Nutelina torta s pomarančo
Praštevilskih 17 dni je še med tabo in darili
Kjer Miklavž leži, tam pomaranče pusti. Teh oranžnih vitaminskih bomb se lahko lotiš na staromoden način in jih poješ kar tako, lahko pa jih uporabiš kot izgovor za pripravo bombastične torte, ki za nameček vsebuje še kultno Nutello. Zakaj pa ne?
Če ti brez Nutelle živeti ni, potem le poglej te recepte: Nutellina rolada z banano, piškotna torta z Nutello, vroča čokolada z Nutello in še klasika – bananina torta z Nutello.
Tokrat gre za pravo orjakinjo, ki posladka širšo družino tja do tretjega kolena – med tremi biskviti je moč najti drzno pomarančno kremo ter nežno Nutellino kremo, cel paket pa je prelit še s čokolado.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
5 jajc
200 g sladkorja
1 zvrhana žlica Nutelle
220 g bele pšenične moke
2 žlici kakava v prahu
2 žlički pecilnega praška
100 ml olja
100 ml mleka
Pomarančna krema:
200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
250 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
1 vrečka pomarančnega sladkorja
1 žlica sladkorja v prahu
4 listi želatine
1 žlica gustina
Nutellina krema:
200 g Nutelle
250 g sladke smetane za stepanje
250 g maskarpone sira
3 listi želatine
2 žlici ruma
Za namakanje:
1 žlica Nutelle
150 ml mleka
Preliv:
100 g temne čokolade
120 ml sladke smetane
Midva sva za navedene sestavine uporabila pekač s premerom 26 cm, kar je botrovalo torti, visoki 9 cm. Če si ne lastiš tako visokega obroča za sestavljanja torte, potem priporočava uporabo pekača s premerom 28 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Biskvit:
- Jajca in sladkor stepaj z mikserjem toliko časa, da popenijo in se njihova prostornina podvoji.
- Primešaj olje, mleko in Nutello.
- V drugi posodi zmešaj moko, pecilni prašek in kakav.
- Suhe sestavine stresi k mokrim, vse skupaj pa temeljito premešaj.
- Na dno tortnega pekača namesti papir za peko in vanj vlij biskvitno maso.
- Biskvit se peče 45-50 minut v pečici, vnaprej ogreti na 180 °C.
- Pečenost biskvita preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati čist.
- Biskvit naj se ohladi v pekaču, nato ga nareži na tri enako debele dele. To najlažje storiš tako, da najprej na štirih mestih ob strani z nožem označiš, kje je potrebno odrezati. Nato pograbi močnejši sukanec, ga namesti v štiri utore in močno zategni, da prerežeš biskvit.
- V kolikor se med peko na biskvitu naredi hribček, ga odreži in nemudoma pojej.
Pomarančna krema:
- V kozarcu zmešaj dve žlici soka in gustin.
- V kozico zlij preostali sok, sladkor in pomarančni sladkor.
- Prilij mešanico soka in gustina, nato nad srednjim ognjem segrevaj, da se zmes zgosti.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico z vročo pomarančno osnovo.
- Segrevaj in mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Kozico odstavi in jo pusti, da se ohladi do mlačnega.
- Sladko smetano stepi do čvrstega – ko posodo obrneš na glavo, ne sme zlesti ven.
- Z električnim mikserjem primešaj maskarpone sir k pomarančni osnovi.
- Povsem na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Nutellina krema:
- Zmešaj maskarpone in Nutello, pri tem pa se upri skušnjavi, da kar z žlico počiš dol celo Nutello.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih skupaj z dvema žlicama ruma vrzi v kozico.
- Kozico pristavi na nizek ogenj in mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Stopljeno želatino električno vmiksaj v Nutellino zmes.
- Sladko smetano stepi do stepene smetane, nato jo s spatulo primešaj k Nutellini kremi.
Tortogradnja:
- 1 žlico Nutelle in 150 ml mleka zmešaj v Nutellino mleko za namakanje biskvita.
- Prvi biskvit postavi na kartonast podstavek, okoli njega pa zategni nastavljiv tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo, ki bo poskrbela za lep rob torte. Za silo bo v redu tudi papir za peko.
- Biskvit izdatno namoči z Nutellinim mlekom.
- Po biskvitu razporedi pomarančno kremo in jo poravnaj s spatulo.
- Na kremo postavi drug biskvit, ki ga rahlo potisneš in poravnaš ter namočiš z Nutellinim mlekom.
- Na vrsti je slastna Nutellina krema, ki jo razmažeš po biskvitu in poravnaš.
- Na vrh povezni zadnji biskvit, ki ga prav tako poravnaš in namočiš.
- Torto postavi v hladilnik in pozabi nanjo vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Okrasitev:
- V kozico nalomi temno čokolado in zlij sladko smetano. Nad srednjim ognjem ju segrevaj, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi.
