Mlečni kruh banane
Jutranja nežnost
Pri počitniškem zajtrku puhast bel kruh nikakor ne sme izostati – je namreč odličen pajdaš jajcem ter vsem sladkim, mlečnim in mesnim namazom.
Kar ga ostane za kosilo, pa ga vsi z veseljem pomlatimo ob jedeh z žara, pa tudi ob kaki juhici ali ribjih jedeh.
Nama najljubša oblika so istrske bige, za katere sva pripravila recept, ki je požel mnogo pohval (poglej si ga tu: KLIK) Ker sva na letošnje počitnikovanje pozabila vzeti model za njih, sva bila primorana improvizirati in sva iz enakega testa pripravila prikupne banane.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
500 g bele pšenične moke tip 500
1 vrečka suhega kvasa
90 g kisle smetane
250 ml toplega mleka
1 zvrhana žlička soli
1 žlica sladkorja
50 ml olja
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Priprava:
- V večjo posodo stresemo moko in v sredino izkopljemo jamico.
- Vanjo vsujemo suh kvas, olje, kislo smetano, sol in sladkor.
- Na koncu prilijemo še toplo mleko.
- Vse skupaj premešamo, nato pa pregnetemo v voljno testo.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da testo vzhaja 1 uro na toplem.
- Vzhajano maso razvaljamo v kačo, ki jo razdelimo na 10 enakih delov.
- Vsak del oblikujemo v kroglico, vse kroglice pa pokrijemo in pustimo vzhajati 10 minut.
- Vsak del razvaljamo v pravokotnik. Tega tesno zvijemo v palačinko.
- Zvitke prestavimo v pekač in jih nanizamo skupaj.
- Banane pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30 minut na toplem.
Peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Jajce sklofamo s tremi žlicami mleka in s tem premažemo banane
- Banane postavimo v pečico in jih pečemo 25 minut.
- Po peki naj bige počakajo še 5 minut na pekaču, medtem pa jih pokrijemo s čisto in suho krpo.
- Prestavimo jih na rešetko in počakamo, da se tam shladijo.
Puhast tek!