Velikonočni burger
Tako dober, da je vreden žegna.
Pirhi, prekajeno meso in hren so kulinarični temelji velike noči. Pograbimo jih in pošteno pretresimo z velikonočnim burgerjem z natrgano prekajeno vratovino!
Ko med popečeni polovici bombetke stlačimo natrgano praznično vratovino, osvežilno coleslaw solato z jabolki in hrenovo omako z rumenjaki, dobimo klasične velikonočne okuse v trdojedrni izvedbi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Natrgana šunka:
1200 g prekajenega svinjskega vratu
300 ml jabolčnega ciderja
Coleslaw solata:
1/8 glave rdečega zelja
1 jabolko zlati delišes
1 večji korenček
Preliv za solato:
2 žlici kisle smetane
3 žlice jabolčnega kisa
1 žlica polnozrnate gorčice
0,5 žličke soli
1 ščepec popra
Omaka:
2 rumenjaka kuhanih jajc
1 žlica hrena s smetano
2 žlici kisle smetane
2 ščepca soli
Ostalo:
6 bombetk
Postopek
Razsol šunke:
- Kos prekajenega svinjskega vratu narežemo na dva dela. Pazimo, da meso režemo pravokotno na mišično tkivo.
- Oba kosa mesa vržemo v lonec in dolijemo toliko vode, da sta oba potopljena.
- Lonec pristavimo na visok ogenj in segrevamo, da voda zavre, nato vodo odlijemo.
Kuha šunke:
- Za kuho natrgane vratovine potrebujemo litoželezno posodo s pokrovom, ki je namenjena uporabi v pečici.
- Pečico nastavimo na 160 °C.
- Pograbimo litoželezno posodo in vanjo postavimo oba kosa mesa.
- V posodo nalijemo še jabolčni cider, jo pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico.
- Pri 160 °C se bo meso počasi mehčalo 4 ure.
- Meso je nared za cufanje, ko ga lahko s kuhalnico zlahka razdremo.
- Pograbimo dve vilici in meso še vroče na grobo natrgamo. Po želji lahko vezivna in mastna tkiva zavržemo.
Coleslaw solata:
- Rdeče zelje narežemo na laske. To dosežemo z nožem ali pa z lupilcem za krompir. Pri slednjem pazimo, da zelje strgamo pravokotno na plasti.
- Jabolko narežemo na tanke rezine, ki jih nato narežemo na palčke.
- Korenček olupimo in ga narežemo na tanke palčke, lahko pa ga preprosto na grobo naribamo.
- Kislo smetano, jabolčni kis, gorčico, poper in sol zmešamo v preliv.
- Solato zmešamo s prelivom.
Omaka:
- Iz dveh pirhov poberemo rumenjaka in ju zmešamo s kislo smetano, soljo ter hrenom s smetano.
Gradnja burgerja:
- Bombetko prerežemo tako, da je spodnji del debel 1 cm.
- Obe polovici položimo v ponev z odrezano stranjo navzdol in ju na visoki vročini na hitro popečemo.
- Na spodnjo rezino bombetke naložimo 2 žlici solate.
- Vročo natrgano prekajeno meso naložimo na vrh solate. Plast mesa mora biti vsaj tako debela kot plast solate.
- Po vrhu mesa zlijemo 2-3 žlice goste omake, nato na burger poveznemo še drug del bombetke.
Pri tem burgerju ni uglajenega načina, kako ga snesti. Pograbimo ga in pomlatimo!