Piškotna torta z Nutello
Piškotella
Danes ti ponujava res redko priložnost – spoznati mističnega velikonočnega zajca! Povabila sva ga na ustvarjalni intervju in ponudil se je, da nama predstavi svojo kulinarično mojstrovino – piškotno torto z Nutello in belo čokolado.
Morava te pa opozoriti, da je zajec znan po okraševanju svojih zgodbic…
Aha, že trka na vrata!
Zajec priskaklja v hišo in povabiva ga v kuhinjo
MIDVA: Pozdravljen, Zajec! V živo si še bolj puhast kot v neštetih slikanicah. Na kratko se lahko predstaviš najinim bralcem.
ZAJEC: Zdravo, vidva in hvala za povabilo. Star sem 25 velikih noči, povržni dan pa imam 1. aprila. Prihajam z Velikonočnih otokov, kjer sem obiskoval srednjo pirharsko šolo in se nato vpisal na Velikonočno univerzo, smer Praznična Peka. Pred tremi leti sem oddal diplomsko delo z naslovom “Izdelava velikonočnih tort in kako je ne pojesti sam” in tako pridobil laskavi naziv diplomiranega velikonočnega zajca.
Moja najljubša jed je korenje, opravilo pa barvanje jajc in seveda peka tort.
In na to torto sem najbolj ponosen.
Dvignjene glave nama pod nos pomoli list:
Piškotella
Fantastični biskvit vsebuje:
3 jajca
60 g moke
70 g sladkorja v prahu
6 zdrobljenih ameriških piškotov
3 žlice mleka
Fenomenalna Nutellina krema sestoji iz:
4 zvrhanih žlic Nutelle
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
8 zdrobljenih ameriških piškotov
V božansko kremo z belo čokolado spada:
100 g bele čokolade
300 ml sladke smetane
3 lističi želatine
Sestavine, potrebne za nenadkriljivo dekoracijo:
podolgovati piškoti
7-8 keksov petit beurre
M&M oblite arašide
temno čokolado
bobi palčke
Baje, da za te sestavine potrebuješ pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit
Zobati glodavec se hitro znajde v najini kuhinji
ZAJEC: Tako, začel bom z biskvitom. Tri nezrele in neobarvane pirhe sem ubil in ločil beljake od rumenjakov. Slednje s sladkorjem penasto umešam, beljake pa stepem v trden sneg. K rumenjakom vlijem 3 žlice mleka in vsujem moko. Vse sestavine dobro premešam, nato jim nežno dodajam sneg iz beljakov. Homogeno maso obogatim z zdrobljenimi piškoti, jo premešam in nato vlijem v tortni model. Njegovo dno naj bo prekrito s papirjem za peko, robovi pa namaščeni.
Obrne se k nama in jezno zastriže z ušesi
Vidva pa ne stojta kot dve zažgani potici in segrejta pečico na 180 stopinj!
Zajec odskaklja do pečice, vanjo zarine pekač in nama zabrusi
ZAJEC: Čez 12 minut spravita biskvit iz pečice!
Nutellina krema
ZAJEC: A sploh vesta, iz kje prihaja ta legendarni namaz? Na Velikonočnih otokih imamo ogromen nasad dreves Nutellovcev, ki imajo rjave sadeže, podobne pirhom. Nutella nastaja s stiskanjem teh sadežev.
ZAJEC: Smetano sem stepel in jo vmešal k mešanici štirih zvrhanih žlic Nutelle in mascarponeja, zdaj pa moram le še zdrobiti in vmešati ameriške piškote.
Prestrašeno se objemava v kotu kuhinje, medtem ko zajec divje lomi piškote
Krema z belo čokolado
ZAJEC: Seveda vama tudi resnica o beli čokoladi ni znana. Gre za navadno čokolado, le da jo proizvajajo angora zajci.
