Skutina torta z malinami
Privošči si jo
Ko je tvoja želja po torti ogromna, časa za njeno pripravo imaš pa bore malo, nastopi izvrstna priložnost, da na mizo skotališ sočno, bogato in že predrzno okusno skutino torto s piškotnim dnom. Gliha vkup štiha in seveda so se s to tortico spajdašile tudi navihane maline.
POZOR: Zaradi izjemno enostavne in hitre priprave se zna zgoditi, da se ti bo ta torta prepogosto prikradla na urnik. Če se je ne moreš znebiti, ni najina krivda!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
V piškotno dno spada:
200 g polnozrnatih petit beurre piškotov Leibniz integrale
100 g masla
V skutinem nadevu se skriva:
3 jajca
500 g skute
200 g kisle smetane
160 g sladkorja
30 g gustina
1 vrečka vanilinega sladkorja
sok pol limone
lupinica pol limone
Drzen preliv vsebuje:
400 g malin
sladkor
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Priprava
Piškotno dno:
- Najprej se loti krhkih temeljev. Piškote divje zmelji, maslo pa raztopi. Oboje zmešaj in pritisni ob dno pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.
- Pekač vrzi za 5 minut v pečico, segreto na 170 ºC.
Skutni nadev:
- Jajca ubij in jih skupaj s sladkorjem in vanilinim sladkorjem mlati 6 minut.
- V drugi posodi zmešaj skuto, kislo smetano, limono, limonino lupinico in gustin.
- Jajčno zmes s spatulo vmešaj v drugo posodo, dobljeno zmešnjavo pa vlij v pekač s piškotnim dnom.
- Pečica že od prej zdolgočaseno čaka pri 170 ºC, zato jo zaposli z 1-urno peko torte.
- Ko je peke konec, pečico ugasni, pripri njena vrata in pusti, da se torta ohladi v njej. Uboga tortica bi drugače žalostno popokala.
- Poznaš vajo – torto vrzi v hladilnik vsaj za 6 ur, še bolje pa, da se s čakanjem mučiš do prihodnjega dne.
Malinov preliv:
- Pred tortno požrtijo te čaka le še zadnji sladek korak. Maline zasuj s poljubno količino sladkorja in jih pokuhaj, da se zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom jih spasiraj do finega in jih še vroče prelij čez kos kremne in bogate skutine torte.
Kot ponavadi se torte lotiš s trdnim prepričanjem, da si odsekaš le en kos, nakar te morajo tri kose pozneje odvleči stran od mize.
Skutin tek!
Živjo,
zanima me, kako sta naredila tako lep rob torte?
Hvala,
lp
Sofija,
rob te tortice pride tak kar sam od sebe 🙂
Pozdravljeni,
odličen recept! Je možno, da namesto malin uporabim višnje?
Hvala za odgovor.
Andrej
Andrej,
pri skutini torti lahko brez skrbi uporabiš višnje – super bo!
V oci mi je padel prekrasen pladenj za torto😊Mi lahko prosim poveste kje bi ga lahko kupila?
Hvala ze vnaprej
Danijela,
midva sva ga kupila na spletni strani https://www.vivre.si/. Ker nenehno spreminjajo ponudbo, je možno, da podstavka nimajo več.
LP, Midva
Ce dam namesto kisle smetane maskarpone bo najbrz orav tako dobra ane
Karmen,
tako je, super bo tudi z maskarpone sirom.
LP, Midva
Zdravo ! Morda veste zakaj se mi naredi temnejsa plast na vrhu?
Hvala
Lp
Monika,
verjetno se je malce bolj zapekla – tu je vse odvisno od pečice. V prihodnje – če opaziš, da pričenja temneti, torto prekrij z listom alu folije, da preprečiš direktno segrevanje.
Ali se pece na 170 stopinj z ventilacijo ali brez?
Nata,
170 stopinj brez ventilacije, program zgoraj in spodaj.
Pozdravljena,
Recept je odlicen. Jaz sem maline zamenjala z jagodami, tudi polivka je bila jagodna. Zelo dobro! Hvala vama!
Vseeno pa vprasanje: po peki pustila v pecici, kot sta priporocila, pa mi je vseeno spokala na vrhu. Razpoke sem lepo skrila z drobno narezanimi jagodami, pa se niso videle :). Me pa vseeno jezi, da so se sploh naredile. Imata kaksno mnenje, zakaj?
Hvala in lep dan!
Lidija
Lahko gustin nadomestim z želatino?
Andreja,
ker gre za pečeno torto, želatina ni primerna.
Pozdravljena Vidva 😊
Prosila, bi za pomoč. Nazadnje, ko sem naredila to torto, mi je pri koncu peke, še posebej, pa med ohlajanjem po vrhu razpokala. Zanima me, kaj sem naredila narobe oz kako naj se temu v prihodnje izognem.
Hvala za pomoc in za vse vajine okusne receptke 😃
Tanja,
po peki moraš torto obvezno pustiti v priprti pečici, da se počasi ohladi.
Ali gustin lahko izpustim ali nadomestim s.katero drugi sestavino?
Josephine,
gustin (krompirjev škrob) lahko zamenjaš s pudingom (ki vsebuje škrob) ali z belo pšenično moko.
Pozdravljena, ali lahko preliv polijem po celi torti, ko je torta ohlajena? Da bi se kar strdil in bil vrhnja plast?
Hvala za pomoč in vse fine recepte!
Dolores,
lahko – v preliv pa dodaj želatino.
Zdravo. Zakaj se morajo keksi peči v pečici? Hvala
Da se lepo zapečejo in da niso, ko je tortica pečena razmočeni:)