Čokoladni tart z meringo
Čez okroglih 5 dni bo pod jelko ogromno daril!
Božičkovi rojstni dnevi so znani po divjih zabavah, katerih se udeležijo praktično vsi prebivalci severnega pola. Kot veli tradicija, morajo gostje belobradežu za darilo prinesti čokoladno jed izpod lastnih prstov/kopit/krempljev. Vsako mora Božiček poskusiti in med vsemi razglasiti svojo najljubšo.
Letos je Božičkov glas prejel imenitno preprost in preprosto imeniten čokoladni tart z meringo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za podlago:
350 g moto piškotov
100 g masla
Sestavine za nadev:
200 g mlečne čokolade
200 g temne čokolade
300 ml sladke smetane
80 g masla
Sestavine za meringo:
3 beljaki
130 g sladkorja
3 žlice vode
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Tart:
- Piškote zdrobi do finega, jih zmešaj z stopljenim maslom ter pritisni ob pekač za pite s snemljivim dnom.
- Pečico segrej na 180 ºC in ji za 6 minut prepusti peko piškotne podlage.
- V kozico zlij smetano in vanjo nameči maslo in obe čokoladi. Med mešanjem nad srednjim ognjem čokolado počasi raztopi.
- Dobljeno čokoladno lavo prelij čez ohlajeno piškotno dno, vse skupaj pa nato brž pospravi v hladilnik, da se strdi – v nasprotnem primeru bi lahko kak mimoidoči pomočil prst v čokolado.
Meringa:
- Sladkor in 3 žlice vode mešaj nad srednjim ognjem, da nastane sirup.
- Z električnim mešalnikom priči mlatiti beljake. Tepi jih do mehkih vrhov (ko metlico postaviš pokonci, mora na njej ostati sneg, špička se mora pa prepogniti), nato pa ob stalnem mešanju postopoma dodaj še sirup.
- Pograbi dresirno vrečko in vanjo natlači sneg iz beljakov. Na vrh tarta nabrizgaj simpatične kupčke, ki jih nato s kuhinjskim brenerjem kruto zažgeš.
Hrustljavo piškotno dno ponuja izjemen kontrast kremni čokoladni kremi, z zapečeno puhasto meringo pa je ta tart tako dober, da je že kičast.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Mene pa zanima zakaj je potrebno podlago najprej speči?
Sabina,
speči jo je potrebno, da se strdi in obdrži obliko.
LP, Midva 🙂
Pozdravljeni, zanima me velikost pekaca. Lp
Živijo, Sanja.
Midva sva uporabila pekač s premerom 28 cm.
LP, Midva
Kako spraviti pito iz pekaca da jo ne poskodujes in pa kje hranim pito ker jo potrebujem sele jutri?nadev ostene mehek ali se strdi v cokolado nazaj?
Špela,
za tak tart je najbolje imeti poseben pekač – najin ima stekleno snemljivo dno in silikonske stranice. Te z lahkoto odstraniš.
Pita naj počaka v hladilniku, nadev pa ostane mehek in kremen.
LP, Midva
Zdravo,
Sem naredila ta tart in me zanima koliko časa rabi počivati v hladilniku- 1h ali kaj več? Da vem pravi čas pripraviti meringo.
lp, Nika
Nika,
ena ura bo dovolj.
LP, midva
Pozdravljeni.
Brenerja nimam. Lahko dam kaj drugega na vrh? 🤔
Ajda,
lahko izpustiš ali pa pred postrežbo na vrh nakupčkaš smetano ali maskarpone. Lahko pa zraven kosa postrežeš kepico vanilijevega sladoleda.