Bučni kroketi
Kroketi, ki konkretno koketirajo.
Midva sva nora na vse, kar je bučnega – bučno olje, bučna juha, bučni žličniki, bučna pita, bučni pire in bučen aplavz.
No, zadnja stvar ni za pojesti, se pa kaj rada pripeti, če na mizo postavimo kupček hrustljavih bučnih kroketov.
Nenadomestljiv okus buče je kot nalašč za mehko, skorajda kremno notranjost kroketa, ki ga varuje krhek oklep dvojne panade.
Ti kroketi se odlično podajo k mesnim jedem z veliko slastne omake, kot so SVINJSKI MEDALJONI V POPROVI OMAKI.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
500 g buče maslenke
0,5 jajca
50 g parmezana
2 žlici moke
muškatni orešček
sol
Panada:
5 žlic moke
1 jajce
6-10 žlic belih krušnih drobtin
Postopek
Bučna masa:
- Bučo razpolovimo, iz nje z žlico postrgamo semena in jo narežemo na tanke rezine.
- Rezine razporedimo po pladnju za peko, jih posolimo in pečemo 20-30 minut – toliko, da se buča povsem zmehča.
- Rezinam z nožem odstranimo lupino, mesnati del pa vržemo v posodo.
- Jajce ubijemo in ga oklofutamo. Polovico stepenega jajca zlijemo k buči, drugo polovico pa prihranimo za panado.
- V posodo stresemo še 50 g parmezana in 2 žlici moke.
- Dodamo sveže nastrgan muškatni orešček in 1-2 ščepca soli.
- Vse skupaj premešamo, nato pa spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.
- Testo se ob svaljkanju ne sme prijemati na prste. Če je testo premokro, dodamo še malo moke.
- Testo razdelimo na 4 dele, vsakega pa po pomokani površini povaljamo v enakomerno debelo kačo.
- Kačo narežemo na krokete enake dolžine.
Paniranje:
- Paniranje kroketov je povsem klasično, le da ga ponovimo dvakrat.
- V prvi posodi pripravimo moko.
- V drugi posodi sklofamo jajce, dodamo pa tudi polovico jajca, ki je ostala od testa. Posolimo ga.
- V tretjo posodo pa stresemo bele krušne drobtine.
- Kroket povaljamo v moki, ga namočimo v jajcu in oblečemo v drobtine.
- Kroket vrnemo v jajčno kopel in ponovno povaljamo v drobtinah.
- Dvojno panirane krokete zbiramo na krožniku.
Cvrtje:
- V širši lonec vlijemo toliko olja, da kroket prosto plava v njemu.
- Segrevamo ga na srednji-visoki temperaturi.
- Da je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – ročaj pomočimo v olje in če se okoli njega delajo mehurčki, je olje dovolj vroče.
- Krokete ocvremo v 4-6 rundah. Ne smemo jih preveč natlačiti naenkrat, sicer se bo olje preveč ohladilo.
- Ocvrte krokete odlagamo v posodo, v kateri je nekaj plasti papirnatih brisačk ali serviet.
1 Response
[…] Priporočava, da ob medaljončkih postrežeš mehke, a hrustljave BUČNE KROKETE. […]