ZAJEC: 3 lističe želatine sem namočil v kozarcu vode. Belo čokolado položim v posodo in jo zalijem s 50 ml sladke smetane, nato jo nad nizkim ognjem počasi topim. Ko je zmes homogena, lističe želatine ožamem in jih raztopim v čokoladi.
Vidva pa stepita preostalih 2,5 dl sladke smetane, h kateri bom nato vmešal čokolado!
Zajec vse sestavine zloži na pult
ZAJEC: Tako! Zdaj pa se lotimo sestavljanja! Obroč za torto obdam s papirjem za peko in vanj položim biskvit. Namočim ga s 7 žlicami mleka. Nanj nežno nadevam Nutellino kremo, po vrhu pa kremo z belo čokolado.
Torto smo za 6 ur pospravili v hladilnik, seveda pa bi bila boljša naslednji dan. Čas smo si krajšali z namiznima igrama “Zajec, ne jezi se” in “Pirhopoly” ter pogledali prvi del filmske trilogije Gospodar pirhov. Nato naju je zajec spodil v kuhinjo, saj je nastopil čas dekoracije
Dekoracija
ZAJEC: Edini pravilni odgovor na vprašanje “Kaj je bilo prej – kura ali jajce?” se glasi: gnezdo! ne bom si mazal tačk, zato se jih vidva lotita!
MIDVA: Prav. Temno čokolado stopi nad soparo, nato vanjo nameči nalomljene bobi palčke. Pladenj ali desko pokrij z aluminijasto folijo in se loti čokoladnega packanja – z rokami sestavi gnezdeca. Ko ustvariš zadosti hrustljavih gnezd, jih s podlago postavi na hladno, da se strdijo.
Zajec z neizmerno pozornostjo previdno polaga pisane bombone v gnezdeca
ZAJEC: Moram reči, da nista tako zanič, kot sem pričakoval od ljudi.
Zdaj sem torti odstranil papir za peko in jo obdajam z odrezanimi piškoti. Medtem pa vidva fino zmeljita kekse petit beurre, da jih bom potresel po vrhu torte.
Ko zajec zaključi s pretirano natančnim potresanjem keksov, se loti pikolovskega polaganja gnezdec po vrhu. Midva ves čas zavijava z očmi.
Po končani dekoraciji se zajec obrne k nama in od ponosa mu trepeta repek. Morava priznati, da se je res izkazal.
ZAJEC: Kaj pravita na to?
S tresočo roko se spopadeva z razrezom torte. Skupaj zagrizemo v prvi košček in družno pričnemo s spuščanjem zvokov kulinaričnega užitka.
Medtem, ko midva miže uživava v harmoniji piškotov in Nutelle, zajec zagrabi priložnost z obema tačkama.
ZAJEC: Kdor drugemu torto peče, sam jo poje!
In jo je meni nič, tebi nič s torto pod roko podurhal v svet. Kdo bi ga pa ujel, zajca smotanega.
Tako nama je ostal le en kos, kmalu pa se je tudi ta spreobrnil v spomin, kot lažnivi in nadležni zajec, ki sva ga gostila.
Mmmmm, odlicna torta!
Odlična:)
Samo meni mi je prišla precej nižja, sem piškote mogla rezat..
kako dolgo je priporočljivo mešati sladkor in jajaca?
in ali zmešati moko na roko ali z miksarjem?
Zdravo Barbara!
Sladkor in jajca mešaj cca 1 minuto. Moko pa v temu receptu midva vmešava kar z eelektričnim mešalnikom. Pomembno pa je da beljake vmešaš na roke. Lp, Midva:)
Kje se kupijo ti podolgovati piškoti za okrog torte? Hvala
Zdravo Nataša!
Kupijo se v Intersparu:) Lp, Midva
Zivjo,
mene zanima premer pekaca, da ne bi torta prisla prenizka. 🙂 20cm? 🙂
Estera,
na teh fotografijah je torta premera 26 cm. Lahko uporabiš pekač s premerom 24 cm, z 20 cm pekačem pa bo torta previsoka.
