Velikonočni kruh
Zapletenega kruha se največ poje
Glede na to, da se za veliko noč kvasi na polno, si ta kapitalen praznik zasluži svoj kruh. Ne govoriva o nekem rustikalnem hlebčku s skorjo, ki se jo je najbolje lotiti z motorko, temveč o izjemno puhastemu in sočnemu kruhu s hrustljavimi mandljevimi lističi povrh.
Tale zapleten kruhek je sladek, a ga lahko po tradiciji komot uživamo z velikonočnimi dobrotami živalskega izvora.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
540 g bele pšenične moke
40 g kisle smetane
270 ml mleka
80 g sladkorja
2 vrečki vanilin sladkorja
3/4 žličke soli
100 g masla sobne temperature
1 vrečka suhega kvasa
1 jajce
1 rumenjak
Ostalo:
1 jajce
2 žlici mleka
mandljevi lističi
Postopek
Testo:
- Vse sestavine razen masla vržemo v posodo in jih zmešamo.
- Za gnetenje močno priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Testo gnetemo 2 minuti, nato vanj postopoma vgnetemo kocke zmehčanega masla.
- Skupaj naj se testo gnete vsaj 10 minut, da postane voljno, svetleče in ne preveč lepljivo.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo.
- Testo naj vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.
Oblikovanje:
- Testo zvrnemo na pult, ga oblikujemo v grobo štruco in razkosamo na tretjine.
- Vsak kos testa na rahlo pomokani površini z dlanmi razvaljamo v kačo.
- Iz treh kač spletemo klasično kito, na obeh straneh pa konce stisnemo skupaj.
- Prepleteno testo prestavimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
- Pekač neprodušno pokrijemo s prozorno folijo za živila.
- Testo pustimo pri miru pol ure, da se napihne.
Peka:
- V posodici razžvrkljamo jajce in dve žlici mleka.
- Z mešanico premažemo vso vidno površino testa, po njem pa izdatno posujemo še mandljeve lističe.
- Velikonočni kruh pečemo 20–30 minut pri 180 ºC, da se zlatorjavo zapeče.