Čokoladno-borovničeva mousse torta

Nežna, a bogatega okusa

 

Te dni je v naše kraje iz Amerike prispela daljna sorodnica tukaj dobro znane sladke in pisane zvezde – borovničeve ombre torte.

coko borovnica-4
Okrogla gostja svoje ameriške korenine kaže skozi izrazito črn Hershey’s biskvit, borovničevo srce pa skriva med kremama iz temne in bele čokolade.

coko borovnica-6
Kot noč črn biskvit Hershey’s je sočen zaradi:
200 g sladkorja
110 g moke
45 g grenkega kakava
1 slabe žličke pecilnega praška
1 slabe žličke sode bikarbone
1/2 žličke soli
1 jajca
120 ml mleka
60 ml olja
1 žličke arome vanilije
120 ml vrele vode

Izvirni recept se nahaja na uradni Hershey’s strani.

Tri kreme te bodo razveselile z:
1 l sladke smetane
100 g borovnic (midva sva uporabila gozdne)
6 žlicami sladkorja v prahu
10 lističi želatine
1 žličko arome vanilije
200 g bele čokolade
130 g temne čokolade

Vse sestavine je potrebno stlačiti v pekač za torte s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Hershey’s biskvit

coko borovnica-1
Recept za ta legendarni biskvit ne potrebuje modifikacije, saj se ponaša z globoko črno barvo in bogatim ter sočnim okusom.
Njegova priprava je nadvse preprosta – v eni posodi zmešaj vse suhe, v drugo pa vrzi vse mokre sestavine, razen vode. Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, dokler ne dobiš homogene zmesi.
Zavri vodo in jo primešaj k masi.

Na pod pekača položi papir za peko, stene pa počečkaj z maslom. Vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 stopinj.
Po 25-30 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca.
Ko biskvit postaviš na pult, se ti zdi, kot da z globoko črnino posrka vso svetlobo iz prostora.

coko borovnica-9

Tri kreme

coko borovnica-2
Cel liter sladke smetane vlij v posodo in jo z zanosom stepi do čvrstega. V namen treh krem jo razdeli na tretjine (približno 300-320 g).

Temno čokolado stopi nad soparo, jo malce ohladi, nato pa z dvema žlicama sladkorja v prahu nežno vmešaj k tretjini smetane. Tri lističe želatine utopi v vodi in jih po nekaj minutah ožemi, nato pa raztopi v žici ruma ali vode na nizkem ognju. Vmešaj jo v kremo, katero razporediš po biskvitu, obdanim z obročem za torte. Tokrat sva obroč obložila z acetatno folijo.
Bodočo torto postavi v hladilnik.

coko borovnica-11
Ravno po tej plasti je pričujočo tortico moč povezati z ombre sestrično. Vsebuje namreč jagodičevje modre krvi – borovnice.
Modre bunkice najprej segrej, da se zmehčajo, nato spasiraj.

coko borovnica-12
Dobljeno borovničevo osnovo vmešaj k tretjini stepene smetane.
70 g bele čokolade raztopi nad soparo in jo pusti, da se malce ohladi, nakar jo združiš z borovničevo smetano. Vsuj še dve žlici sladkorja v prahu in vsebino posode nežno premešaj. Kot prej, pripravi želatino iz 4 lističev, le da tu ne uporabiš ruma, in jo vmešaj k masi.

coko borovnica-13
Zadnja, najsvetlejša plast, pripada beli čokoladi. 130 g je raztopi nad soparo, nato pa ohladi in zmešaj z zadnjo tretjino stepene smetane.

Dodaj žličko vanilijeve arome in dve žlici sladkorja v prahu, na koncu pa vmešaj želatino iz treh lističev.

coko borovnica-10
Posamezne kreme sproti maži po torti, da se lahko vmes malce strdijo v hladilniku.

coko borovnica-8
Gostja je po najmanj šesturnem razvajanju v hladilniku pripravljena na slavo. Izgled dopolni še s šopkom cvetlic, …

coko borovnica-5
… nato pa se postavi vsem na ogled.

coko borovnica-3
Nečimrna ombre tortica zvleče svojo simpatično sestrično naravnost na izbor miss podeželja, kjer požanjeta bučen aplavz.

coko borovnica-7
Večplasten tek!

