Velikonočni žepek

Popraznično recikliranje

 

Po neštetih obiskih v teh prazničnih dneh se v tvoji kuhinji in v hladilniku nahajajo kupi velikonočnih trofej: 2-3 košare pirhov, okoli 2 kg šunke in vedro hrena.
Ne pusti, da gredo naštete dobrote v nič in jih natlači v priročne in okusne žepke, katere lahko zapakiraš mulcu za v šolo, ženi kot popotnico za v šoping ali možu za pred televizor.

žepek-09403
Testo žepka sestoji iz:
500 g pirine moke
270 ml mleka
2 žlic olivnega olja
1 žlice sladkorja
1 kocke svežega kvasa
soli

V te okusne žepke lahko natlačiš:
5 pirhov
5 rezin velikonočne šunke
2 žlici kisle smetane
1 žličko gorčice ali 1 žličko hrena s smetano
sol
poper

žepek-3534
Pomigaj s prstki in se loti priprave kvasca za testo. Pogrej mleko, vanj nadrobi kvas in vsuj žlico sladkorja, nato pusti, da vzhaja.
V moko vsuj sol (midva sva je vsula žličko in pol) in vlij olje, nato dodaj kvasec in sestavine zgneti v prožno testo.
Pokrij ga in pusti vzhajati eno uro.

žepek-3091
Za zagotovitev žepne sočnosti pripravi namaz: v posodico čmokni 2 žlici kisle smetane in ji dodaj gorčico ali hren po okusu.

žepek-3550
Kuhano šunko vzemi z grmade prazničnih mesnin ali pa jo skuhaj lastnoročno, nato jo nareži na rezine. Z jajčne gore narabutaj 5 najbolj pisanih pirhov ter jih olupi in nareži na kolutke.


Testo razdeli na pet kep, katere razvaljaš do debeline 5 mm, nato jih obreži v pravokotnike.

Testo namaži s prazničnim namazom, nato na eno stran položi rezino šunke in čez nameči jajca. Kupček posoli in popopraj, nato testo prepogni, da ga pokriješ. Žepek ob robovih zapečati s pomočjo vilic.
Da teh velikonočnih žepkov ne bo mogoče zamenjati s katerimi drugimi, jih označi s praznično ikono – zajcem. Testo, ki je ostalo po obrezovanju testa v pravokotnik, na tanko razvaljaj in iz njega s piškotnim modelom v obliki zajca izreži dolgouhce.

žepek-3081
K jajcu dolij malo vode in ga umešaj. S čopičem razmaži jajce po polnjenih blazinicah, nato na njih zalepi zajce in čez njih premaži jajce.
Pečico segrej na 200 stopinj in jo razveseli z lepimi žepki. Druženje naj traja 15-20 minut.

žepek-3073
Novopečene žepke vtakni v prikupno košaro, katero nastaviš na mizo. Tako bodo mimoidoči lahko zgrabili svoj velikonočen paketek in ga pospravili v nahrbtnik/torbico/žep.

žepek-09353
Tako, pa je konec tudi teh praznikov. Čakaj! Kdo pa spet skaklja naokoli?
Zajec, ki se je skrival za košaro, skoči na mizo in nesramno ukrade ravnokar prerezan žepek. Tipično.

žepek-09393
Ko se dokončno znebiš nadležnega zajca, ti ne preostane drugega, da zagrizeš v žepek.
Poln velikonočni okus ti pred oči pričara spomine tega praznika: smeh, druženje z družino in seveda dobra jedača in pijača.

žepek-09356
Velikonočni tek in vesele praznike!

Leave a Reply