Svinjska ribica z žara
Svinjaj z nama!
Če ozreš malce po žarih naokoli, ti bo takoj jasno, da se po rešetkah večinoma valjajo čevapčiči, pleskavice, nabodalca, vratovina, sem ter tja pa nad oglje zaide še kakšen odščipanec ali celo steak. Le redko pa na rešetkah srečaš kar celo svinjsko ribico, še posebej, ko se ponaša z izrazitim okusom po žaru in ne v neki prefinjeno nežni omaki.
Ko pogruntaš, kako enostavna je priprava svinjske ribice z žara, rezultat pa vrhunski, bo ta kos mesa zagotovo pogosteje našel svoje mesto nad razžarjenim ogljem.
Sicer pusto meso potrebuje dodatno brco v sočnosti in okusu, za kar poskrbi 2-urno valjanje v izjemni magic dust začimbni mešanici, ki so jo scoprali pri Kotányi .
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Svinjska ribica:
1 kos svinjskega fileja
Kotányi žar magic dust
rastlinsko olje
BBQ omaka z medom in gorčico:
100 g kečapa
60 ml temnega piva
2 žlici worcesterske omake
2 žlici jabolčnega kisa
15 g rjavega sladkorja
1 žlička Kotányi čebule v prahu
1 žlička Kotányi mletega česna
1 žlica medu
1 žlička gorčice
Postopek
Predpriprava:
- Svinjski file splakni pod tekočo vodo in ga osuši s papirnato brisačko.
- Z ostrim nožem z ribice odstrani srebrno kožico – noževo konico zapiči skozi kožico pri površini mesa in z dolgim gibom odreži trak tega tkiva. Na tak način nadaljuj, da odstraniš celotno kožico, ki se med peko ne bi zmehčala.
- Celo ribico izdatno zasuj z magic dust začimbno mešanico in jo temeljito natri.
- Kos mesa pošpricaj z oljem, nato pa ga zavij v prozorno folijo (ali pa zatlači v vrečko z zapiralom.
- Tako pripravljena ribica naj na hladnem čaka vsaj 2 uri, kar je ravno prav, da jo vzameš s seboj na piknik!
BBQ omaka:
- Vse naštete sestavine nameči, zlij ali stresi v kozico in jih dobro premešaj z metlico.
- Omako kuhaj na zmernem ognju, dokler se ne zgosti – obnašati se mora podobno kot redek kečap.
Peka:
- Najprej pripravi žar – potrebuješ polovico žara s srednjo direktno vročino (rešetke nad ogljem) in drugo polovico žara s srednjo indirektno vročino (rešetke, pod katerimi ni oglja).
- Meso odvij iz folije in ga vrzi na območje direktne vročine.
- Ribico popeci z vseh strani, da njena površina na mestih že malce počrni, nato jo prestavi na območje indirektne vročine.
- Premaži jo z BBQ omako, nato pa žar zapri.
- Ribico peci toliko časa, da temperatura sredice doseže 60 °C, vmes pa jo na vsake 3-4 minut premaži z omako.
- Po koncu peke svinjsko ribico prenesi na krožnik in nad njo z aluminijasto folijo postavi šotor. Pusti jo 10 minut, da pride k sebi.
- Pečen svinjski file nareži na 2 cm debele rezine, postrezi pa jih s krompirčkom in bbq omako.