Bombetke za burger
Vsak burger je le tako dober, kakor je dobra njegova bombetka!
Te burger bombetke so mehke in sočne, po želji pa tudi pisano atraktivne! Če se ti zdijo običajne bombetke preveč vsakdanje, lahko vanje stlačiš oglje in jih oblečeš v nočno črnino. Rumene bombetke s kurkumo pa spominjajo na sončni zahod.
Odkar sva jih prvič pripravila doma, jih ne kupiva več!
Poleg teh burger bombetk lahko med najinimi recepti najdeš kar nekaj puhastih primerov:
- najbolj mehak mlečni kruh na japonski način,
- istrske bige,
- lepinje ali
- ekspresne bombetke brez kvasa.
Lahko pa preprosto pobrskaš po arhivu kruhastih receptov tukaj: KLIK!
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Za 8 bombetk:
500 g moke Mlinotest manitoba ’00’
7 g suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
45 g sladkorja
170 ml mlačnega mleka
150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature
Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
sezamova semena
Za črne bombetke:
4 g aktivnega oglja v prahu (midva sva uporabila kar zdrobljene tabletke)
Za rumene bombetke:
2 žlički kurkume v prahu
Postopek
Testo – osnovne bombetke:
Priprava testa je najenostavnejša z robotom, a tudi na roke bo šlo brez težav.
- Vse naštete sestavine razen masla stresi v posodo in jih zmešaj skupaj v homogeno zmes (z robotom to traja cca. 2 minuti). Masa pride kar lepljiva – ne ustraši se!
- Dodaj maslo sobne temperature, nato testo gneti vsaj 5 minut z robotom, oz. toliko časa, da je vse maslo vmešano, testo pa gladko.
- Testo oblikuj v gladko kepo tako, da robove spodvihaš navznoter, s tem pa napenjaš površino kepe.
- Testo pusti v posodi in ga pokrij z vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno 1 uro.
Testo – črne bombetke:
- Vodo, ki gre v testo, segrej in v njej raztopi 4 g aktivnega oglja v prahu. Ohladi jo do mlačnega.
- Postopek za testo je enak tistemu za osnovne bombetke, le da uporabiš mlačno vodo z raztopljenim aktivnim ogljem.
Testo – rumene bombetke:
- Vodo, ki gre v testo, segrej in v njej zmešaj 2 žlički kurkume. Ohladi jo do mlačnega.
- Postopek za testo je enak tistemu za osnovne bombetke, le da uporabiš mlačno vodo z raztopljeno kurkumo.
Oblikovanje:
- Za oblikovanje si pripravi čisto površino. Ker pri teh bombetkah za oblikovanje ne uporabljamo moke, priporočava silikonsko podlago.
- Vzhajano testo prevrni na podlago, ga oblikuj v dolgo štruco in ga nareži na 8 enakih delov. Vsak kos mora imeti približno 120 g – za enakomerne bombetke priporočava uporabo tehtnice.
- Vsak del z rokami s spodvihovanjem oblikuj v majhno kepico z gladko in napeto površino. Kepo postavi na podlago, nato jo obračaj med navzgor obrnjenima dlanema, ki jih premikaš v nasprotni smeri (glej sliko).
- Na strani, kjer se je nabralo testo, tega stisni skupaj, da se zlepi.
- Kepe razporedi po pladnju za peko, obdanem s papirjem za peko, in jih pokrij s prozorno folijo za živila.
- Pusti jih pri miru 45-60 minut, da se skoraj podvojijo po prostornini.
Peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Zavri skodelico vode in jo zlij v ognjevarno posodico.
- Skupaj razžvrkljaj jajce in 5 žlic mleka.
- S čopičem to mešanico premaži po vrhu bombetk – zaradi tega se bodo lepo zapekle, pa tudi sezam se jih bo z lahkoto prijel.
- Po premazu potresi sezam.
- V pečico postavi bombetke in posodico z vrelo vodo. Tako peci 10 minut pri 180 °C, nato iz pečice previdno odstrani posodico z vrelo vodo.
- Bombetke peci še dodatnih 10-15 minut, prav tako pri 180 °C.
Bombetkast tek!
Zdravo!
Veliko kuham po vajinih receptih in do sedaj je vedno vse uspelo v nulo, ampak današnji podvig z bombetkami je pa spodletel po celi črti.
Testo mi sploh ni vzhajalo (trenutno čepi na silkonski podlagi kot kepa žalostnega testa za piškote), naredila in izmerila sem vse točno po receptu (od tipa moke, do mlačnega mleka/vode, količine kvasa, zmehčanega masla …) Kje se mi je zalomilo? Hvala!
Lidija,
na opisano bi posumila na kvas, ki ni več aktiven – drugega nama ne pade na pamet.
Pozdravljeni.
Ce ste delali tako kot pise v receptu in ste na roke mesili, bi rekla, da je krivo to, kot je ze avtorica napisala, da kvas ni aktiven. V receptu namrec manjka, kaj je potebno najprej narediti s kvasom, ko na roke zamesis testo. Avtorja sta sestavine zmesala v kruhomatu, tam pa ne vem kako se obnasa kvas. Uglavnem, ce naroke zamesite, potem dajte kvas v 50ml tople vode zraven vmesajte se sladkor, da zacne kvas delovati. Dobro zmesite in pustite stati na toplem 10 min. Za pomoc preberite se kaksen recept kjer na roke zamesijo testo.
V primeru suhega kvasa aktiviranje kvasa pred gnetenjem ni potrebno.
Količina suhega kvasa je prav tako precej manjša kot količina svežega – mogoče je gospa Lidija vzela 7g svežega kvasa, kar pa je premalo za 500g moke.
Živjo,
Ali bi lahko pečene bombetke zamrznila?
Bi bile še vedno mehke?
Tina,
seveda! Čim bolj sveže zamrzni in bodo potem odmrznjene še vedno odlične!
Kje kupiti oglje za v bonbetke?
Špela,
oglje lahko kupiš v obliki tablet kar v najbližji lekarni 🙂
Pozdravljeni, prvič delala bombetke in ratalo so mi v nulo, odlični 😀, vesela ko radio, delala točno po receptu, sedaj pa se spečemo meso in bo domači hamburger tu, odličen recept, lp Nataša
Nataša,
super! To pa rada slišiva 🙂
Lahko uporabim to testo (po tem receptu) tudi za pripravo pice? Hvala.
Luka,
sicer bi lahko uporabil to testo, a se bo bolje obneslo kakšno izmed najinih test za pico: https://midvakuhava.si/?s=pica
Pozdravljena, zanima me, ali lahko testo pripravim ze kak dan prej in potem oblikujem na dan piknika ali se pac ne da shraniti? Hvala LP
Nina,
to je predolga doba fermentacije za tako testo.
Predlagava, da jih spečeš dan pred piknikom, na pikniku pa jih pogreješ 🙂