Orehova potica
Recept za potico, ki vedno uspe
Potica je sinonim za preživljanje praznikov z družino. Letos se marsikatera družina ne bo v celoti združila okoli velikonočne mize, kar pa ne pomeni, da na njej ne bo kraljevalo to imenitno pecivo.
Ta simpatična potica je nastala po receptu Tjašine babice in vedno uspe!
Prava potica mora biti sočna in bogata. Da ima tudi lep stas, pa se moraš malce potruditi. V pomoč sva njeno pripravo podrobno opisala in tudi ujela v video! Oglej si ga v nadaljevanju.
Poleg kraljice potice je med najinimi recepti moč najti kup drugih velikonočnih dobrot:
- puhasti buhteljni,
- čokoladna prepletenka iz pekača,
- potratna pehtranka,
- velikonočna pinca,
- torta potica.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Kvasec:
2 žlici sladkorja
100 ml mleka
10 g suhega kvasa (ali 35 g svežega kvasa)
Testo:
700 g pšenične bele moke
4 rumenjaki
100 g sladkorja
230-250 ml toplega mleka
60 g stopljenega masla
60 g olja
2 vrečki vanilin sladkorja
2 žlici ruma
0,5 žličke soli
lupinica 1 limone
kvasec
Nadev:
600 g mletih orehov
180 g sladkorja
240 ml vroče sladke smetane
4 beljaki
3 žlice ruma
0,5 žličke cimeta
3 žlice čokolade v prahu
Potrebuješ še:
2 žlici masla
1 jajce
4 žlice mleka
leseno špino
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm spodaj in 28 cm zgoraj.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Postopek
Kvasec:
- V posodo stresi kvas, 2 žlici sladkorja in 100 ml toplega mleka.
- Kvasec pusti stati 15 minut, da popeni in vzhaja.
Testo:
- Pograbi večjo skledo in vanjo presej 700 g moke. V sredino kupčka zvrtaj jamo.
- Dodaj 0,5 žličke soli, 100 g sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja in limonino lupinico.
- V jamo stresi še 4 rumenjake, 60 g olja, 60 g stopljenega masla, 2 žlici ruma in 230 ml toplega mleka.
- Na koncu prilij še pripravljen kvasec.
- Vse skupaj zmešaj in pregneti v gladko kepo. Če je med gnetenjem testo presuho, dodaj še 20 ml toplega mleka.
- Skledo pokrij z vlažno krpo in jo postavi na toplo.
- Testo mora vzhajati do dvakratne prostornine, kar traja 1-2 uri.
Nadev:
- 4 beljake stresi v posodo in jih stepi, da popenijo.
- Dodaj 2 žlici sladkorja in beljake stepaj naprej, dokler ne nastane čvrst in gladek sneg.
- V večjo skledo stresi 600 g mletih orehov, 180 g sladkorja, 3 žlice ruma, 0,5 žličke cimeta in 3 žlice čokolade v prahu.
- Prilij 240 ml vroče sladke smetane in vse skupaj dobro premešaj. Ohladi na sobno temperaturo.
- Na koncu s spatulo nežno, po tretjinah, vmešaj še sneg iz beljakov.
- Pozor! Nadev mora bit gost in mazav, kot je v zgornjem videu. Če je pretekoč, primešaj 1 žlico drobtin.
Oblikovanje potice:
- Segrej 2 žlici masla in z njim dobro premaži pekač za potico (potičnik).
- Testo zvrni na dobro pomokano površino.
- Z valjarjem ga razvaljaj do pravokotnika debeline približno 5 mm ali manj.
- Valjaj od sredine navzven.
- Pograbi nadev in ga z žlico nakupčkaj po celi površini testa. Pozor! Testo in nadev morata biti približno enake temperature.
- Z žlico ali spatulo enakomerno razmaži nadev, ki naj sega do robov testa.
- Z zvijanjem prični pri bližnjem robu, pazi pa, da potico tesno zaviješ.
- S koncev poticaste kače odščipni oba štrukeljčka.
- Potico previdno prenesi v namaščen pekač. Poskusi jo tako obrniti, da “šiv” gleda navzgor.
- Potico pokrij in jo za 1 uro postavi na toplo, da vzhaja.
Peka:
- Pečico segrej na 180 °C – klasičen način gretja (zgoraj in spodaj).
- V posodici razžvrkljaj 1 jajce in 4 žlice mleka. S tem premaži celo vidno površino potice.
- Da omogočiš uhajanje zraka in pare med peko, potico dobro preluknjaj s špino. Vbodi morajo segati do dna modela, razporejeni pa morajo biti po celi potici.
- Potico postavi na rešetko v ogreto pečico in jo peci najprej 45 minut pri 180 °C, nato pa še 20-25 minut pri 160 °C.
- Po približno 30 min peke, potico pokrij z aluminijasto folijo.
- Po peki naj potica počiva v pekaču 5 minut, nakar jo zvrneš na mrežico, kjer naj se pokrita ohladi.
- Pred postrežbo potico posuj s sladkorjem v prahu.
Velikonočni tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljena,
HVALA za odlicen recept.
Z veseljem, Andreja 🙂
Super recept. Hvala!