Miklavževo pecivo
Še debelih 20 dni do obiska belobradega možica.
December je mesec obdarovanj in kot vedno za vrsto daril poskrbi trojica radodarnih mož. Božiček nas obišče proti koncu meseca, leto pa zaključi Dedek Mraz. Že čisto na začetek meseca pa se vsako leto vštuli Miklavž, ki po tradiciji s seboj privleče cele kupe oreščkov, suhega sadja in rožiča. Lani je pridne navdušil s svojimi piškoti, poredni pa naj skrijejo pred pirinimi parklji!
Da se ne bi pri ostalih dveh bradatežih ob pogledu na Miklavževe dobrote zanetilo ljubosumje, podarjen zaklad brž skrij v sočno pecivo.
V pecivu se skriva:
1 pest suhih rozin
1 pest suhih brusnic
2 banani
2 pesti orehovih jedrc
100 g jedilne čokolade
4 jajca
150 g pirine moke
180 g rjavega sladkorja
150 g rožičeve moke
1 vrečka pecilnega praška
100 ml olja
Čokoladno streho tvori:
100 g temne čokolade
50 g sladke smetane
Postopek:
- Komaj ti Miklavž pomežikne v slovo, se ti že pridno lotiš priprave peciva. Suhe rozine in brusnice namoči v vodi, dokler se ne zmehčajo, nato jih ožemi.
- Jajca ubij in loči rumenjake od beljakov. Prve skupaj s sladkorjem penasto pretepeš, druge pa mirno našeškaš v čvrst sneg. K rumenjakom dodaj olje in z vilico pretlačeni banani.
- Rožičevo in pirino moko zmešaj skupaj s pecilnim praškom, nakar jih primešaš k rumenjakovi zmesi.
- Jedilno čokolado raztopi ter skupaj z brusnicami, rozinami in nasekljanimi orehi primešaj k ostalim sestavinam.
- Čisto na koncu se miklavževanju pridruži še sneg iz beljakov, ki se previdno in nežno vmeša med ostale sestavine.
- Dobljeno maso zlij v pomaščen pekač, ki ga za 30-35 minut pospraviš v pečico, razgreto na 180 ºC.
- Sladko smetano zavri, odstavi in vanjo nameči nalomljeno čokolado. Topljeno čokolado zlij po ohlajenem pecivu.
- Pograbi mačeto in pecivo spretno nareži na kocke.
Ko bosta naokoli lomastila dobrodušna Božiček in Dedek Mraz, jima suvereno ponudi miklavževe kocke. Polni bradi drobtin in zadovoljno gruntanje bodo dali vedeti, da tudi Miklavž nosi odlična darila!
Miklavžev tek!
Kakšna je velikost pekača v katerem sta pekla tole miklavževo pecivo?