Poredni polnjeni pirini parklji

Okroglih 21 dni ti preostane do božiča

 

Predmiklavžev dan privablja posebne pečene prišleke. Predstavljava praznične parklje – polnjene, preprosto pripravljene, predvsem pa pregrešne.

Vragi-10

Za grozoviteže:
250 ml mleka
2 jajci
600 g pirine moke
kocka svežega kvasa
žlica soli
60 g sladkorja
5 rezin kuhanega ali pečenega pršuta
80 g masla
2 žlici olivnega olja

Za okraševanje:
suhe brusnice
sušen paradižnik
1 jajce
mak

V kozico z mleko postavi maslo in vsuj sladkor ter segrevaj, dokler se ne stopita. Kozico odstavi in ohladi do mlačnega. Zabavi v kozici dodaj kvas in počakaj, da jo dvigne.

Vragi-2

Moko posoli in vanjo naredi jamico, kamor ubiješ jajca in dodaš 2 žlici olja. Vlij kvašeno mešanico in dobljeno maso gneti do prožnega testa. Če je to zelo lepljivo, dodaj še malo moke. Po čutni masaži ga pusti počivati eno uro.

Vragi-3

Ko testo doseže zavidljiv volumen, ga vzami iz posode in prični z vražjim delom.
Kos testa povaljaj, na sredino postavi rezino pršuta in ga zapri.

Vragi-4

S škarjami ali nožem krutemu parklju naredimo okončine in njegov zaščitni znak – roge.

Vragi-6

Poskrbi za brusnične oči ter gumbe in ne pozabi na paradižnikov jezik.

Vragi-7

Grdavže premaži s stepenim jajcem in jim z makom posuj kocine po nogah.

Vragi-8

Vtakni jih v na 190 stopinj ogreto pečico. 20 minut jih preplašeno opazuj skozi okence, kako postajajo vedno bolj grozni.

Vragi-9

Po peki jih vključi jih v aranžma in jih ne spusti izpred oči.

Vragi-11

Dober tek!

5 comments

  1. Janja Zavsek says:

    Zivjo!
    Rabim pomoc. Ker smo v tujini ( druzina 3 oseb) in nimamo nobenega, ki bi pojedel visek parkeljnov me zanima , koliko gramov vsega rabim, da specem 3 parkeljne. Hvala

Leave a Reply