Krompirjeva juha s korenjem
Po receptu mame Ane
K tej hitri, preprosti in noro dobri juhi se midva neprenehoma vračava, saj naju očara s svojo kremnostjo in bogatim okusom.
Spomin na to juho seže daleč v Tjašino otroštvo, ko jo je redno kuhala njena babica Ana, najlepše pa je, da za njo potrebuješ le malo sestavin in še manj časa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za 4 krožnike:
500 g krompirja
500 g korenja
1 srednja čebula
1 žlička timijana
1 ščepec muškatnega oreščka
40 g masla
1,5 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici jabolčnega kisa
sol
poper
Postopek
- Korenje olupi in nareži na kolobarje, olupljen krompir pa nareži na kocke, ki naj bodo v velikosti korenčkovih kolesc.
- Čebulo na grobo nasekljaj in jo na srednje-visoki vročini praži, da se zmehča in porumeni.
- Zdaj v pisker stresi krompir in korenje ter ju zasuj s timijanom.
- Tako zasedbo kaki 2 minuti mešaj in prekladaj po kastroli, nato pa vanjo vlij še jušno osnovo. V kolikor nimaš svoje osnove, se lahko poslužiš tudi zelenjavnih jušnih kock (močno priporočava pripravo svoje zelenjavne osnove).
- V lonec zdrizni še paradižnikov koncentrat.
- Juho kuhaj kakih 15-20 minut – odvisno od velikosti narezane zelenjave. Ko sta krompir in korenje kuhana, posodo odstavi, v juho pa pomoči palični mešalnik. Nama je všeč, če je juha polna kosov zelenjave, zato jo na hitro le parkrat pomiksava. Če ti je bolj do povsem kremne juhe, jo spasiraj do konca.
- Preostane le še obogatitev okusa s kisom ter nastrganim muškatnim oreščkom.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] Juhe imajo pozimi prav poseben čar in pri nama redno brbotajo na šporgetu. Poglej si recepta za milijonsko juho in krompirjevo juho s korenjem. […]