Porova kremna juha s pečenim česnom
Ta juha se poje ravno tako kremna, kot se skuha.
V hladnem zimskem času se najbolj razveselimo stvari, ki nas pogrejejo do kosti. Med take spadajo vroč čaj, prasketajoč kamin in bogata juha.
Midva se najraje pogrejeva z župo, ki jo kar razganja od okusa. Tale porova juha s pečenim česnom je nežne kremne teksture, a drznega okusa. Za njeno gostoto sva poskrbela s krompirjem namesto s škrobom, moko ali smetano.
Kremne juhe so kot nalašč za hrustljave dodatke, kot so hrustljavo pečene kruhove kocke. Če jimi sledi zajetna sladica, kot na primer kvašen cmok, pa je kosilo kar takoj kompletno.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
400 g krompirja
3 pori – brez temnozelenega dela
1 čebula
3 cele glave česna
3 žlice masla
1 l zelenjavne jušne osnove
1 žlica osmukanega svežega timijana
1 žlica limoninega soka ali jabolčnega kisa
sol
poper
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Peka česna:
- Vsem trem glavam česna odrežemo vrh, tako da so vidni prerezi vseh strokov.
- Odsekan del zavržemo, površino reza na stroku pa premažemo z oljčnim oljem ter posujemo s soljo in poprom.
- Vsako glavo zavijemo v kos aluminijaste folije.
- Aluminijaste paketke postavimo v pečico, segreto na 200 °C.
- Po 30 minutah aluminijaste zavoje ukrademo pečici, jih razpremo in pustimo nekaj minut, da se zmehčani česen ohladi.
- Iz vsakega stroka posebej iztisnemo česnovo pasto. To zbiramo v posodi, na koncu pa jo pretlačimo z vilicami.
Priprava zelenjave:
- Najprej se lotimo rezanja in sekljanja.
- Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
- Poru odrežemo večino zelenega dela, ki ga shranimo za kako juho.
- Preostali por po dolgem razpolovimo in speremo pod tekočo vodo, nato pa na tanko narežemo.
- Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.
Kuha juhe:
- V pisker vržemo maslo, ga pristavimo nad srednje-visok ogenj in na njem pražimo čebulo toliko časa, da prične ob robovih rjaveti.
- Dodamo por, krompir in timijan. Pražimo, dokler se por ne zmehča in postekleni.
- Dodamo speštan pečen česen in dolijemo jušno osnovo.
- Župo zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj, kastrolo pa pokrijemo s pokrovko.
- Juha naj brbota toliko časa, da se krompir povsem zmehča, kakih 20 minut.
- Zdaj moramo neugledno čorbo preobraziti v svilnato kremno juho. To delo najbolje opravi visokohitrostni sekljalnik (“high-speed blender”), a se bosta v redu odrezala tudi palični mešalnik ali multipraktik.
- V juho vmešamo še žlico limoninega soka ali kisa, po okusu pa jo še dodatno solimo in popramo.
- Po želji lahko juho obogatimo še s sladko smetano. Midva sva jo uporabila za polepšanje postreženega krožnika.
Dober tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!