Bezgov sirup
Šabesin nektar
Bezgov sirup ali šabesa je vseslovenska klasika, ki v času cvetenja bezga nastaja po mnogih domovih. Ravno pravšnji čas za osvežilne poletne napitke!
V najino izvedbo sva poleg standardne narezane limone stlačila še svežo meto, uporabila pa sva tudi nepogrešljivo Dr. Oetker citronko special.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept za 3 litre sirupa
Sestavine:
3 kg sladkorja
3 litri vode
1 vrečka Dr. Oetker citronka special za bezgov sirup
30 bezgovih cvetov
3 vejice mete
2 veliki BIO limoni ali 3 manjše
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Postopek:
- V velik pisker vlijemo 3 l vode in stresemo 3 kg sladkorja, nato oboje pomešamo in segrevamo do vretja.
- Kuhamo, da se ves sladkor stopi, sirup pa postane bister.
- Kastrolo odstavimo in sirup ohladimo do mlačnega.
- Vanj stresemo citronko in pomešamo.
- V sirup namečemo narezane limone in stlačimo vejice mete.
- Dodamo kraljico sirupa – splaknjene bezgove cvetove.
- Pomešamo, nato posodo pokrijemo in jo na sobni temperaturi pustimo pri miru 24 ur.
- Steklenice steriliziramo tako, da jih umijemo z detergentom, nato pa suhe za 20 minut postavimo v pečico, segreto na 100 °C.
- Sirup precedimo skozi fino cedilo, nato pa natočimo v sterilizirane stekleničke.
Postrežba:
- Za hiter osvežilni napitek v vrču z ledom zmešamo bezgov sirup, vodo in narezane jagode.