Stracciatella cheesecake
Dalmatinec med tortami
Vsakemu, ki je že kdaj polizal sladoled, mu je okus stracciatella dobro znan in mu je tale torta pisana na kožo. Tisti, ki pa prvič slišite za kombinacijo čokoladnih koščkov in vanilije, pa je tale torta odličen uvod v ta legendaren okus.
Hrustljavo piškotno testo objema puhast in sočen vanilijev nadev iz kremnega sira, poln nastrgane čokolade.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno testo:
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1 ščepec soli
1 jajce
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Krema:
5 jajc
750 g maskarpone sira
200 g sladke smetane
150 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega pudinga
200 g Dr. Oetker nastrgane čokolade
Za te količine sestavin potrebuješ pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno testo:
- V posodo kuhinjskega robota stresi 300 g moke, 200 g masla, 100 g sladkorja, ščepec soli, eno jajce in žličko vanilijeve arome.
- Vse skupaj premešaj v gladko piškotno testo.
- Na dno pekača s snemljivim obodom vpni papir za peko, nato vanj postavi piškotno testo.
- Razporedi ga po dnu in steni pekača, povsem do vrha. Poskrbi, da bo povsod enakomerne debeline.
- Tortni model postavi v hladilnik.
Krema:
- 5 jajc ubij in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjake zasuj s 100 g sladkorja in vrečko vanilijevega sladkorja, nato jih 6 minut električno pretepaj do svetle pene.
- Dodaj 750 g maskarpone sira, 200 g smetane in vrečko vanilijevega pudninga in električno premešaj.
- V ločeno posodo zlij beljake in dodaj 50 g sladkorja in ščepec soli.
- Stepi jih v čvrst sneg, ki ga s spatulo nežno vmešaš v kremo.
- Na koncu h kremi vmešaj še nastrgano čokolado.
- Dobljeno kremo stresi v tortni model in jo poravnaj.
- Torto peci 20 minut pri 180 ºC, nato zmanjšaj na 160 ºC in jo peci še 40 minut.
- Pečico pripri (med vrata lahko vtakneš kuhinjsko rokavico) in pusti 10 minut, da se torta malce ohladi.
- Torto postavi na pult, kjer naj se ohladi na sobno temperaturo, nato jo postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.