Mlečni kruh na japonski način
Mehkoba deluks
Zadnje čase naju daje kruhasta mrzlica. Tokrat naju je ta obsesija ponesla na drug konec sveta, iz kjer izvira že kriminalno mehak in sočen kruh – na Japonsko.
Gre za Hokkaido kruh, ki je tako nežen in puhast, da je marsikje prepovedan (hec).
Skrivnost tega kruha tiči v starterju. Ta se imenuje Tangzhong, gre pa za preprost podmet iz moke, mleka in vode, ki poskrbi, da lahko kruh vsebuje večjo količino vode. Drug faktor za predrzno puhavost pa je dolgotrajno gnetenje.
Zaradi Tangzhong starterja pa je ta kruh tudi dalj časa svež – še tretji dan po peki bo odličen. Ni šans, da se posuši, preden ga zmanjka!
Poleg japonskega si lahko doma pripraviš vse sorte kruha, kot na primer:
- istrske bige,
- lepinje,
- soda kruh,
- polnozrnat pirin hlebček brez gnetenja ali
- ekspresne bombetke brez kvasa.
Lahko pa preprosto pobrskaš po arhivu kruhastih receptov tukaj: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Tangzhong:
30 g moke
80 ml mleka
80 ml vode
Testo:
500 g bele pšenične moke tip 500
50 g sladkorja
11 g soli
10 g mleka v prahu*
1 jajce
220 ml mleka
1 zavitek (7 g) suhega kvasa
45 g masla sobne temperature
* če nimaš mleka v prahu, ga lahko nadomestiš z žličko moke, a se bo to poznalo na okusu.
Potrebuješ še 2 manjša pekača za kruh z dimenzijami cca. 25 x 11 cm ali enega večjega z dimenzijami cca. 33 x 29 cm (d x š).
Postopek
Tangzhong (starter):
- V kozico zlij vodo in mleko ter stresi moko.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj in z metlico mešaj toliko časa, da nastane gosta svetleča zmes.
- Pazi, da ta osnova ne porjavi ali se celo prismodi.
- Tangzhong prestavi v drugo posodo in ga pusti 1 uro, da se dobro ohladi.
Testo:
Za tak puhast kruhek je potrebno testo res pošteno zgnesti in midva ti polagava na srce, da to delo prepustiš kuhinjskemu robotu.
Midva uporabljava Bosch OptiMUM, ki z lahkoto pregnete vse živo. Če pa imaš občutek, da se med gnetenjem tvoj zvesti robot matra, lahko vmes narediš 5-minutni premor, da pride k sebi.
Če robota nimaš, se moraš za ta kruh žal pošteno namučiti. Testo je res lepljivo, zato je z njim težje rokovati. Podlago (najraje silikonsko) in roke naolji in se loti dolgotrajnega gnetenja. Bolj ko bo testo zgneteno, manj bo lepljivo.
- Vse sestavine za testo, razen masla, stresi v posodo kuhinjskega robota. Dodaj tudi ohlajen starter.
- Sestavine mešaj približno 2 minuti, da se povežejo, nato dodaj narezano maslo sobne temperature.
- Testo gneti 5 minut, da se maslo dodobra primeša v testo.
- Zdaj hitrost na robotu povečaj na najvišjo in gneti dodatnih 5-10 minut. Testo je dovolj zgneteno, ko postane gladko in se ne lepi na posodo. Če se še vedno lepi na čiste roke, potem še ni pripravljeno in ga je potrebno gnesti naprej.
- Testo oblikuj v gladko kepo tako, da robove spodvihaš navznoter, s tem pa napenjaš površino kepe.
- Testo pusti v posodi in ga pokrij z vlažno krpo.
- Vzhaja naj 1 uro na toplem mestu brez prepiha, oziroma, da se njegova prostornina podvoji.
Oblikovanje:
- Najprej poskrbi za pekača za kruh. Po notranji strani ju temeljito premaži s stopljenim maslom.
- Za oblikovanje si pripravi čisto površino. Priporočava silikonsko podlago, saj pri oblikovanju tega kruha ne uporabljamo moke.
- Vzhajano testo prevrni na podlago, ga oblikuj v dolgo štruco in ga nareži na 8 enakih delov.
- Vsak del z rokami s spodvihovanjem oblikuj v majhno kepico z gladko in napeto površino. Na strani, kjer se je nabralo testo, tega stisni skupaj, da se zlepi.
- Kepe razporedi po pultu in jih pokrij s prozorno folijo za živila.
- Pusti jih 15 minut pri miru.
- Pograbi kepo in jo razvaljaj le v eno stran. Krajca prepogni navznoter, da segata kak centimeter čez polovico.
- Dobljenega navihančka rotiraj tako, da gleda odprti del proti tebi, nato pa ga zvij stran od sebe.
- Nastali zavitek obrni in s prsti zalepi “šiv”, ki je na dnu.
- Zavitek s šivom navzdol postavi v pekač za kruh.
- Če uporabljaš 2 ožja pekača za kruh, daj v vsakega 4, če pa enega širšega, pa jih razporedi v dveh vrstah.
- Pekača pokrij in pusti vzhajati 30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Napihnjene buhtje premaži z mlekom.
- Japonski kruh peci 20-25 minut v predhodno ogreti pečici.
- Po peki kruh pokrij s krpo in pusti, da se ohladi v pekaču.
Ta ekstremno mehak kruh shranjuj zavitega v suho krpo in v posodi za kruh.
Še tretji dan po peki je bolj mehak in sočen od večine novo kupljenega kruha.
Puhast tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
A teh 220ml mleka je zanesljivo OK? Delam zadevo že drugič in spet izgleda bistveno prevlažno testo. Prvič sem, če se prav spomnim, moral dodati še polovico moke, torej skupno kakih 750g. 😳
Andraž,
ja – to je lastnost tega testa – potrebno ga je tako dolgo gnesti, da se ne lepi več na čiste roke ali stene posode.
Pozdravljeni, vajini recepti so vsi pi vrsti super! Sem jih že več preizkusila. Včeraj sem spekla vajin soda kruh, sedaj bi pa še tega preizkusila. Zanima me kjese dobi mleko v prahu? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nataša,
mleko v prahu lahko dobiš praktično v vsaki trgovini, na oddelku s hrano za dojenčke 🙂
Pozdravljeni,
Danes spekla kruh..fantasticen je😍
Me pa zanima, ce lahko dam manj sladkorja (nekje do 10g) in vec soli, da bi bil bolj slan kot sladek?😊
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Zdravo:) Seveda, brez problema:)