Kurtoš
Mehak tunel, znan tudi kot trdelnik ali dimnik.
Pred časom si moral za uživanje v dimniku podobno kvašeno poslastico prečkati vsaj eno mejo vzhodno od Slovenije, pa še to v prazničnem času. Danes je moč kurtoš ali trdelnik vseh velikosti in okusov najti tudi pri nas na številnih stojnicah in v lokalih.
Še dobro, saj je kurtošanje prava dogodivščina, ko počasi odvijaš obenem hrustljavo in mehko testo. Midva sva pripravila klasično izvedbo kurtoša s sladkorjem in cimetom, ker nama je tak najljubši, po želji pa ga lahko po notranji strani premažeš s poljubnim premazom.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
250 g moke
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
30 g sladkorja
pol vrečke Dr. Oetker suhega kvasa
1 jajce
1 ščepec soli
50 g stopljenega masla
120 ml mlačnega mleka
Ostalo:
stopljeno maslo
1 skodelica rjavega sladkorja
2 žlički cimeta
Pripomočki:
Prazne pločevinke (250 ml)
Aluminijasta folija
Postopek
Testo:
- V posodo stresi 250 g moke in dodaj vrečko vanilin sladkorja, 30 g sladkorja, 1 ščepec soli, pol vrečke suhega kvasa, eno jajce, 120 ml mlačnega mleka in 50 g stopljenega masla.
- Vse skupaj zmešaj in gneti približno 10 minut do voljnega testa.
- Posodo pokrij in jo pusti na sobni temperaturi, da testo v njej vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Priprava pločevink za dimnik:
- Čiste in suhe prazne pločevinke tesno ovij v aluminijasto folijo.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 190 ºC.
- Testo stresi na pomokano površino in ga razvaljaj do tankega.
- Razvaljano testo nareži na približno 1 cm široke trakove.
- Trakove ovij tesno okoli pločevink od vrha do dna.
- Pločevinko povaljaj po delovni površini, da bo testo povsod enako debelo.
- Nastajajoč kurtoš premaži s stopljenim maslom in ga povaljaj v mešanici rjavega sladkorja in cimeta.
- Ovite pločevinke razporedi pokončno po pekaču, prekritem s peki papirjem.
- Kurtoše peci 15 – 20 minut pri 190 ºC.
Postrežba:
- Po peki iz kurtošev zbezaj pločevinke in jih pomlati še vroče!