66 comments

  1. biba says:

    Vauuuu.. tezko se bo odlocit katero izmed sestricn bom prvo naredila. Obe sta krasne in vrjamem da tut dobre 🙂 javimo kako uspe 😉

  2. špela says:

    hei. Odlična ideja. poskusim konec meseca ob roj.dnevu partnerja. Eno borovničevo-čokoladno…drugo pa čokoladno (biskvit, temna, mlečna, bela) 😀 upam na zadovoljstvo=)))

    • midva says:

      Zdravo Biba!
      Želatino v prahu lahko brez problema uporabiš, s kremfixom pa žal nimava izkušenj tako da raje uporabi želatino.
      Lp, Midva

    • midva says:

      Tamara,
      Delo bo odlično opravil papir za peko! Namig: med njim in obročem daj malce masla/olja, da se ga bo bolje držal.

  3. Karmen says:

    Meni pa se je zadnja krema “sesirila”. Delala sem enako kot prejsnji, po receptu ampak je na koncu zgledala kot sesirjena in namesto da bi bila lepa kremasta je nastalo tudi nekaj tekocine… Kje sem ga polomila? Je pa to prva stvar v zivljenju, ki sem jo poskusala speci. Sem vseeno dokoncala in bomo videli kako bo ko jo dam iz hladilnika 🙂

    • pizmur says:

      Zdravo, Karmen!
      Krema se ti je verjetno sesirila, ker si preveč mešala ali pa je bila čokolada, ki si jo vmešala, prevroča. Z belo čokolado je malo težje rokovati kakor z ostalimi. Lp, Midva 🙂

    • midva says:

      Zdravo Polona! Krema se hitro strdi približno 20 min, če se ti pa mudi si pa lahko pomagaš z zmrzovalnikom;) lp, Midva:)

  4. maja says:

    živjo, imam eno vprašanje in sicer, me zanima, zakaj je potrebno dati folijo (kaj se zgodi če je ne daš)? Prvič bom delala torto, pa me zanima če lahko uporabim samo model za torto.

    • midva says:

      Maja,
      Folijo se uporabi zato, da se torta pri sestavljanju ne prime modela. Če je ne daš, si boš morala pomagati z nožem, kar bo botrovalo ne ravno lepi stranici torte. Namesto folije lahko uporabiš papir za peko, narezan na trakove.
      Drživa pesti za prvo torto 🙂

  5. Petra says:

    Ce prav razumem…naredis kremo, jo namazes, das v hladilnik in se ta cas lotis druge itd.
    Bi mi znala svetovati, glede zelatine – ce je nebi uporabila, bi se krema razlezla?
    Folija se dobi v papirnici?
    Se mi samo zdi ali imata nekoliko visji obod? Bo dovolj kr obicajni?
    Full hvala v naprej za odgovore 🙂
    Lp

    • midva says:

      Petra, tako je – medtem, ko se ena krema strjuje v hladilniku, pripraviš drugo.
      Brez želatine nisva poskusila, ampak misliva, da brez nje plasti ne bi bile dovolj čvrste.
      Folijo lahko kupiš v papirnici ali v specializiranih prodajalnah za slaščičarstvo in peko, namesto nje pa lahko uspešno uporabiš peki papir.
      Za sestavljanje tort uporabljava obroč za torte, ki je malce višji, ampak lahko uporabiš tudi navadni obod, le folija/peki papir naj bo višji od oboda.

  6. Nataša says:

    Zanima me, zakaj se mi temna krema ni naredila. Delala sem jo po postopku, vendar je krema bela s koščki temne čokolade. Kaj sem delala narobe?
    Torto bomo danes razrezali in upam, da to ne bo vplivalo na okus.
    Hvala za odgovor!
    LP
    Nataša

    • midva says:

      Zdravo Nataša!
      Verjetno si čokolado po topljenju preveč ohladila ali pa vanjo vmešala prehladno smetano in se čokolada ni lepo ter enakomerno zmešala, zaradi česar so vidni kočki čokolade. Misliva pa da bo okus vseeno top:) Lp, Midva

  7. Janja says:

    Tudi meni se je sesirila zadnja bela krema, vendar sem jo rešila. Odstranila sesirjeno kremo in naredila popolno belino še enkrat. Tako sem postala rešiteljica popolne čokoladno-borovničeve mousse torte. In naš enoletnik je presrečen, da lahko packa. Hvala Midva 🙂

    • midva says:

