Salama Domaćica kokos
Še pravljičnih 7 dni do božične pravljice
Jelenček Rudolf velja za gastronomsko nadvse razvajenega kopitarja. V tem prazničnem času ima že poln kovček klasičnih sladic – torta tu, zavitek tam, tiramisu levo in rogljiček desno. Od kulinaričnega dolgčasa zavija z očmi in opleta z rogovi.
Izziv seveda radostno sprejmeš in po kratkem tuhtanju in pacanju lahko razvajenemu jelenu pred nos skotališ konkretno čokoladno-kokosovo salamo s piškoti Domaćica kokos.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
V suho nemesnino je natlačeno:
250 g masla
300 g kokosove moke
1 škatla piškotov Domaćica kokos
200 g temne čokolade
5 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
3 žlice ruma
3 žlice sladke smetane
Ob veselem prepevanju božičnih štiklcov nalomi čokolado in jo skupaj z maslom raztopi nad soparo.
V večjo posodo stresi kokosovo moko, na grobo zdrobljene piškote, sladkor v prahu, 3 žlice sladke smetane in rum. Zabavi se pridruži še čokoladno-maslena zmes, kar nato proslaviš s poštenim mešanjem.
Raztegni folijo za živila in po njej razporedi salamasto zmes. Zavij jo v debelo cigaro in zategni ter zalučaj v hladilnik, kjer naj se strdi.
Ko je popolnoma čvrsta, jo vzemi iz hladilnika.
Do prave suhomesninske iluzije manjka le še plemenita plesen, ki jo nadomestiš z valjanjem čokoladne salame po sladkorju v prahu.
Tako, pa naj se zdaj Rudolf zmrduje nad običajnostjo sladic.
Najprej se rogati snob še dela finega, a ko mu odrežeš en čokoladni kolut, se mu čisto sname.
Nekaj minut pobezljanega čmokanja in o salami ni ne duha ne sluha.
Salamast tek!