Kvašeni anglečki
Okroglih 20 dni do zabasanega dimnika
Lani so za Miklavža okoli strašili poredni polnjeni pirini parklji. Ker smo se zaradi tega vsi skrivali po svojih duplinah, so se kvašeni angelčki odločili letos vzeti stvari v svoje nežne peruti.
Naj ne bodo samo parklji kvašeni, tudi anglečki so lahko!
Iz kje pa so se vzeli ti napihnjenčki? Ali se s svojo mehkobo sploh lahko zoperstavijo taki porednosti?
Puhasti angelčki se ponašajo s/z:
520 g moke
2 jajc
2 dcl mleka
50 g masla
1 vrečka suhega kvasa
80 g sladkorja
1 ščepec soli
1 žlica kakava
Miklavževo izročilo pravi, da so angelski kvašenčki nastali iz kvasca – toplo mleko se je zmešalo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nakar se je kvašena mešanica dvignila. Naredi tako, potem pa dobljeni kvasec zmešaj z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo.
Mešanico sestavin zgneti v testo, lahko pa prikličeš tudi temne angele – v polovico testa zmešaj žlico kakava.
Pusti oba nebeška hlebčka, da vzhajata eno uro.
Ko iz hlebčkov nastaneta napihnjena hlebca, ju nauči ponižnosti in razvaljaj do debeline 1 cm. Vzemi piškotni model za angelčka in z njim ustvari celo rajdo vzvišenih krilatežev.
Nekatere izmed njih premaži z jajcem in jih posuj z makom, mletimi lešniki ali kokosom.
Da iz navadnih angelčkov nastanejo kvašeni nadangeli, morajo opraviti še najpomembnejši preizkus. Zdržati morajo 7-10 minut v peklu, segretem na 200 stopinj.
Tisti, ki se niso povaljali v jajcu in ostalih drobnarijah, si za bojno barvo izberejo ali belo ali pa temno topljeno čokolado. V čokoladno kopel se zmešani kvašenčki mečejo kar na ploh.
Ko bojno obarvani napihnjeni mišičnjaki odletijo na bojišče, se zaveš, da se parkljem slabo piše.
Temni in svetli angeli se s perutjo v peruti odpravljajo naučit parklje kozjih molitvic.
Ravno, ko bi se pred tvojimi očmi odvila legendarna bitka epskih razsežnosti, pa v kuhinjo vdre pes in v trenutku pomiri napeti spopad. Za njim ostanejo le drobtine ter mahajoč rep na kužku z nedolžnim pogledom.