Jagodna bomba
Eksplozija okusov
Bomba je ekstravagantna vrsta torte, ki potuhnjeno čaka na nič hudega sluteče sladkosnede. Pod atraktivno velikonočno zunanjostjo se skriva cel regiment jagod, ki ob prerezu veselo pokukajo na plano.
S tako bombo največkrat napademo brbončice, ki se veselo prepustijo slastni eksploziji.
Kot pravi hit se je izkazala že najina pomarančna bomba (RECEPT: KLIK), zato sva za veliko noč razširila svoj arzenal in sestavila še jagodno različico.
Pravi detonator svežine v tej bombi pa je odličen Kotányi limonin sladkor.
ž
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
4 jajca
80 g sladkorja
70 g moke
1 noževa konica pecilnega praška
1 vrečka vanilijevega sladkorja
Krema:
300 g zamrznjenih jagod
500 ml sladke smetane za stepanje
250 g maskarpone sira
6 lističev želatine
1 Kotányi limonin sladkor
4 žlice sladkorja v prahu
rdeče barvilo (po želji)
200 g svežih jagod
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Jajca, sladkor in vanilin sladkor stlači v posodo in jih z električnim mešalnikom stepaj, da svetlo popenijo.
- Moko in pecilni prašek zmešaj v drugi posodi.
- Suhe sestavine s spatulo primešaj k mokrim, da dobiš biskvitno zmes.
- Biskvit moraš speči v dveh delih – malo manj kot polovico mase zlij v tortni pekač s premerom 24 cm, ki ima dno prekrito s papirjem za peko.
- Malce več kot polovico mase pa zlij na pladenj za peko (od pečice), ki je ravno tako prekrit s papirjem za peko.
- Oba biskvita peci 8-10 minut pri 180 °C.
Gradnja kupole:
Fotografije gradnje kupole si lahko pogledaš v receptu za pomarančno bombo: KLIK.
- Ohlajen biskvit iz pravokotnega pekača ohladi in ga zvrni ter prenesi na drug kos papirja za peko.
- Iz biskvita izreži praznične like s poljubnimi modelčki za piškote – midva sva uporabila velikonočne motive.
- Po notranji strani večje sklede za solate obloži prozorno folijo za živila.
- Vsako biskviten lik s čopičem malce namoči s pomarančnim sokom.
- Zvezdice enakomerno razporedi po skledi.
Opomba: najina skleda je precej visoka in je nisva napolnila do vrha, zato je bil disk s premerom 24 cm ravno pravšnji. Če težko določiš, do kam v skledi bo segala krema, lahko tudi ta del biskvita spečeš na pladnju za peko in nato iz njega odrežeš krog, ki paše na vrh kreme.
Krema:
- V kozico stresi zamrznjene jagode in 2 žlici sladkorja in jo pristavi nad ogenj.
- Jagode kuhaj, dokler se popolnoma ne zmehčajo.
- Spasiraj jih s paličnim mešalnikom, nato pa popolnoma ohladi.
- 2 žlici ohlajene jagodne osnove prestavi v drugo kozico.
- Preostalo jagodno osnovo zmešaj z maskarpone sirom, ostalim sladkorjem in limoninim sladkorjem.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih vrzi v kozico z 2 žlicama jagodne osnove.
- Kozico pristavi nad ogenj in segrevaj, da se želatina popolnoma raztopi, nakar še vročo zmes elekrtrično primešaš h kremi.
- H kremi po želji primešaj še rdeče barvilo.
- Sladko smetano stepi in jo s spatulo primešaj h kremi.
- Dobljeno kremo vlij v skledo s fiksiranimi biskvitnimi liki.
- Svežim jagodam odreži del s pecljem in jih potlači v kremo, pri tem pa jih enakomerno razporedi.
- Vse skupaj pokrij z okroglim biskvitom.
- Biskvit namoči s par žlicami pomarančnega soka, nato vse skupaj pokrij s prozorno folijo za živila.
- Biskvit na rahlo potisni navzdol, da se krema lepo razporedi po prostorčkih med biskvitnimi liki.
- Nastalo kupolo zalučaj v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.