Borovničev cheesecake brez peke

Rekordno kratka ozimnica

Čim sva v bližnjem gozdu opazila prvo borovnico letošnje pomladi, sva vedela, da je prišel čas nabiralništva. Po nekaj dnevih stikanja po podrasti sva narabutala dobro bero jagodičevja, kar dokazujejo skorajda trajno modrikasti prsti.

BOROVNICEV CHEESCAKE-4
Lani sva gozdni izplen skrila v popularno borovničevo-jogurtovo ombre torto, kar pa se ni izkazalo za hudo dolgotrajen način hrambe. Tokrat sva med čepenjem v grmičevju stuhtala prefrigan načrt, s katerim bova pridno nabrane borovnice zagotovo obvarovala pred sladkosnedimi požeruhi! Stlačila jih bova v svež borovničev cheesecake, ki pečice niti na daleč ne vidi. Ha, nihče niti pomislil ne bo, da bi pogledal v to torto!

BOROVNICEV CHEESCAKE-7
Piškotnjeno dno tvori:
170 g masla
50 g sladkanega kakava (Nesquik, BenQuick)
250 g maslenih piškotov
1 žlica grenkega kakava
2- 3 žlice ruma

Borovničeva plast uspešno skriva:
350 g gozdnih borovnic
500 g kremnega namaza Philadelphia
250 ml sladke smetane
6 lističev želatine
6 žlic sladkorja v prahu

Na vrhu torte je moč najti:
300 g mlečnega namaza z lešniki in kakavom “Ena žlahtna štorija”
250 ml sladke smetane
2 žlici kakava
2 žlici sladkorja v prahu
3 lističe želatine

Midva sva pripravila tortico s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

BOROVNICEV CHEESCAKE-1
“Misija: skrij borovnice” se prične z izdelavo piškotne podlage. Maslene piškote fino zmelji in jih zasuj s sladkanim in grenkim kakavom. Maslo stopi in ga skupaj z dvema žlicama ruma vliješ k piškotom. Vse sestavine dobro premešaj, nato pa jih enkomerno potisni ob dno tortnega obroča ali oboda.

BOROVNICEV CHEESCAKE-9
Sveže narabutane borovničke posladkaj z dvema žlicama sladkorja v prahu, nakar jih v kozici segrevaš, dokler se ne razpustijo. Kremni namaz zasuj s štirimi žlicami sladkorja in premešaj, nato dodaj ohlajeno borovničevo osnovo. Želatino v lističih namoči, ožemi in raztopi nad nizkim ognjem, nato pa jo z električnim mešalnikom primešaj k borovničevi kremi. Sladko smetano prebutaj do čvrstega, jo s spatulo nežno primešaj k borovničevi zmesi, nato pa dobljeno kremo prelij čez piškotno dno. Dokaze hitro pospravi v hladilnik, da jih ne uzre napačno oko!

BOROVNICEV CHEESCAKE-10
Vrhnja plast te poznospomladanske torte se vrti okoli mlečnega namaza z lešniki in kakavom, katerega proizvajajo v mlekarni Zelene doline. Hitro ga zmešaj s sladkorjem v prahu. 3 lističe želatine raztopi kot poprej in jih vmešaj k eni žlahtni zmesi.

Na vrsti je mlatenje sladke smetane do čvrstega in njeno nežno vmešanje h kremi. Nežno vmešaj kakav.

BOROVNICEV CHEESCAKE-11
Dobljeno kremo prelij čez borovničevo plast in jo tako skrij pred nadebudnimi borovničarji! V hladilniku bo ta torta odlično varovala borovnice pred lačnimi usti.

BOROVNICEV CHEESCAKE-8
Naslednji dan, ko je torta dovolj počivala, si kar ne moreš pomagati. Firbec ti že pošteno najeda, zato tortico le za kratek hip postavi na plano. Ravno, ko zasanjano motriš prelepo lepotico, se zdrzneš, saj se zaveš usodne napake.

BOROVNICEV CHEESCAKE-3 - Copy
Vijolično-modra borovničeva plast je s svojo intezivnostjo v trenutku zbobnala vse borovnične navdušence naravnost v kuhinjo. Požrtija se je nemudoma pričela.

BOROVNICEV CHEESCAKE-5
Nikar ne glej, kako tvoja borovničeva ozimnica kopni kos z kosom, temveč se je tudi ti divje loti!

BOROVNICEV CHEESCAKE-2 - Copy

BOROVNICEV CHEESCAKE-6
Borovničev tek!

7 comments

 1. Kaja says:

  Ne sprašujem sicer za to torto, vendar na splošno, če mi lahko svetujeta. 🙂 Ali je torto bolje okrasiti en dan prej ko jo spečeš ali naslednji dan?(se pravi preko npr. ganache ali kaj podobnega) lp in hvala za odgovor:)

  • midva says:

   Zdravo Kaja!
   Midva vedno tortico pustiva čez noč v hladilniku. Nato jo naslednji dan, dava ven iz oboda ter jo popolnoma okrasiva torej ganache in ostali okraski ali sladka smetana, maslena krema itd…

 2. Majda says:

  Zanima me ali lahko uporabim tudi zmrznjene borovnice? Če ja, kaj predlagata, jih je bolje predhodno odtaliti ali kar zmrzjene vreči v lonec?

  • midva says:

   Zdravo Majda! Seveda lahko uporabiš zamrznjene borovnice, ne rabiš jih nič odtaliti, kar v lonec z njimi:) Lp, Midva;)

Leave a Reply