Jogurtova torta s hruško in orehi
Enostavna torta jesenskih barv
Hruška in oreh sta le dve izmed mnogih dobrot, ki postanejo jeseni nared za požret’. Kljub temu pa je ta duet povsem zadosti za bombastično jogurtovo torto. Svoje mesto v njej so orehi našli v biskvitu, hruške pa tako v kremi kot v želeju.
Kot vse ostale jogurtove torte, pa tudi ta spada med lažje – tako za pripravo, kot za prebavo.
Ko se znajde na Martinovi mizi, priporočava, da ob njo postavimo tudi buteljko traminca.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Orehov biskvit:
4 jajca
80 g moke
80 g mletih orehov
80 g mleka
80 g olja
120 g sladkorja v prahu
1 žlička pecilnega praška
1 žlička vanilijeve arome
Jogurtova krema:
800 g jogurta
9 listov želatine
3 žlice sladkorja v prahu
250 ml sladke smetane
Hruškovi koščki:
500 g hruškovih koščkov (približno 6 hrušk)
2 žlici sladkorja v prahu
Hruškov žele:
2,5 dl gostega hruškovega soka
1 preliv za torte želatina ali tri liste želatine
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 ali 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Orehov biskvit:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- V posodo ubijemo 4 jajca in stresemo 120 g sladkorja, nato jih penasto stepemo (približno 10 minut).
- Dodamo vanilijevo aromo, 80 g mleka in 80 g olja. Premešamo.
- V drugi posodi zmešamo 80 g moke, 80 g mletih orehov in 1 žličko pecilnega praška.
- Na dno tortnega pekača postavimo izrezan papir za peko.
- V pekač vlijemo biskvitno maso, pri strganju pa si pomagamo s spatulo.
- Biskvit se peče 20-30 minut, pečenost pa preverimo z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh.
- Po peki pustimo, da se biskvit ohladi, nato ga prerežemo na pol.
Hruškovi koščki:
- Približno 6 hrušk olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Skupaj mora biti 500 g hruškovih koščkov.
- Hruškove koščke stresemo v kozico in jih zasujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu.
- Kuhamo jih, da se popolnoma zmehčajo, nato jih odstavimo in ohladimo.
- Hruške odcedimo, tekočino pa prihranimo za namakanje biskvita.
Jogurtova krema:
- 250 ml sladke smetane preklofamo v stepeno smetano.
- V hladno vodo potunkamo 9 listov želatine. Pustimo jih, da se napojijo.
- Želatino ožamemo in jo vržemo v kozico nad ogenj.
- Segrevamo jo, da se popolnoma stopi.
- V posodo čmoknemo 800 g jogurta, k njemu pa z električnim mešalnikom primešamo najprej 3 žlice sladkorja v prahu, nato pa še želatino.
- K jogurtom s spatulo nežno primešamo stepeno smetano.
- Na koncu v kremo vmešamo še odcejene hruškove koščke.
Tortogradnja:
- Prvi biskvit postavimo na tortno podlago, okoli njega pa zategnemo tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- Biskvit namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.
- Na biskvit nanesemo pol kreme in jo poravnamo z lopatko.
- Na kremo poveznemo drug biskvit in ga namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.
- Gradnjo zaključimo z drugo polovico kreme, ki jo pogladimo in poravnamo.
- Nadebudno tortico postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Hruškov žele:
- V kozico zlijemo 2,5 dl hruškovega soka in ga segrejemo do vrelišča.
- V hladni vodi namočimo tri liste želatine in jih pustimo, da se napojijo.
- Želatino ožamemo in jo vržemo v kozico.
- Hruškov sok mešamo, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavimo in jo pustimo na pultu, da se hruškova osnova malce ohladi.
- Še toplo osnovo zlijemo na strjeno kremo, torto pa nato postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Testo je izjemno tekoče, ko se speče pa tanko kot palačinka… 2x ponovila, ker sem mislila, da sem kaj spustila.
Tudi približno ne izgled in višina torte, ki je na sliki.
Alja pozdravljena!
Si jajca in sladkor penasto stepla, morajo se stepati tam okoli 10 minut (sva dodala v recept), masa res pride puhasta in nikakor ne tekoča. Si delala po receptu iz bloga ali iz tiskane revije OK? Ker v reviji jo je zagodel tiskarski škrat in so količine sestavin malo pomešane. Lp, Midva
Isto kot Alja.. izredno tanko testo ko se je ohladilo, komaj prerezal na pol… Jajca in sladkor sta bila penasto stepena. Krema odlicna!
Pozdravljen, Blaž.
Kateri premer pekača si uporabil? Bova pri receptu izbrisala premer 26 cm, saj nekaterim pride očitno prenizek biskvit. Tortica na sliki je premera 24 cm, sva pa delala že tudi v pekaču fi 26 in sva brez problema lahko prerezala. Recept je 100% pravilen in preverjen, saj je identičen uporabljen pri večih tortah na blogu… Tako, da res nimava več ideje, zakaj ne bi uspel:/
Pozdrav, mene pa zanima, kateri jogurt sta uporabila vidva ?
Zelo pogosto uporabljam vajine recepte , super so
Lp,Mateja
Navaden čvrsti jogurt:)