    • midva says:

      Tadeja, prepričana sva, da je bila tudi jagodna varianta za vse prste polizat!
      Od pohvale pa kar poskakujeva 😉

  5. Valentina says:

    Mislim, da bi lahko tale recept s ponosom vpisala v kulinarika.net in tudi drugim ki vaju ne spremljajo predstavila mojstovino…
    Res je odlična! 🙂

  6. Maja says:

    A bi bilo možno lističe želatine zamenjati kar z želatino v prahu (je manjša možnost, da se naredijo grudice)? Veš mogoče koliko 12 lističev tehta, da bi si potem lahko preračunala koliko g želatine potrebujem? Hvala za info. 🙂

    • midva says:

      Zdravo Maja! Želatino v lističih brez problema zamenjaš s tisto v prahu, vendar pazi katero, je razlika med želatino v prahu in želatino fix. Tista v prahu se pripravi enako kakor tista v lističih ( najprej jo namočiš, potem segreješ in nato z mešalnikom vmešaš k masi) želatina fix pa se dodaja brez predhodnega segrevanja, vendar moraš dodati najprej k masi želatino in šele nato sladkor, drugače se ti krema ne bo strdila. Šest lističev želatine ponavadi ustreza enemu paketu mlete želatine. Lp Midva:)

  7. JaZZee says:

    Waw, torta izgleda odlično, recept pa tok dobr napisan da sm se kr dobr nasmejala med branjem 🙂 Bom stestirala tale barvni tris, biskvit bom pa kar po svojem receptu naredila (da bo klasična torta s tremi plastmi)… To bojo otroci navdušeni :)))

    • midva says:

      Barbara, vesela sva, da je bila Jerneju in ostalim torta všeč 🙂
      Za močnejši kontrast pa je najbolje, da kreme primerjaš že, ko dodajaš borovničevo osnovo.
      Veliko sladkih užitkov! Midva 😉

  8. Effie says:

    Aja pa še tole sem pozabila, milite, da bi bilo v redu, če v enega od trisov dodam še naribano belo čokolado..se bo normalno strjevalo?

  9. husmar says:

    Pozdravljeni,

    zanima me, če lahko uporabim tudi katero drugo moko ali mora biti pirina?
    zaradi višine biskvita in spremembe okusa sprašujem..
    hvala in lp, husmar

    • midva says:

      Živijo, namesto pirine moke lahko brez oklevanja uporabiš pšenično. Okus bo prav tako dober, biskvit pa ravno tako visok.
      LP, Midva

  10. Valentina says:

    a bi lahko naredila z jagodami?? me zanima predvsem kako pride zaradi barv krem….ce je ze kaksna slikca na voljo se priporocam 🙂

    • midva says:

      Zdravo Valentina.

      Seveda lahko narediš z jagodami, vendar barve ne bodo tako intenzivne. Žal slikce nimava nobene.
      Lp, Midva:)

  11. Nastja says:

    živjo, tortico sem naredila, imela sem jo celo noč v hladilniku, tudi vse sem delala po receptu, ko pa sem jo odvila iz peki papirja, pa se mi je vsa razlezla 🙁 tudi biskvit je bil kar visok.. delala pa sem v pekaču s premerom 24cm. po okusu je bila sicer odlična, vendar smo jo pobirali iz mize 🙂
    je mogoče krivo, da sem grški jogurt in navaden kupila v lidlu in je zato malo slabša kvaliteta?

    • midva says:

      Živijo, Nastja.

      Tvoji problemi ne izvirajo iz jogurta, temveč iz želatine. Nekje se je zalomilo – si želatino počasi segrevala in dobro raztopila ter jo hitro vmešala z električnim mešalnikom? Biskvit pa je prišel visok zaradi manjšega premera 🙂

      Veliko uspehov pri peki!
      Midva

  12. Maša says:

    Zdravo! Izgleda odlično!

    Bi bile tudi jagodne dovolj močno barvilo? Jih imamo sveže na vrtu in me zato zanima. 🙂

    Hvala!

  13. Igor says:

    Pozdravljeni…tole tortico sem ze parkrat naredil, je odlicna, vrhunska…sem tudi eksperimintiral inpoiskusil z eksoticnom sadjem, kljub opozorilo na zeletino, da sene bo strdilo in se res ni ;)…kar se tice jogortov, jaz sem uporabljal lidlove in je super izpadlo…sedaj imam plan naredit tortico, vendar v eni posebni obliki in bom sam izdelal model…me pa zanima, ta oblika bo prisla do izraza, ce jo se lahko oblikujem, porisem, sedaj me zanima ali lahko uporabim barve v tubi za okras oz risanje po njej, oz kaksen gel v tubi oz te pripravljene cokolade v tubi

    • pizmur says:

      Zdravo Igor!
      Nama je ta tortica tudi fenomenalna, sploh sedaj ko lahko dobiš sveže gozdne borovnice:) Glede barv pa ti priporočava, barve v gelu in ne pripravljene čokolade v tubi. Dobre barve v gelu lahko dobiš v Peki trgovini oz. lahko jih naročiš preko spleta. Zelo bi bila vesela, če bi nama poslal kakšno sliko te mojstrske torte, ko bo narejena:) Lp, Midva:)

