Piškotne lizike
Najboljše iz obeh svetov
Tristo kosmatih medvedov! Spet je ogenj v strehi, saj se mularija ne more odločiti, ali bi raje piškote ali lizike. Ni drugega, kot da ugodiš obema poloma in pričaraš pisane piškotne lizike. Da bo sladek paket popoln, pa za njihovo pripravo zadolži kar taiste otroke.
Hrustanje teh lizik bi bilo zagotovo bolj klavrno, če za njihovo pripravo ne bi uporabila izdelkov iz bogatega asortimana Dr. Oetker!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
170 g masla
200 g sladkorja
1 Dr. Oetker Vanilin sladkor
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 žlička Dr. Oetker pecilnega praška
2 jajci
350-360 g moke
poljubna Dr. Oetker barvila
Dr. Oetker sladkorna pisala
2 ščepca soli
Postopek
Priprava mase:
- V posodo vrzi maslo sobne temperature in ga zasuj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Vse skupaj penasto stepi.
- Dodaj jajci in 1 žličko vanilijeve arome.
- Moko zmešaj s pecilnim praškom in soljo, nato jo primešaj k masi.
- Piškotna zmes ne sme biti preveč lepljiva. V nasprotnem primeru dodaj še malo moke.
- Maso razdeli na tri dele, v vsako pa primešaj po žličko poljubnega barvila. Dobro pregneti, da je barvilo enakomerno vkomponirano.
- Vsak kos testa splošči in zavij v prozorno folijo, nato pa ga za vsaj 2 uri postavi v hladilnik, še raje pa kar čez noč.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 200 °C.
- Piškotna masa mora biti res hladna, saj se med oblikovanjem zmehča.
- Piškotne mase vzemi iz hladilnika in od vsake barve odtrgaj košček, težek 20-25 g.
- Vsak košček posvaljkaj v kačo.
- Dve ali tri kače postavi ob bok eno drugi in jih skupaj posvaljkaj v eno večjo, pisano kačo. Priporočava preplet dveh kač, saj so lahko tri skupaj pretežke in bo piškot pretežek za na paličko. Če uporabiš tri, zmanjšaj težo vsake kače.
- To skupno kačo zvij v spiralo, da dobiš krog.
- Kroge razporedi po pekaču, obdanem s peki papirjem.
- Pred peko jih vsaj za 15 minut nujno postavi v hladilnik.
- Vsak šareni krog obrni, in nanj do sredine pritisni leseno špilo. Vse skupaj spet obrni nazaj in imaš liziko, pripravljeno na peko!
- Piškotne lizike peci 6-8 minut na 200 °C.
- Ko se lizike ohladijo, jih poljubno okrasimo z barvnimi sladkornimi pisali.