Skodelica božiča
Že pojutrišnjem te obiščejo Božiček&co.
Hrustljave skodelice s teksturo kremnega topljenega sirčka, rahlo kislostjo brusnic in hrustljavo slanostjo popečene pancete so idealen uvod v božično pojedino.
Za 12 sočnih skodelic potrebuješ:
500 g vlečenega testa
300g sira brie
200 g brusničnega džema
50 g pancete ali dimljene slanine
50 g masla
Testo odvij, ga zloži v 6 plasti in ga z rezalnikom pice razkosaj na 12 približno enakih delov. Potrebuješ 72 kvadratov za 12 skodelic.
Maslo vrzi v manjšo posodico in ga stopi nad vodno soparo ali v mikrovalovni pečici. S čopičom premaži pekač za muffine.
Zdaj se pa kar pridno loti skodeličarstva. Vzemi kos testa, ga premaži z maslom, nanj pod kotom postavi drugega ter prav tako premaži in tako naprej do debeline 6 plasti.
Bodoče skodelice pridno vtikaj v pekač za muffine. Ko je ta napolnjen, ga s spretnim gibom zalučaj v pečico.
Mednaroden standard za lončarstvo in skodeličarstvo (X-MAS14), pravi, da se mora skodelica v peči utrjevati 10 minut pri 190 stopinjah.
Med čakanjem na hrustljave skodelice zavihaj nož in nakockaj brie ter nareži panceto na manjše kvadratke.
Panceto brez dodane maščobe popeci v ponvi. Za ekstremno hrustljavost na začetku dolij malo vode in popeci do konca.
Zdaj morajo biti skodelice že nared za polnitev. Vzemi jih iz pečice, tej pa zmanjšaj temperaturo na 150 stopinj.
Mehek brie enakomerno razdeli med skodelice…
…, na vrh sira pa pljuskni po eno žličko brusničnega džema.
Da bo sirček kremno stopljen in džem slastno topel, polnjene skodelice zopet postavi v pečico za 8-10 minut.
Ko se ti sline cedijo že po bradi, nastopi čas, da iztakneš skodelice iz pečice in vanje vtreseš popečeno panceto. Postrezi jih vroče.
Skodelice za okoli 15 sekund vključi v aranžma, nato se nemočno zapodi v njih in uživaj ob glasnem cmokanju in zadovoljnem predenju.
Prave male skodelice sreče 🙂
Dober tek!
Zanimiva kombinacija! Za sprobat!