LP, Midva
Pozdravljeni!
Jutri nameravam speči to torto, ki izgleda božanska, za 2.rojstni dan sinčka…pa me nekaj zanima – v testu, spodnji plasti – biskvitu ni nikjer napisan kak pecilni prašek, da se bi zadeva malo dvignila…je to pozabljeno ali je vseeno ok tudi tako?
Hvala za odgovor, ki upam,d a pride še pravočasno.
Poročam o tem, kako bo uspela.
Lp,
T
Zdravo, Tanja!:)
V biskvit ni potrebno dati pecilnega praška, biskvit se bo brez njega lepo napihnil.Lp, Midva
Pozdravljena!
Za koliko bi bilo potrebno povečati količine sestavin za pekač premera 28 cm?
Hvala.
Lp
Karin,
Sestavine za biskvit povečaj za tretjino, ostale pa za četrtino.
Lp, Midva
zanima me če želatino namočimo in ožamemo in nato raztopimo v čokoladi ali jo namočimo in posebej raztopimo v kozici ter vlijemo v čokolado??
Upam na hiter odgovor, ker jo delam že danes. 🙂 😉 😛
Zdravo Valentina! Želatino namočimo ožamemo in jo raztopimo v čokoladi:) ni je potrebno posebaj raztapljat. Lp, Midva
živjo,
rabim vajino pomoč…nečaku bi rada naredila to torto, pa me zanima ker ima on željo da bi imel sliko Minionov ( hostijo) ali lahko povrhu bele kreme namažem še sladko smetano oz. masleno kremo a se hostija lepo prilepi?
hvala za odgovor…
Zdravo Nina! Seveda lahko namažeš sladko smetano čez kremo z belo čokolado, vendar to naredi ko se krema že strdi. Lp, Midva
Super hvala vama 👍☺
Pozdravljeni, mene pa zanima sledeče. Imam pekač 18 cm. Kakšne so potem sestavine za testo. LP
Zdravo Nika!
Sestavine biskvita zmanjšaj za tretjino in bo ok:)Lp, Midva
Mene pa zanima sledece: ali lahko uporabim kar zelatino v prahu namesto teh listicev? In kaksna kolicina zelatine se potrebuje v tem primeru? Koliko gramov?
Zdravo Vesna!
Seveda lahko uporabiš želatino v prahu, in sicer 5g bo zadostovalo za takšno količino kreme. Lp, Midva
zivjo..kako bi uspela torta ce piskote nadomestim z brezglutenskimi in moko z gustinom..bi zelo spremenilo okus?
moram namrec naredit torto ki je lahko tudi za otroka ki ima celialkijo …mi je vsec tale tortica 🙂
Zdravo Janja! Seveda bi šlo tudi tako:) Lp, Midva:)
Živijo, ali lahko kremo naredim brez piškotov? Bo še vedno dovolj kompakta?
Zdravo Anja!
Lahko spustiš piškote in dodaš 1 kremfix v kremo, verjetno bi šlo tudi brez-samo za vsak slučaj da ne bo potem katastrofa:) Lp, Midva:)
Kremfix ali želatin tako kot pri beli kremi v OREO torti?
Pozdravljena Anja!
Lahko uporabiš kremfix ali želatina fix, oboje bo ok.:) Lp, Midva
Živjo, ali je možno, da podvojim količine za biskvit in ali pride dovolj mehak, da bi ga nato razpolovila? Vmes bi potem prvič dala nutelin namaz, nato pa še kremo z belo čokolado.
Zdravo Lea!
Lahko narediš tako kot si opisala. Lp, Midva:)
Živjo,
danes sem se spravila delat tole tortico, pa se mi je zataknilo pri zadnji kremi. Ko sem vmešala že precej ohlajeno belo čokolado z želatino v stepeno sladko smetano, se je po minutki mešanja začelo vse skupaj siriti. Je mogoče razlog v tem da sem uporabila manner kuverturno čokolado?
