Bela torta
Sladek upor proti navalu krofov
Pust trka na vrata, za njim pa nestrpno postopa celo krdelo krofov. Za te kvašene napolnjenčke potrebuješ le rumenjake, zato ti običajno ostane celo vedro osamelih beljakov.
Postavi se po robu monopolu rumenjakov in pripravi fino torto nežnega okusa, ki v biskvitu vsebuje le beljake.
Ko jo bodo videli, se bodo krofki nemudoma odkotalili od sramu.
Še več takih in drugačnih slastnih fotografij si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Bel biskvit vsebuje:
6 beljakov
1 žlička pecilnega praška (iz vinskega kamna ali navadnega)
70 g moke
1 ščepec soli
1 žlička mandljeve ali vanilijeve arome
180 g sladkorja
V nežni snežni kremi se nahaja:
500 g mascarpone sirčka
250 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu oz. po okusu
1 strok vanilije
Prav tako bela obleka sestoji iz:
200 ml sladke smetane
V prelivu je moč najti:
400 g zamrznjenih gozdnih sadežev
sladkor po okusu
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
V večjo posodo zdrizni beljake sobne temperature, poljubno aromo in ščepec soli. Z mlatenjem naštetih sestavin se znebi morebitnih frustracij. Ko beljaki že malo popenijo, jim dodaj mešanico pecilnega praška in polovice sladkorja ter jih še naprej tepi do čvrstega snega.
V drugi posodi zmešaj moko in drugo polovico sladkorja, nakar ju s spatulo vmešaš k snegu.
Maso za biskvit razdeli na štiri enake dele, ki jih spečeš v nenamaščenih pekačih za biskvit. Po 10-15 minutah prijetne peke na 180 ºC so osnovni gradniki torte pripravljeni. Biskvit bo svojo pečenost oznanil z zlatorumeno zapečeno površino.
Krema je nadvse preprosta. V mascarpone vrzi semena, ki jih z nožem postrgaš iz stroka vanilije, in sladkaj po okusu. Midva sva uporabila 2 žlici sladkorja v prahu. Sladko smetano stepi v ločeni posodi in jo nato s spatulo vmešaj k mascarpone sirčku.
Tudi tortogradnja je čisto osnovna – biskvit položi v tortni obroč, ki je po notranji strani obdan z acetatno folijo. Premaži ga s tretjino kreme. Postopek še dvakrat ponovi, na vrh pa povezni še zadnji biskvit.
Za zasnežen tortni stas moraš le stepsti sladko smetano in z njo enakomerno premazati torto.
V kontrast nežnemu okusu in nedolžnemu izgledu snežne torte pripravi drzen preliv iz gozdnih sadežev. Poljubno jagodičevje zasuj s poljubno količino sladkorja in jih nad srednjim ognjem segrevaj, da se razpustijo.
Odsekaj si kos tortice in ga preseneti s sadnim prelivom.
Zdaj pa naj kar pride cel stampedo krofov, ki za seboj pusti kup neporabljenih beljakov. Mi smo pripravljeni.
Beli tek!
živjo, a biskvite je potrebno istočasno spečt, ali jih lahko enega in enega, ker imam samo en pekač 18 cm… hvala za odgovor 🙂
lp,
NEža
Neža,
lahko enega za drugim 🙂