      Čestitava za uspešno reševalno akcijo in zavidava tvojemu enoletnemu sinčku:) Hvala tebi ker naju bereš:)lp, Midva

  8. Saša says:

    Ali bi tortica uspela, ce jo naredim po vegansko. Biskvit brez jajca (ga izpustim ali dodam kaksno zlico olja) in z rasklinskim mlekom. Za kreme pa uporabim npr. kokosovo smetano, veganske cokolade in agar agar. Sestavine so zelo drage, zato ne vem ali tvegam in probam. 🙂

    • midva says:

      Zdravo Saša!
      Seveda bi šlo, namesto jajčka dodaj kakšno žlico moke in olja več, ostalo pa enostavno samo zamenjaš z veganskimi izdelki. Lp, Midva

      • Saša says:

        Danes sem za pokušino naredila samo biskvit – na veganski način. Nisem dala jajca, uporabila sem riževo mleko z mandlji in pa kakav v prahu od Gorenke. Ali je normalno, da je biskvit takšen, kot bi se iz njega cedila čokolada. 🙂 Pride zato precej sočen. Se mi zdi pa torta skoraj presladka. Ali lahko količino sladkorja zmanjšam – na primer na 170 g sladkorja (ali moram potem dati česa drugega več). Ta rastlinska mleka so namreč že sama sladka. Pa še nekaj me muči. Rob okrog mi ni ratal tako lep kot na slikah – biskvit se je primil na pekač. Kaj sem naredila narobe – ali sem ga premalo namazala. Torto sem ulila na odstranljivo dno od modela. Se je tudi tu prijela gor – vse sem mazala s kokosovim oljem. Torte nebi mogla prestaviti na pladenj. Ali bi morala peči brez kovinskega dna, samo na peki papirju? Prosim za malo nasvetov. Naslednjič bo šlo zares. 😉 Krem še nisem preizkusila, ker še nimam kokosove smetane in veganske bele čokolade. 🙂 Sem biskvit namazala z marmelado in posula s kokosom. Je bilo vseeno njami. 🙂

        • midva says:

          Zdravo Saša!
          Biskvit pride že v osnovi zelo sladek in zelo sočen, če ti je presladko ti priporočava da količine sladkorja rahlo zmanjšaš in malo povečaš količino moke.Midva ponavadi tortno dno obdava s papirjem za peko okoli pa obroč zelo namastiva včasih pa tudi pomokava, tako da ti priporočava, da ko ga namastiš z kokosovo maščobo, da ga še fajn pomokaš in se ti nič ne bo prijelo:)

  9. maja says:

    Živjo. Že večkrat sem pekla to torto in vse je super uspelo. Včeraj pa sem jo zopet naredila. Zataknilo se mi je pri beli čokoladi. Uporabila sem Mannerjevo, kot vedno, le da se tokrat ni in ni stopila. Postala je taka masa kot testo. Šla sem gledat embalažo če sem slučajno vzela katero drugo ampak na njej je pisalo bela čokolada za prelive. Kaj pa vidva mislita da bi lahko bilo? Aja..torto sem naredila brez bele čokolade in je bila tudi zelo okusna. Vseeno mi ne da miru. Lp Maja

  10. Ana says:

    Vajini recepti so res top! Kadar mi zmanjka idej, vedno najdem kaj ustreznega tukaj 🙂 Tole tortico sem naredila s čokoladno kokosovim biskvitom, ki mi je ostal od prejšnje torte in spodnjo kremo zamenjala s kokosovo. Je šla v roku ene ure 😉 Naslednjič poskusim še z original biskvitom.

    • midva says:

      Ana,

      hvala za laskave besede, z veseljem deliva recepte in sva navdušena, če v komu vzpodbudiva nove ideje 😉

      Lp,
      Midva

  11. Valentina says:

    Koliko % je temna čokolada in ali želatino umešamo z električnim mešalnikom. Nimam najboljših izkušenj z njo saj se mi je pri zadnji torti ni razporedila po celi kremi in si lahko ob ugrizu naletel na cel košček želatine – kar pa je bilo prav nagnusni :/ kako naj se izognem tem koščkom????

    • midva says:

      Zdravo Valentina!
      Temna čokolada, ki sva jo midva uporabila je 70%. Raztopljeno želatino obvezno električno vmešaj v kremo da se izogneš takšnim koščkom. Lp, Midva:)

  12. TANJA says:

    zgleda odlično 🙂 nameravam jo narediti v petek zvečer za sobotno popoldne..zanima me, če bi dala v soboto dopoldne na tortico jedilno sliko bi bilo ok? je dovolj vlažna krema?

