Bige
Nesramno mehak istrski kruh
Eno izmed najinih najljubših opravil na morju je jutranje glodanje nesramno mehkih big. Gre za sestavljen mlečni kruh iz modela, ki je kot nalašč za salame ali nutello.
Glede na trenutno situacijo, lahko o puhastih bigah lahko le sanjariva, ali pa bika preprosto zagrabiva za roge in si jih pripraviva sama!
Pozor! Bige na mizi lahko privedejo do srdite bitke za vsak grižljaj, zato se je priporočljivo oborožiti s kuhalnico.
Poleg teh big si lahko doma pripraviš vse sorte kruha, kot na primer:
Lahko pa preprosto pobrskaš po arhivu kruhastih receptov tukaj: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g bele pšenične moke tip 500
1 vrečka suhega kvasa
90 g kisle smetane
250 ml toplega mleka
1 zvrhana žlička soli
1 žlica sladkorja
50 ml olja
Premaz:
1 žlica masla
Midva sva bige spekla v pekaču z dimenzijami (D x Š x V): 25 cm x 11 cm x 7 cm.
Postopek
Priprava:
- V večjo posodo stresi moko in v sredino izkoplji jamico.
- Vanjo vsuj suh kvas, olje, kislo smetano, sol in sladkor.
- Na koncu prilij še toplo mleko.
- Vse skupaj premešaj, nato pa pregneti v voljno testo.
- Posodo pokrij z vlažno krpo in pusti, da testo vzhaja 1 uro na toplem.
- Vzhajano maso razvaljaj v kačo, ki jo razdeliš na 5 enakih delov.
- Vsak del razvaljaj v pravokotnik. Tega tesno zvij v palačinko, ki jo razpoloviš.
- Razpolovljene bige z odrezano stranjo navzdol položi v namaščen model tako, da dobiš dve vrsti po pet big.
- Bige pokrij s krpo in jih pusti vzhajati 30 minut na toplem.
Peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Maslo raztopi in z njim premaži bige.
- Postavi jih v pečico in jih peci 30 minut. Če se pričnejo žgati, jih pokrij z aluminijasto folijo.
- Po peki naj bige počakajo še 5 minut v modelu, medtem pa jih pokrij s čisto in suho krpo.
- Prestavi jih na rešetko in počakaj, da se tam shladijo.
Seveda so bige najboljše, ko so še sveže. Kljub temu pa bodo odlične tudi še prihodnji dan (a dvomiva, da bodo do takrat sploh še obstajale).
Istrski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Za pžret, full cool
Ja, se strinjava 🙂
Se lahko testo spece zgolj kot kruh, brez da se ga zavije v bige?
Eva,
seveda lahko, dobila boš puhast bel kruhek 🙂