    • midva says:

      Igor, bravo! Pa vi ste pravi mojster, super model in čudovita tortica! Hvala za poslane fotografije:) Lp, Midva:)

      • Igor says:

        Ni za kaj…za najboljso prijateljico se morem malo potrudit (simbolicno sem Srajcka, zato model v obliki srajcke ;))…danes zopet nastaja tortica, tokrat okrogla, za njeno hci, ker ji je tudi bozanska, tokrat s svezimi borovnicami, prejsnje sm delal s kupljenimi

  14. Nataša says:

    Vceraj naredila to tortico, vendar se je danes skupaj sesedla. Vse sem isto naredila in uporabila iste sestavine tudi to bio zelatino. A je dovolj 12 listicev (20 g).
    Vse druge tortice po vajinih receptih so mi super uspele.
    Ne vem kaj bi lahko slo narobe.

    • Midva says:

      Živijo, Nataša.
      Če si želatino dobro segrela in raztopila ter hitro električno vmešala, potem ne bi smelo biti problemov.
      LP, Midva 🙂

  15. Ema says:

    Živjo,

    jaz sem pa ravno pri izdelavi in po 5ih urah še vedno ne zgleda, da bi se hotla strdit. Naredila sem vse po navodilih, do sekunde natančno, giba natančno.
    A je mogoče kremi dodat še kaj želatine sedaj ali je bolje da kar novo naredim? Ker glede na to kar vidim zdaj, se po vse samo razlilo 😀

    • midva says:

      Ema,
      verjetno se je pri želatini nekaj zalomilo. K tej kremi ne dodajaj želatine, temveč naredi novo. Nestrjeno kremo pa nadevaj v kozarčke, ker jo je škoda zavreči 😉
      Veliko veselja pri peki!
      Midva:)

  16. princeska says:

    Tale borovničeva torta je odlična 😀 pripravila sem jo že večkrat in je je hitro zmanjkalo 😛 zanima me samo, če bi lahko borovničevo osnovo zamenjala za čokoladno? Brat namreč ni velik ljubitelj sadja, pa bi mu za rojstni dan spekla takšno torto, ker je božansko dobra in lepa, samo da bi bila čokoladna. Hvala za odgovor in lep pozdrav 😀

    • midva says:

      Živijo,

      Čokolada bo dobro nadomestila borovničevo osnovo, velja pa opomniti, da kombinacija jogurta in čokolade marsikomu ne ustreza 😉

      LP, Midva

  17. Sabina says:

    Živjo,
    Mene pa zanima ali bi lahko kam vklopila mascarpone… mogoče namesto grškega jogurta? Kako bi bilo potem z želatino?
    Komaj čakam da poskusim!
    Hvala 😊
    Lp, Sabina

  18. Mateja says:

    Živjoo!

    Mene pa zanima, če bi lahko torto na koncu pred postrežbo še dodatno polila z raztopljenimi botovnicami?
    Lp, Mateja

  19. Mojca says:

    Živjo – mene pa zanima, zakaj sta uporabila grški jogurt z 0% maščobe? Meni je recimo okus grškega z 10% maščobe čisto nekaj drugega kot tistega z 0% maščobe (veliko boljši je tisti z 10%) – ali zaradi tega, da jetortica bolj dietna (glede na uporabo sladil)? hvala, Mojca

    • midva says:

      Zdravo Mojca!

      Tortica je bila narejena za prijateljico, ki pazi na kalorični vnos. Grški jogurt z 0% sva uporabila, samo zato, da znižava tortici kalorično vrednost. Drugače pa se popolnoma strinjava s tabo, polnomastni grški jogurt ima veliko več okusa in bolj kremno teksturo, midva si ga večkrat privoščiva:) Lp, Midva:)

  20. MojcaZ says:

    My new favorite! Res top torta! Prvič sem delala karkoli z želatino, zato sem se bala, da ne bi uspelo in sem počakala, da je torta preživela transport do slavljenke in šele potem odstranila tortni obroč. In očarala nas je vse z izgledom, še bolj pa z okusom.

  21. Nina says:

    Živijo 🙂
    to torto sem naredila že kar nekajkrat in je res super osvežilna in okusna. Sedaj pa jo bom delala za obhajilo in sem razmišljala da bi jo okrasila s tičina maso, saj se bojim da bi se mi okraski, če bi jih položila direktno na torto raztopili. Tu pa se pojavi drugi problem ..da bi tičina preveč potlačila tortico oziroma ali bi se tičina raztopila… mogoče kakšen drugi nasvet kako okrasiti?
    Nina

    • midva says:

      Zdravo Niina!

      Na vrhu dodaj še 1 biskvit in ga premaži z masleno kremo ter dodaj okraske tako se 100% ne bodo stopili. Lp, Midva;)

Leave a Reply