    • pizmur says:

      Zdravo Tanja!
      V tvojem primeru, bi raje sliko dala na torto isti dan. Saj se bojiva, da bi se ti slika že do naslednjega dne nagubala. Tako da boljše da tortico isti dan ko se bo postregla, premažeš po vrhu s smetano in nato daš sliko gor. Lp, Midva:)

  13. Anja says:

    Živjo 🙂
    Zanima me, kako visoka pride torta, saj ne vem, v čem bi jo delala. Bi jo nalagala kar v pekač, vendar se bojim da je prenizek. Kakšna ideja, kako in v čem bi najlažje nanizala plasti, da ne bi bile zamazane, ampak bi bile linije med plastmi čiste. če me razumete 🙂
    Hvala in lp

    • midva says:

      Zdravo, Anja:)

      Tortica pride visoka cca. 6cm, če te skrbi da imaš pekač prenizek, ga enostavno obdaj s peki papirjem, ki naj sega višje od pekača. Tako pridobiš lahko kakšen cm več:)
      Veliko veselja pri ustvarjanju, Midva:)

  14. Barbara says:

    Wiiii, Vidva, ko bi vedela, kako sem uživala ob sestavljanju tele tortice 🙂 Ravnokar sem vlila se najsvetlejšo plast in j torto “šuknila” v hladilnik. In ne morem si kaj, da ne bi za naprej brskala, kaj bom naredila…

  15. ana says:

    Zanima me, koliko časa zdrži torta. Narediti moram namreč 5 tort za veliko abrahamovo fešto, pa mi verjetno ne bo zneslo vse zadnji dan…
    Hvala za odgovor!

    ps. Super recepti! 🙂

  16. Mirjana says:

    Źivjo….krasen recept kot vsi vajini 😊 mene pa zanima količina želatine v prahu,če bi jo uporabila namesto lističev? Hvala,lp

    • midva says:

      Zdravo Mirjana pri prvi in tretji kremi uporabi po pol vrečke želatine v prahu, pri drugi kremi pa malo več kot polovico vrečke v prahu. Lp, Midva:)

  17. nina says:

    Mene pa zanima ali pri zadnji kremi tudi stopiš želatino ker nič ne piše. in pa ali je treba biskvit kaj namočiti ker imamo radi res sočne torte da skoraj teče iz biskvita haah in koliko je sladek biskvit?

      • midva says:

        Borobnic ne rabiš odtaliti, ker jih moraš v vsakem primeru segreti na štedilniku in nato spasirati. Lp, Midva;)

    • midva says:

      Zdravo Nina.

      Biskvit je klasičen hershey’s biskvit, ki pride kar sladek. Biskvit za dodatno sočnost, lahko sevda še izdatno namočis. Seveda pri zadnji kremi prav tako namočiš in stopiš želatino. Lp, Midva;)

  18. nina says:

    Zdravo,

    pri tem receptu bi želela uporabiti kvadraten pekač 38×25 cm, kateremu na škatli piše da je kot 1 in 1/2 okroglega pekača premera 26 cm.
    Bo potem dovolj če vsem sestavinam dodam še polovico le teh razen pri jajcih bi verjetno morala dati 2kom.

    hvala

    lp Nina

  19. aleksandra says:

    midva zivjo! 🙂
    sem se odločila deliti še mojo izkušnjo 😉 s pekačem in mikserjem nisva ravno na ti, vendar sem se tega projekta lotila z veliko žlico ;
    v osnovi so torto pohvalili vsi, še posebno biskvit ker mi je uspel res vrhunsko, vendar moram priznati,da sem imela ogromno težav z nadevi
    ko sem vmesala cokolado v smetano in dodala zelatino, je zmes kar naenkrat postala zelo vodena, potem sem pa vodo odlila in mi je na koncu nastala lepa gosta krema.
    ravno tako sem imela tezave pri borovničevi in beli kremi, občutek sem imela da sta se mi obe kremi sesirili in obe sta bili zelo vodeni. na koncu sem obema dodala skuto, da je ratala krema gosta.
    mogoce je bila tezava v želatini, ker sem uporabljala instant želatino, saj tiste v lisičih nikjer nisem dobila.

    lp
    aleksandra

Leave a Reply