Soda kruh
Kruh brez kvasa? Ni kvasa, ni panike!
Pot do odličnega domačega kruha je običajno tlakovana z izkušnjami in občutkom. Če kvas zamenjamo s sodo bikarbono, kruha ni potrebno gnesti ali vzhajati, nastali kruh pa bo vseeno pod rustikalno skorjo skrival mehko sredico.
Soda bikarbona je izjemno uporabna sestavina, ki svoje mesto najde v vseh kotičkih doma, tako pri čiščenju kot pri kuhi. Skupaj z jogurtom pa se v tem hlebčku obnaša enako kot pecilni prašek. Le pretiravati ne smemo z njo, ker lahko pusti neprijeten priokus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g pšenične bele moke
360 g čvrstega jogurta*
90 ml vode*
1 žlička sladkorja
1 žlička sode bikarbone
1 zvrhana žlička soli
* Če doma ne najdemo čvrstega jogurta, lahko namesto njega in vode uporabimo 450 ml tekočega jogurta. Če tudi tega ni, potem uporabimo domače kislo mleko – 450 ml mleka zmešamo z dvema žlicama kisa ali limoninega soka in počakamo, da nastane kislo mleko.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Moko in sodo bikarbono zmešamo in presejemo v večjo posodo.
- Dodamo sladkor in sol.
- Prilijemo zmes jogurta in vode (ali tekočega jogurta ali kislega mleka).
- Sestavine na hitro zmešamo.
- Dobljeno testo stresemo na pomokan pult.
- Roke si pomokamo in iz testa oblikujemo hlebček, ki je kar lepljiv.
- Po njemu potresemo moko, v vrh zarežemo križ in postavimo v ogreto pečico.
- Kruhek pečemo 40-45 minut.
Tale hiter in odličen kruhek narežemo in z maslom, pašteto ali drugim namazom na glas pohrustamo.
Dober tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Kruh je božanski. Lakho drugic vzamem isto količino grškega jogurta? Kaj pa kakšna druga moka, pirina ns primer? Kaksna semena lahko tudi dodam?
Monika,
grškega jogurta uporabi 360 g. S pirino belo moko bi bilo super, prav tako lahko dodaš semena.
Super in enostaven kruh. Delala sem s tekočim jogurtom in je bil zelo dober. Edino soli je bilo preveč, naslednjič je bom dala manj. Odslej pečem samo še takega.