Potratna pehtranka
Da bo gmah pr bajt!
Kulinarično obarvani prazniki, kot je velika noč, so odlična priložnost, da se sorodniki zbobnajo vkup okoli obložene mize. Kot veleva tradicija, pa seveda brez kaosa ne gre.
Pogosto se zgodi, da se prično kar vsi povprek izmišljevati, kaj bi želeli jesti. Eden bi potratno potico, drug pa pehtranovo. Vedno pa se najde nekdo, ki mu ni mar za tradicijo in si želi le torte.
Naj bo za te praznike volk sit in koza cela – pripravi pehtranovo potratno potico v obliki torte. Tak sočen in slasten hibrid bo vsem pogodu!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
V biskvitih je moč najti:
6 jajc
210 g sladkorja
270 g moke
50 ml mleka
3 žlice ruma
1 žlica kakava
1 strok vanilije
Sestavine za testo:
½ kocke svežega kvasa
1,5 dl toplega mleka
2 žlici sladkorja
350 g pšenične bele moke
1 jajce
2 ščepca soli
limonina lupinica
V pehtranovem nadevu se skriva:
1 kg skute
1 šop pehtrana
6 žlic sladkorja v prahu
180 g kisle smetane
2 jajci
limonina lupinica
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Testo:
Tale potratna torta bo zavita v plašč iz testa, za katerega najprej pripraviš kvasec – v mlačno mleko frcni sladkor in nadrobi kvas, nato pusti, da se dvigne.
K moki ubij jajce, nastrgaj limonino lupinico in posoli. Dodaj kvasec in zgneti v testo, ki ga pustiš vzhajati 1 uro.
Biskviti:
Jajca zasuj s sladkorjem in jih 6-7 minut mlati do penastega. Vlij mleko in rum in vsuj presejano moko.
Sestavine v posodi dobro premešaj, dobljeno maso pa razdeli na tri dele. V enega zmešaj žlico kakava, v preostala pa po pol stroka vanilijevih semen.
Tortnemu pekaču dno pokrij s papirjem za peko. Vlij maso za prvi biskvit in ga pri 180 ºC pečemo 10-12 minut.
Postopek ponovi še za druga dva biskvita.
Pehtranov nadev:
Svež pehtran operi, osmukaj in nasekljaj.
Skuti dodaj jajca, pehtran, sladkor in kislo smetano. Vse skupaj veselo zmiksaj.
Tortogradnja:
Testo razvaljaj na tanko in ga vstavi v okrogel pekač, da štrli čez rob. V mislih moraš imeti, da na koncu potrebuješ dovolj testa, da z njem pokriješ sestavljeno potico.
Testo v pekaču premaži s četrtino nadeva, ki ga pokriješ z belim biskvitom. Po vrsti si nato sledijo druga četrtina nadeva, temen biskvit, spet nadev, bel biskvit, na koncu pa še zadnja četrtina nadeva.
V kolikor prisegaš na sočnost potice, biskvite med gradnjo namoči z mlekom.
Potico prešpikaj s špilo in jo za 45-50 minut pošlji v pečico, segreto na 160 ºC. Če se prične potica po vrhu žgati, jo brž pokrij s papirjem za peko.
Končno bo enkrat po velikonočni pojedini mir.
Velikonočni tek!
Meni je biskvitno testo ratalo kot tri palacinke,pa nisem zacetnica v peki,mogoce manjka pecilni prasek,ne vem. Ce se pa peke loti zacetnica,predlagam bolj podrobni opis recepta,samo povem.
Jutri poskusam se 1x,ker sem obljubila potratno pehtranovo.
Drugace pa hvala za recepte, vse dobro.
Zdravo, Mira.
Jajce je potrebno res dolgo stepati, da dobiš nežno svetlorumeno peno, moko pa primešaj ročno, s spatulo. Tako bo zrak, vtepen v jajce, ostal ujet.