Lepinje
Za domačo balkaranteno
Nekatere stvari ti v trenutku prilepijo nasmeh na obraz in med njih zagotovo spadajo tudi sveže domače lepinje.
Gre za slavne pajdaše balkanskih mesnih specialitet, ki pa jih lahko spečeš tudi doma! Priprava je hitra in enostavna, sveže pečene lepinje pa so mehke in ravno prav žvečljive.
Poleg teh lepinj si lahko doma v samoizolaciji pripraviš vse sorte kruha, kot na primer:
Lahko pa preprosto pobrskaš po arhivu kruhastih receptov tukaj: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
400 g bele pšenične moke
300 ml vode
7 g suhega kvasa (ali 21 g svežega)
8 g soli (1 zvrhana žlička)
1 žlička sladkorja
2 žlici olja
Postopek
- V veliko posodo stresi moko in na sredini izkoplji jamico.
- Vanjo stresi suhi kvas, sol in sladkor ter zlij olje in vodo. Če uporabljaš sveži kvas, ga prej nadrobi v vodo.
- Sestavine temeljito premešaj s kuhalnico, da dobiš lepljivo testo. Pusti ga vzhajati 30 minut na toplem mestu brez prepiha. Če se testo v tem času ni napihnilo, ga pusti še kakih 10 minut.
- Pečica se mora za peko dobro pregreti, zato jo že zdaj segrej do najvišje temperature, funkcija gretja zgoraj in spodaj. Najina gre do 250 °C.
- Dobro pomokaj delovno površino in nanjo stresi testo. Ker je testo lepljivo, naj bo delo z njim hitro, stik z njim pa čim krajši. Testo pomokaj in ga nekajkrat obrni ter oblikuj v štručko.
- Štručko razpolovi, nato pa vsako polovico še enkrat razpolovi, da dobiš 4 enake dele.
- Vsak del testa oblikuj v kroglico, te krogle pa nato zloži na pladenj za peko, pokrit s papirjem za peko.
- Pokrij jih s kuhinjsko krpo in jih pusti, da vzhajajo 10 minut.
- Vsako žogico testa s prsti pritisni in potlači v obliko lepinje. Pazi, da ne tlačiš pregrobo in s tem izstisneš zrak iz njih. Narahlo jih pomokaj, nato pa z leseno lopatko v njih odtisni mrežo.
Lepinje pokrij s krpo in jih ponovno pusti, da vzhajajo 10 minut. - Zdaj je na vrsti peka! Lepinje odkrij in jih postavi na sredino segrete pečice. Peci jih 8-10 minut, za ekstra lepo zapečenost pa zadnji dve minuti peke na pečici vklopi žar funkcijo, polna moč.
- Lepinje vzemi iz pečice, jih pusti na vročem pladnju in jih pokrij s krpo. Tako naj počakajo 10 minut.
Kaj čakaš? Vkup zbobnaj čevapčiče, pleskavice, ajvar in ostale žar prišleke, da skupaj z lepinjami pripravijo balkanski piknik za domačo mizo.
Balkanski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Odličen recept! Hvala!
Anita,
super, naju veseli, da ti je všeč 🙂
Res dober recept, odlično so uspele.
Hvala, odlične so. 😋
Hvala 🙂
Sem antitalent z a kuhanje ampak prvič so mi lepinje ratale vrhunske. Slastne in okusne.
Edy,
super je to slišati 🙂