Čokoladna panakota z aromatičnimi vročimi slivami
Poberi svojih pet češpelj in zakuhaj to jesensko sladico
Poletje se spet počasi spreminja v sončen spomin, poln sladoleda, sadnih kup in podobnih osvežilnih sladic. Zdaj se nam ni potrebno več frišati in lahko brbončice prepustimo bogatim in barvitim jesenskim okusom.
Odprtje sezone prepuščava kremni čokoladni panakoti z nepogrešljivim kardamomom, ki se kar topi pod nesramno aromatičnimi vročimi slivami, kuhanimi v sladkem rdečem vinu.
Sladko rdeče vino je v primerjavi z belim prava redkost. Slavni portugalski portovec je kot nalašč za tak sladek podvig, še raje pa priporočava sladki refošk, ki je iz slovenske trte izvit, pripravljen pa iz prezrelega grozdja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Čokoladna panakota:
400 ml smetane
200 ml mleka
150 g kvalitetne temne čokolade
3 listi želatine
1 noževa konica kardamoma
2 žlici sladkorja v prahu
Vroče slive:
300 g razpolovljenih in izkoščičenih sliv
2 žlici rjavega sladkorja
1 strok vanilije
0,5 žličke limonine lupinice
150 ml sladkega rdečega vina (npr. sladki refošk)
100 ml vode
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Čokoladna panakota:
- V kozico zlijemo smetano in mleko ter stresemo kardamom in sladkor v prahu.
- Segrevamo do vretja, nato kozico odstavimo in vanjo nalomimo žlahtno čokolado.
- Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne čokoladne zmesi.
- Liste želatine namočimo v kozarcu ali skodelici hladne vode.
- Počakamo, da se napojijo in nabreknejo, nato pa jih z rokami dobro ožamemo.
- Želatino vržemo v kozico, ki jo vrnemo nad nizek ogenj. Mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
- Dobljeno zmes še vročo zlijemo v lične kozarce, ki jih nato previdno postavimo v hladilnik vsaj za 3 ure, da se panakota strdi.
Aromatične vroče slive:
- Sladkor, limonino lupinico, vino in vodo namečemo v kozico.
- Vanilijev strok po dolgem razpolovimo in iz njega z nožem postrgamo semena, ki jih vržemo k ostalim sestavinam.
- Kozico pristavimo na ogenj in zavremo, nato vanjo stresemo še češpljine polovice.
- Vinska čorba naj brbota toliko časa, da se slive zmehčajo, vino pa zreducira v sirup.
Panakoto postrežemo hladno, prelijemo jo pa z vročimi slivami. Ob bitki kontrastov vroče-hladno in sladko-kislo brbončice sploh ne bodo prišle do sape!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!