Ekspresne bombetke brez kvasa
Eksplozija okusa s kratko vžigalno vrvico
Vse prepogosto se zgodi, da se ti svežega kruha zahoče ravno takrat, ko imaš na voljo najmanj časa. Ko pomisliš na čas, ki ga ukradejo gnetenje, vzhajanje in peka, te že vse mine. Za take nujne primere sva pripravila izjemno mehke bombetke, ki so pripravljene bliskovito hitro – od moke do ugriza je potrebno manj kot pol ure!
Srž ekspresnosti teh okroglih napihnjenk tiči v manjku kvasa, ki ga uspešno nadomestijo pecilni prašek, vinski kamen ali soda bikarbona.
V bombetke je zbombano:
470 g pirine moke
2 zvrhani žlicki pecilnega praška (midva sva uporabila pecilni prašek iz vinskega kamna)
50 g masla
1 jajce
2 dl tekočega jogurta
1,5 žličke soli
Na bombetke je nametano:
1 jajce
1 žlica mleka
mak
sir
sezam
- Jajce penasto pretepi in k njemu zmešaj jogurt.
- Moko, sol in pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, nakar jih skupaj z maslom sobne temperature streseš k jajčno-jogurtovi zmešnjavi.
- Dobljeno testo zgneti in iz njega oblikujem male kroglice.
- Če je preveč lepljivo, dodaj malo moke.
- Premaži jih s stepenim jajčkom, ki mu dodaš žlico mleka in posuj z makom, sezamom ali malo nastrganega sira.
- Bombetke peci 15-20 minut na 180 stopinjah.
Še preden se zaveš, imaš pred seboj mini grmadico slastnih toplih bombetk. Navali!
Zarečenega kruha se ne poje več največ, saj so ga prehitele te simpatične bombetke.
Bombetkast tek!
Koliko gr. moke gre v te bombetke brez kvasa?
Mojca hvala za opozorilo, sva dodala. Lp, Midva:)
Super! Takoj poskusim.
Hvala ker sta!
Lahko kakosno drugo moko uporabim,npr navadno?
Nina, seveda:)
Aaaaa tocno tako.. miljonkrat se mi to zgodi. Ob 9 ugotovim da nimam kruha za zajtrk in mi imamo vnaprej napisan jedilnik. In vzhajanje .. to je vikend projekt. Tole se danes poskusim! Superca. Hvaaaaaaasla
Ali lahko pecilni nadomestim s sodo bikarbono? Če ja, koliko je moram dati?
Zdravo Mateja!
Lahko nadomestiš samo bo okus bombetk malce drugačen. Uporabiš pa isto količino. Lp, Midva:)
Pozdravljena. Ali lahko namesto jogurta uporabim kefir? Ravno pri roki je:-)
Seveda!
Lp, Midva:)
Kako se pa te bombetke obnesejo naslednji dan? Npr. Če jih spečem zvečer, pojedli bi jih pa naslednje jutro za zajtrk. Bi bile še vedno dobre?
Zdravo Simona! Bombetke bi bile ok, seveda so sveže najbolše. Ti priporočava, da jih kar zjutraj narediš saj je priprava res hitra in enostavna. Lp, Midva
Živjo, ali lahko izpustim jajc oz. z čim naj ga namestim? Tele bombetke bi pekla za sinov rojstni dan pa je med povabljenci eden ki ne sme jajca. LP
Zdravo Ajda. Lahko izpustiš jajce samo potem dodaj cca. 50 ml več jogurta. Lp, Midva;)
Naredila včeraj – s sodo, ker je bila pri roki in z mlekom namesto jogurta (ker sem prepozno ugotovila, da jogurta nimamo več). Priprava sicer res hitra in ekstra enostavna, okus pa nam ni bil všeč – preveč se čuti soda in 1,5 žličke soli je bilo tudi malo preveč za naš okus.
V teh dneh jim dam še eno priložnost – tokrat z vinskim kamnom in jogurtom, pa da vidimo, poročam kako bo.
Živjo, zanima me koliko bombetkcca. dobiš iz te količine moke?
hvala
Zdravo Maja! cca 8. Lp, Midva:)
Hvala za recept! Odlične so. Drugic le malo zmanjsam kolicino soli.
Hoj. Nam so nekajkrat čudovito uspele… enkrat pa nisem imela masla in sem dala pol deci olja, je bila pa polomija. Je olje čisto neprimerno ali sem ga dala preveč? Hvala za odgovor!
Zdravo Katja, če dodajaš olje ga je potrebno dodati samo 1-2 žlici. Lp, Midva
Pozdravljena! Najlepša hvala za recept, super je 🙂 zanima pa me, če lahko namesto jogurta uporabim navadno vodo (v kombinaciji z vinskim kamnom)? Namreč izogibam se mlečnim izdelkom. Najlepša hvala za odgovor.
Nina,
moralo bi biti ok, le vode daj malo manj (cca 1,5 dl). Lahko pa poskusiš tudi s sojinim jogurtom.
LP, MIdva
Ojla. 🙂
Se bombetke pecejo na ventilaciji?
Hvala za odgovor. 🙏
Tina,
ne, kar na običajni nastavitvi – zgoraj in spodaj.
LP, Midva
Danes sem jih preizkusila in so res odlične! Najlepša hvala za recept! <3
Tinkara,
naju veseli, da so ti teknile! Z veseljem 🙂
Danes sem odkrila in preizkusila tale recept. Pišem samo zato, da pohvalim 🙂 Bombetke so res okusne in potrebujejo minimalno truda. Pa tudi vajina stran je prav prikupna. Pridno ustvarjajta še naprej.
Draga bombetkarica,
hvala za pohvalo! Veseli naju, da so ti všeč 🙂
Ali lahko testo zamesim zvečer, ga dam čez noč v hladilnik, oblikujem in spečem pa naslednji dan?
Hvala!!! 🙂
Zdravo:) Žal ne, ker se bo pecilni ves aktiviral že v hladilniku. In bodo pečene bombetke potem zbite. Lp, Midva