Napičene kozice v testu
Ho ho ho, še 11 dni
Ko se Božičku čez leto ni potrebno ubadati s tvojimi darili, ima prostega časa na pretek. Na stara leta je belobradi prismuknjenec prenehal z ekstremnimi športi in odkril svojo novo strast – pingivnorejo. Kot vsak amaterski vzreditelj, ki da kaj nase, ima tudi on skrivno recepturo za pingvinjo krmo.
Malo neletečo perjad dobrodušni mož razveseljuje s hrustljavo morsko poslastico, ki je priročno napičena na palčke – gre za imenitne kozice, oblečene v hrustljavo listnato testo, h katerim se izjemno poda domača sladka čili omaka.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Za nabodene koze si nagrabi:
20 zamrznjenih kozic
1 zvitek svežega listnatega testa
V kultno sladko čili pomako moraš natlačiti:
220 g sladkorja
250 ml riževega kisa
1 žličko mletega česna
2 nasekljana posušena čilija
2 žlički gustina
1 žličko mletega ingverja
2 žlici kečapa
Čeprav pingivni že nestrpno cepetajo in tulijo v tri krasne, jih zatri z odločim pogledom in se loti goste čili omake.
V rižev kis vsuj sladkor in mešanico segrevaj, da zavre. V posodo vrzi česen, nasekljan posušen čili, ingver in kečap ter vse dobro premešaj.
V ločeni posodici zmešaj 2 žlički gustina in 2 žlici vode, dobljeno mešanico pa špricni k ostalim sestavinam in pusti, da vre 1 minuto.
Novonastalo sladko čili omako pretoči v kozarec za shranjevanje, ki ga lahko porineš v hladilnik, ko se shladi.
Lesene palčke za 20 minut namoči v hladni vodi, da se bodo bolje spopadle z vročino v pečici.
Kozice olupi, jih po sredini hrbta vzdolžno zareži in jim odstrani črevo. Vehementno jih nabodi na palčke in jih ovij s trakovi listnatega testa.
Dobljene lizike razporedi po pekaču, obdanem s papirjem za peko, in jih za 15 minut zalučaj v pečico, segreto na 220 stopinj.
Nerodne in neučakane pingvine lahko končno razveseliš. Najprej jim ponudi slastno sladko čili omako polnega okusa, …
… nato pa še šopek napičenih kozic za pomakanje vanjo.
Pingvinji tek!