Bezgova torta z limono
Sveta šabesa!
Če komu še ni jasno, bezgu se je čisto po spomladansko zbezljalo. Cveti kot za stavo, medtem pa s svojim omamnim vonjem zapeljuje mimoidoče. Midva sva ga imela med sprehodi že počasi zadosti, zato sva lokalni grm napadla iz zasede in mu izmaknila par cvetov.
Nagrabljeni plen sva skrila v svežo pomladno torto z bezgom in limono.
V dotično tortico spada kar nekaj stepene smetane in med peko naju je prešinilo, da se lahko kaj kmalu pripeti, da sredi dela ugotoviš, da je smetane premalo.
Tudi za take primere skrivava trik v predpasniku – potrebuješ le mleko in želatino. 250 ml mleka zavreš, odstaviš in v njem raztopiš tri liste želatine, ki jo poprej namočiš v hladni vodi in ožameš. Mlečno zmes postavi v hladilnik, da se ohladi, vmes pa jo moraš vsake toliko premešati, da se ne učvrsti.
Ko je zmes ohlajena, jo stepi kot običajno smetano, le da malce dlje časa.
Dobljeno stepeno mleko izgleda nadvse podobno stepeni smetani, le da ni tako kremno, njegova prostornina pa je občutno večja. Čeprav se dobro znajde v tortah, bi ga priporočala le za skrajne primere, saj smetani preprosto ni para.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
120 g sladkorja
1 strok vanilije
80 g masla
1 žlička pecilnega
150 g moke
1 dl mleka
Limonina krema:
250 g maskarpone sirčka
250 ml smetane
3 listi želatine
1 večja limona
1 limonin sladkor
sladkor v prahu po okusu
Bezgova krema:
250 g maskarpone sirčka
250 ml smetane
3 listi želatine
6-7 žlic bezgovega sirupa (šabese)
Tortna obleka:
200 ml sladke smetane
1 limona
bezgovi cvetovi
metini lističi
Za navlažitev biskvita:
bezgov sirup (šabesa)
voda
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
Za rahel biskvit najprej ubij jajca in loči rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto pretepi in jim dodaj semena enega stroka vanilije. Maslo raztopi v toplem mleku in ga primešaj k rumenjakovi zmesi, ko se ohladi do mlačnega. Sestavine dobro premešaj, nato k njim vsuj moko, zmešano s pecilnim praškom.
Beljake prebutaj v čvrst sneg, ki ga primešaš k ostalim sestavinam.
Potrebuješ tri biskvite, ki jih spečeš vsakega posebej. Tretjino mase vlij v pekač, čigar dno prekriva papir za peko, in ga zalučaj v pečico. Preobrazba v biskvit poteka 10-12 minut pri 180 ºC. Postopek ponovi še za preostala biskvita.
Limonina krema:
Maskarpone zmešaj z limoninim sladkorjem in sokom limone. Želatino namoči v hladni vodi. Ko nabrekne, jo ožami in vrzi v kozico. Raztopi jo nad nizkim ognjem, nato pa z električnim mešačnikom primešaj k maskarpone sirčku. Sladkaj po okusu.
Sladko smetano prešerno stepi in jo ročno primešaj k ostalim sestavinam.
Bezgova krema:
Maskarpone zmešaj z bezgovim sirupom in mu prav tako električno primešaj raztopljeno želatino.
Sladko smetano oklofutaj do stepene smetane, ki jo nežno vmešaš v maskarpone zmes.
Za namakanje biskvita si pripravi prav poseben spomladanski napoj – malo bezgovega sirupa zmešaj z vodo.
Pograbi prvi biskvit in okoli njega zategni tortni obroč, ki ga nato po notranji strani obdaš z acetatno folijo. Biskvit dobro namoči s šabeso in nanj nanesi limonino kremo. Slednjo poravnaj in prekrij z drugim biskvitom. Po namakanju ga prekrij z bezgovo kremo, ki jo nato skriješ z zadnjim biskvitom. Tudi temu ne uide izdatno namakanje s šabeso.
Golo torto brž obleci v stepeno smetano, po vrhu pa jo okrancljaj z bezgovimi cvetovi, rezinami limone in prikupnimi metini listki.
Torta bo nared za požret’ šele po dolgih 6 urah počivanja v hladilniku. Brez skrbi, vredno jo je počakati!
Šabesin tek!
Prva torta, ki sem jo “morala” poskusiti takoj po objavi… Delala sem s sirupom, zato je bila (bezgova) krema za moj okus precej smetanasta. Naslednjič bom bezgov sirup zmešala z radensko…. Drugače pa vredna greha!!!
Špela
Pozdravljena
zanima me kako pretvorim v kvadratni(pravokotni pekač)40×35, glede na to da imata vidva okroglega? in koliko želatine mix uporabim
hvala in še enkrat hvala-čudovita sta
lp, Tina
Tina,
to je kar velik pekač. Zanj vse sestavine pomnoži s faktorjem 4.
LP, Midva