Pečenica na gorčični čebuli z repinim pirejem
Zimska klasika malce drugače
Kot veli tradicija, se v hladnem obdobju mastimo s pečenicami, žganci in podobnimi slastnimi težkokategorniki. Žal pa te tovrstne pojedine praktično paralizirajo. Ko bi le obstajala lažja alternativa…
V pomoč proti mrazu in konkretni prenažrtosti pogumno vskoči mehka gorčična čebula, katero varuje hrustljavo zapečena pečenica, podporo pa jima nudi odličen repin pire.
V aromatičen pire je spasirano:
repa
šopek peteršilja
kisla smetana
sol
Nežna čebula s karakterjem vsebuje le:
2 čebuli
gorčico
sol
poper
Ogromno pozornosti na kmečkem krožniku pograbi pečenica, zato se potrudi, da si priskrbiš zares kvalitetno.
Želeno količino repe olupi, nakockaj ter vrzi v lonec. Zalij jo z vodo in kuhaj do mehkega. Brž jo vrzi v sekljalnik, podmaži s konkretno žlico kisle smetane, posoli in jo pretvori v kremni pire.
Čebulo olupi in jo ob neprostovoljnem cmeranju nareži na kolobarje. Z ihto jo frcni v ponev z žlico olja, kjer jo na srednjem ognju cmariš, dokler se malce ne zmehča. Za solze se ji maščuj z vmešanjem zajetne žlice kamniške gorčice. Za kazen dodaj še poper in sol po okusu.
Pečenice so že povsem nestrpne in željne vroče kopeli. Prisluhni jim in jih pljuskni v lonec z vodo. Ko slednja zavre, privošči pečenicam še okoli 15 minut prijetnega kuhanja, takoj zatem pa jih pošlji v ponev z vročim oljem, kjer naj se valjajo, dokler nimajo lepo zapečene kožice.
Vsi trije kmečki prišleki so naposled pripravljeni na okusno srečanje na krožniku.
Že po nekaj trenutkih druženja je bilo pečenice povsod dosti. Nič čudnega, ko pa se je spajdašila s podivjano, a mehko čebulo ter z nežnim repinim pirejem.