Lp, Klara 🙂
Pozdravljena Klara!
Čokolado si že preveč ohladila. Saj potem, ko je prišla že tako hladna v stik s hladno smetano, je želatina v trenutku želirala. Naslednjič ti priporočava, da čokolado ohladiš do mlačnega. Lp, Midva:)
Pozdravljeni,
Biskvit sem pozabila namociti, a bo fejst suh? Lahko se na kaksen nacin to popravim?
L.p.
Simona
Simona, nič hudega tortica bo tudi brez namakanja biskvita odlična in ne suha! Lp, Midva:)
Hvala
L.p.
Pozdravljena,
mene pa zanima kako visoka je ta tortica. Kupila sem namreč obroč za torte, ki je visok 7cm (v trgovini žal ni bilo drugega), pa me zanima če bo to zadoščalo.
Hvala in lep pozdrav,
Eva
Pozdravljena Eva!
Tortica ne pride zelo visoka, obroč višine 7cm bo super! Lp, Midva
Pozdravljena, mene zanima ali mormo piskote zmiksat ali jih moramo samo zdrobiti z rokami?
Živijo.
Super torte.
Bi pa rada vprašala ker iz pretvornika ne morem dobito podatka, če želim torto narediti v pekaču 28×18 kakšne so količine.
Hvala!
lp
Barbara
Zdravo, mene zanima glede na to da je toliko čokolade in piškotov, je možno da pride ta torta zelo sladka in da jo kombiniram z malinami?
Zdravo Janja!
Torta ni presladka saj tudi v nadev ni dodanega nobenega sladkorja razen Nutelle.
Zdravo,
Pecem pravkar tole tortico, je katera poskusila v nadev dodati banane? Kako se obnese?
Hvala za odgovor
Živjo,
tudi jaz razmišljam o tortici za hčerin 2.roj dan. Bi pa naredila kar v pekaču premera 30cm. Bo v redu, če vse sestavine podvojim? ali je kakšno drugačno razmerje? Hvala, lp
Sara pozdravljena, priporočava ti uporabo tortopretvornika, ki ga najdeš na najini strani. Lp, Midva;)
Hei, sicer sem delala biskvit po drugem receptu in je zelo visok in se v obliki srcka je. Kaj bi ga lahko prerezala na pol in samo eno plast nadevala? Ali kaksen predlog morda? Sem sveza v peki tort in sem brez tortnega modela tako da mora bit krema kar cvrsta da mi ne leze ven 😁
Pozdravljena! Kako bi šle zraven višnje? Naredila bi višnjev puding (Kompot, gustin in sladkor), katerega bi dala na biskvit potem pa čez kremi! hvala za odgovor
Odlično bi bilo! Lp, Midva:)
simpl je tanartabul. Že večX delana, nazadnje kot birmanska torta.
https://mojalbum.com/florijan/torte-pecivo-in-ostale-dobrote/torta-za-birmo/24168354
Wauuu Suzana! Čudovita, bravo!
Pozdravljeni,
torto bi rada naredila v pravokotnem pekaču. Če upoštevam navedene količine sestavin, kolikšen pekač lahko vzamem? Najlepša hvala za pomoč.
Pozdravljena, lahko uporabim plazma piskote?
Marina,
seveda lahko 🙂
Veselo peko,
Midva 🙂
Ojla. Super torta 🙂 eno kratko vprašanje (podobno je sicer že bilo) – na vrhu imam namen dati hostijo, pa delam prvič …. v petek sem mislila narediti torto, v soboto pa gor dati hostijo in okrasiti. Se bo hostija lepo prijela na zgornjo plast (smetana+bela čokolada) ali moram dodati še eno plast?
Joj, že vnaprej hvala 🙂 in hvala za take super recepte 🙂 Lp, Barbara
Barbara,
vrh torte premaži s stepeno smetano in nanjo položi hostijo.
Veselo peko!
LP, Midva