Orehovi štrukeljčki
Leon Štrukelj
Verjetno se sprašuješ, od kje za parklja Božičkovim jelenom toliko energije, da v eni sami noči izvedejo hiperultramegamaraton okoli celega sveta. Ne, ne gre za doping – skrivnost tiči v priročnih orehovih štrukeljčkih, s katerimi Božiček hrani svojo jelenjad kar med letom.
Zaradi teh slastnih in sočnih orehovih štrukeljčkov bi jelenčki tudi dvakrat prepotovali cel naš planet.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal v sodelovanju z Mlinotest.
Recept
Testo:
500 g Mlinotest Zlate moke
80 g sladkorja
1 vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
2 ščepca soli
40 g masla
40 g olja
250 ml toplega mleka
1 jajce
lupinica 1 limone
Orehov nadev:
300 g mletih orehov
3-4 žlice termostabilne marelične marmelade
2 žlici ruma
sladkor po okusu
Ostalo:
1 jajce
2 žlici mleka
sladkor v prahu
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj, nato pa 10 minut gneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Če namesto suhega uporabljaš svež kvas, ga prej raztopi v mleku.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev:
- Skupaj zmešaj mlete orehe, marmelado in rum.
- Nadev poskusi in ga po želji še sladkaj.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Testo oblikuj v štruco in ga razdeli na tri enake dele.
- Vsak del razvaljaj v tanek podolgovat pravokotnik in ga premaži s tretjino nadeva.
- Testo tesno zvij v kačo, začni pa na dolgi stranici.
- Kačo nareži na 3-4 cm široke polže.
- Razporedi jih po pekaču, prekritem s peki papirjem in jih premaži z mešanico enega jajca in dveh žlic mleka.
- Štrukeljčke peci 13-16 minut pri 180 ºC.
- Postrežeš lahko še tople, hrani pa jih neprodušno zaprte v vrečki.