- Če želiš doseči efekt čokolade, ki polzi z vrha torte, moraš po robu zliti vsako kapljo posebej. Tega se lahko lotiš z žličko, ampak bo lažje, če uporabiš slaščičarsko votlo pisalo ali brizgalko.
- Preostalo čokolado zlij na vrh torte in jo poravnaj s slaščičarskim nožem ali spatulo.
Brez skrbi lahko zdaj vkup zbobnaš vse bližnje, pa še Božička in njegove jelene povrh. Vsi se boste sladko hohotali.
Tortni tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Živjo, mene zanima če lahko lističe želatine zamenjam z želatino v prahu ? Ter kakšno razmerje je potrebno?
Milojka,
lahko – 1 vrečka ustreza 6 listom, po teži mora biti enako.
Želatino v prahu namočiš z vodo, jo ožameš in uporabiš po receptu.
LP, Midva
Tole torto si želim speči v kratkem, pa me zanima kje lahko kupim tele okrasne xmas “kljukice”? 🙂
Hvala!
Ela,
te “candy canes” lahko kupiš v Kik-u.
LP, Midva
Zivjo!
Mene pa zanima, ce lahko Pomarancni sladkor s cim zamenjam? Hvala 🙂
Eva,
verjetno ne bo isto, morda lahko uporabiš pomarančno lupinico.
LP, Midva
Zdtavo!Mene pa zanima, kako narediš te “kupčke” – okraske na torti? Verjetno niso samo iz smetane… Hvala
Živijo, Mojca.
Gre za ganache – v razmerju čokolada:smetana 1:2.
Na primer, v 100 ml smetane raztopi 50 g temne čokolade, nato pa dobro ohladi in stepi. Dobljeno kremo nabrizgaj na torto.
LP, Midva
A bi šlo, če bi na vrhu zamenjala glazuro za pomarancni žele?
Tadeja,
super ideja, tortica bi bila po najino nora!
In je tudi bila :). Hvala Midva za recepte.
Odlično 🙂 Z veseljem 😉
Kakšen je premer pekača? Hvala
Sem nasla 26cm.
Pozdravljena.
Zanima me, kako vama uspe tako lepo narezati in postaviti plasti biskvitov na torto? 🙂 Ko sem delala torto After Eight, tudi po vajinem receptu, zgornje plasti biskvita nisem mogla stlačiti v nastavljivi obroč – zdelo se je kot, da je biskvit nekoliko večji, poleg tega, se je biskvit pri polaganju na kremo lomil. Kak nasvet? 😀
Hvala in Lp. Rebeka
Rebeka,
Pri After Eight torti gre za Hershey’s biskvit, ki je sočen in hitro razpade, zato je potrebno z njim delati hitro.
Pogosto se zgodi, da obroč preveč zategnemo okoli spodnjega biskvita, zaradi česar imamo potem težave pri zgornjem. Midva ga v takem primeru malce bolj na silo potlačiva, pa je 🙂
Živjo,
obstaja kakšna rešitev kako torto sestaviti, če nimam obroča za sestavljanje torte?
Eva, lahko kar v modelu za peko 🙂
Zivjo s katero drugo tekocino bi lahko nadomestila rum?
Lara,
namesto ruma lahko uporabiš 2 žlici mleka 🙂
ZIVJO,
Zanima me ali bi lahko pol mascarponea nadomestila s kislo smetano ali to ne gre skupaj z želatino?
HVALA
Ana,
kar se teksture tiče bi šlo z več želatine, a meniva, da okus ne bi bil na mestu – kisla smetana z nutello in pomarančo se nama ne zdi dobra ideja.
Pozdravljeni
Za Nutellino kremo – 250g ali ml smetane?
Hvala!
Tanja,
za smetano je med 250 ml in 250 g zanemarljiva razlika v količini.
Jaz pa bi uprasala če mora biti pomaranšni nadel nujen ali lahko imam samo nutellinega ??
Tatjana,
lahko je tudi samo Nutellin 🙂
Pozdravljeni.
Pri kremah sem bolj vajena “želatine fix”, ki jo dodaš na koncu k mešanici sadja, smetane in mascarponeja. Nekako se ne znajdem najbolje z lističi… 🙂
Mi lahko morda pomagate glede razmerja, kolikšno bi moralo biti?
Hvala vam za info in pomoč.
Vladka,
sicer sama ne priporočava uporabe želatine fixa, a lahko zamenjaš 4 liste za 2 vrečki.
Veselo peko! 🙂
Pozdravljeni, kmam vprasange in sicer,ker se mi biskvit ni dvignil za 3 plasti, me zanima ali lahko končam torto z nutelino kremo? Ali bo dovolj čvrsta da jo lahko še okrasim kasneje? Hvala za odgovor. Lp
Lahko:)