Burrito skleda s piščancem
Burrito v… skledo.
Tale pisana skleda pa med vsemi jedmi najpogosteje razveseli najin delovnik saj se na najini mizi znajde vsaj enkrat tedensko.
Ko v skledo streseš bogato in omamno dobro burrito mešanico zelenjave in piščančjih prsi, zraven pa natlačiš hrustljavo solato, avokado in tortilja čips, dobiš pravo pašo tako za oči kot brbončice.
Nama pa je poleg okusa najbolj všeč to, da je obrok, poln zelenjave in pustega mesa, pripravljen v manj kot pol ure.
Aja, pa nikar se v kuho ne podajaj brez začimbne mešanice Secrets of Mehika od začimbnih mojstrov Kotányi – z njo so res zadeli žebljico na glavico!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine za 4:
3 paprike poljubnih barv
1 čebula
1 paradižnik
5 žličk začimbne mešanice Kotányi Secrets of Mehika Burrito
4 žlice rastlinskega olja
500 g piščančjih prsi
160 g konzervirane koruze
200 g konzerviranega rdečega fižola
2 žlički Kotányi sušenih rezanih koriandrovih listov
po želji Kotányi čili kosmičev birdseye
Za polne sklede potrebuješ še:
1 glava solate ledenke
1 lonček jogurta
1 ščepec Kotányi česna v prahu
1 zrel avokado
tortilja čips
1 limeta
češnjev paradižnik
čedar sir
kisla smetana
Postopek
Priprava:
- Piščančje prsi nareži na majhne kocke in jih zmešaj s tremi žličkami začimbne mešanice za burrito in z dvema žlicama olja. Postavi na stran.
- Čebulo olupi in na grobo sesekljaj.
- Paprikam odstrani peclje in semena in jih nareži na koščke, enako velike kot meso.
- V paradižnik z nožem zareži križec in ga za 30 sekund potunkaj v vrelo vodo. Takoj zatem ga ohladi pod tekočo hladno vodo, da zaustaviš kuhanje.
- Paradižnik olupi in ga nareži na kocke.
Kuha:
- Na visok ogenj postavi visoko ponev in vanjo natoči za žlico olja.
- Segrevaj, da se prične iz ponve rahlo kaditi, nato vanjo stresi polovico narezanega piščanca.
- Razporedi ga po razbeljeni ponvi in pusti, da se dobro zapeče na eni strani.
- S kuhalnico, še raje pa s stresanjem ponve, premešaj meso, da se popraži z vseh strani.
- Po kaki minuti praženja meso stresi v globok krožnik, postopek pa ponovi z drugo polovico mesa.
- Mesa ne smeš prepeči, saj bo drugače izgubilo sočnost.
- Ogenj malce zmanjšaj, nato v ponev vrzi čebulo. Praži jo toliko časa, da postekleni, z mešanjem pa postrgaj po dnu ponve, da se čebula navzame okusov piščančjega mesa.
- Dodaj papriko in jo med mešanjem praži, da se malce zmehča, kar vzame nekje 5 minut.
- Če želiš, lahko v tem trenutku v ponev frcneš še čili, da bo peklo, kot se zagre.
- V ponev stresi koruzo in rdeči fižol ter nakockan paradižnik.
- Posuj z dvema žličkama mešanice za burrito in dobro premešaj.
- Kuhaj približno 5 minut in ko zelenjava ne hrusta več, v ponev stresi še vse koščke mesa in vso tekočino, ki so jo izpustili.
- Premešaj in segrevaj še kako minuto, nato ponev odstavi.
Tlačenje v skledo:
- Solato z velikim nožem nareži na 1-2 cm debele trakove.
- V posodici zmešaj 3 žlice jogurta, 1 ščepec česna v prahu in 1 ščepec soli. Premešaj, nato dobljeni preliv zmešaj skupaj z narezano solato.
- V skledo na eno stran stresi solato, na drugo pa mešanico zelenjave in mesa.
- V skledo stlači še narezan avokado, tortilja čips, češnjeve paradižnike in kepo kisle smetane.
- Vse skupaj pošpricaj z limeto in prekrij z naribanim čedarjem.
Mehiški tek!