Slane miške s kuhanim pršutom
Pust slanih ust!
Staro izročilo očitno veli, da, kar se za pusta cvre, mora vsebovati en kup sladkorja, poleg tega pa mora biti še izdatno posuto s sladkorjem v prahu.
Predrzno ignoriranje sladkorja pri pripravi mišk se glede na povedano zdi pravo pustokletje, a je rezultat tega vreden.
Te male jogurtove napihnjenke v sebi skrivajo kuhan pršut in parmezan, kar je kot nalašč za pomakanje v slastno pomako na osnovi kečapa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
170 g jogurta
170 g moke
2 jajci
1 žlička pecilnega praška
½ žličke soli
30 g parmezana
100 g kuhanega pršuta
olje za cvrtje
Pomaka:
3 žlice kečapa
1 ščepec česna v prahu
½ žličke pekoče čili omake
½ žličke sušenega origana
1 ščepec soli
Postopek
Masa:
- Kuhan pršut v rezinah narežemo na mini kvadratke, parmezan pa fino naribamo.
- V eni posodi sklofamo jogurt in obe jajci, v drugi pa zmešamo moko in pecilni prašek.
- K jogurtu in jajcem primešamo narezan kuhan pršut in nariban parmezan, nato pa še moko in sol.
- Vse skupaj zmešamo v homogeno maso.
Cvrtje:
- V višjo posodo vlijemo olje in ga na srednje-visokem ognju segrevamo toliko časa, da okoli potunkanega ročaja kuhalnice nastanejo mehurčki.
- Za oblikovanje slanih glodalcev se poslužimo tradicionalne tehnike dveh žlic. Z eno zajamemo maso, z drugo pa jo frcnemo v oljno kopel.
- Velja paziti, da so miške enako velike, sicer bodo ene prismojene, druge pa na sredini še surove.
- Načeloma bi se morale miške med cvrtjem same prevaliti, v nasprotnem primeru jim malo pomagamo.
- Cvremo jih do zlatorjave barve.
- Ocvrto zalego zbiramo v posodi s papirnatimi brisačkami, nato pa še vročo pomlatimo.
Pomaka:
- Nikar ne kompliciramo, temveč le vkup zmešamo kečap, česen v prahu, sušen origano in sol.
- Po želji dodamo še pekočo čili papriko.
prigr