Vroče breskve v vinu s timijanom in vanilijevim sladoledom
Gurmanska sladica v 15 minutah
Ko želimo s sladico res navdušiti, se moramo igrati z njenimi kontrasti. Te pijane breskve so vroče, zato sladoled stopijo, hkrati pa se s kislostjo uprejo njegovi sladkobi. Za prijetno hrustanje pod zobmi pa poskrbijo popraženi mandljevi lističi.
Kompleksnost okusov zaokrožita vino in timijan, ki se odlično ujameta tudi v slanih jedeh.
Pri kuhanju z vinom se držimo načela, da uporabimo takega, kot ga tudi pijemo. Nič cenenega torej, pa tudi ne pretiravamo s kakšnim res vrhunskim.
Midva sva najine breskve napila z dišečim tramincem zaradi njegove bogate arome.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
4 breskve
200 ml sladkega belega vina
1 vejica svežega timijana
60 g sladkorja
2 žlici mandljevih lističev
vanilijev sladoled (lučke ali iz banjice)
Postopek
- Mandljeve lističe stresemo v vročo ponev in jih na hitro popražimo, da zadišijo in se zlatorjavo zapečejo.
- Breskve olupimo, jih razpolovimo, odstranimo koščico in narežemo na krhlje.
- Krhlje vržemo v kozico, ki jo pristavimo nad srednji ogenj.
- Potresemo jih s sladkorjem.
- Dodamo vejico svežega timijana in prilijemo vino.
- Kuhamo toliko časa, da se breskve zmehčajo, kar je odvisno od tega, kako zrele so. Kuha bo vzela 5-10 minut, da so mehke, pa preverimo z vbodem noža.
- Breskve vzamemo iz kozice, timijan pa zavržemo.
- Tekočino v kozici kuhamo, da se zreducira in zgosti, nakar v sirup vrnemo breskve.
- Vroče napite breskve razporedimo po ličnih kozarcih, jih potresemo z mandljevimi lističi, v vsakega pa vtaknemo še lučko vanilijevega sladoleda.
Sladoledni tek!