Puhasti buhteljni
Najboljši in najmehkejši buhteljni z orehovim nadevom
Ko se ti zahoče ugriza v puhasto testo, mehko kot oblak, potem ti ne preostane drugega, kot se posladkaš s temi buhteljni!
Kot da nesramno mehko testo ni dovolj, se v sredini teh simpatičnih buhteljčkov skriva še slasten orehov nadev, ki spominja na velikonočno potico.
Sladica je tako dobra, kot so dobre njene sestavine, zato tudi pri teh povštrčkih nisva štedila, ampak sva posegla po Kotányi vanilin sladkorju!
Midva imava zate cel kup sladkih velikonočnih receptov:
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
40 g masla
40 g olja
250 ml toplega mleka
1 jajce
lupinica 1 limone
1 ščepec soli
Nadev:
100 g mletih orehov
50 ml sladke smetane
1 vrečka Kotányi vanilin sladkorja
1 žlica ruma
50 g sladkorja
* buhteljne lahko polniš tudi s poljubnim nadevom, npr. marmelado
Recept je nastal v sodelovanju s Kotányi.
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, sol, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj, nato pa dobro pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke. Testo moraš na roke gnesti približno 10 minut, drugače pa to delo najbolje opravi kuhinjski robot.
- Če namesto suhega uporabljaš svež kvas, ga prej raztopi v 100 ml mleka in počakaj, da malce vzhaja. V tem primeru k ostalim sestavinam dodaš le 150 ml toplega mleka.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, oziroma toliko, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev:
- Sladko smetano zavri in jo prelij čez mešanico mletih orehov, ruma in sladkorja. Ne pozabi na odličen Kotanyi vanilin sladkor!
- Sestavine premešaj v gosto maso.
Oblikovanje buhteljnov:
- Testo zvrni na pomokano površino in ga razvaljaj v pravokotnik, debel približno 0,8 cm.
- Nareži ga na 12 približno enakih kvadratov.
- Na sredino vsakega kvadrata postavi 1 žličko nadeva.
- Vse konce enega kosa potegni skupaj in dobro stisni, da testo zapreš okoli nadeva in tako oblikuješ kroglico.
- Kroglice postavi v namaščen pekač z zalepljeno stranjo navzdol.
- Pekač pokrij s krpo in pusti, da buhteljni vzhajajo 30 minut.
- Pečico segrej na 180 °C.
- Jajce razžvrkljaj s tremi žlicami mleka. S tem premaži vse buhteljne.
- Buhteljne peci v predhodno ogreti pečici 25-30 minut.
- Po peki pekač z buhteljni pokrij s krpo, da se ohladijo.
Zdaj moraš nadebudne puhaste oblake le še posuti s sladkorjem v prahu in nared so za požret’!
Puhast tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Super uspejo!
Odlično, naju veseli 🙂
Kako velik pekač sta uporabila? 🙂
Mila,
pekač meri 29 x 23 cm.
Dolgo sem iskala recept, da bi prišli mehki in vajin recept je res top. Delala sem jih z drožmi in so odlični.
Jasmina,
super, z drožmi so morali biti odlični.
Res so dobri. Še naslednji dan fajn mehki. Edino priprava z drožmi je malo daljša, se pa splača.
Dobra ideja, tudi midva jih morava poskusiti z drožmi 🙂
V testu manjka sol
P,
imaš prav, sva dodala!
Hvala 🙂