Kozarec torte
8 dni in radodarni mož bo tu
Današnja sladica ti bo vzela malce več časa (ali pa ne, saj prilagava bližnjice). Ne skrbi, požirek te torte je vreden sleherne minute.
Za boljšo preglednost ti ponujava recept po plasteh. Ker so skupaj kar zajeten zalogaj, so pod naslovi pripisane bližnjice.
BISKVIT
(Namesto biskvita lahko uporabiš Bebe piškote ali kupljen biskvit)
3 jajca
130 g sladkorja
140 g moke
pol vrečke pecilnega praška
40 g kakava v prahu
100 ml mleka
Jajca ubij in loči sprte rumenjake in beljake. Rumenjake dobro stepi, vsuj sladkor in prilij mleko. V posebni posodi zmešaj moko, pecilni prašek ter kakav in dobljeno presej k rumenjakom.
Beljake pretepi dokler niso popolnoma trdi in jih s spatulo nežno vmešaj k rumenjakom.
Pekač obloži s papirjem za peko in vlij biskvitno maso.
Zalučaj ga v pečico, kjer naj sameva 12-13 minut pri 180 stopinjah.
Vanilijeva krema
(Vanilijevo kremo uspešno nadomesti vanilijev puding)
600 ml mleka
100 g moke
3 jajca
100 g sladkorja
strok vanilije
vanilijev sladkor
Rumenake in beljake zopet razdvoji. K rumenjakom vmešaj 150 ml mrzlega mleka, vtresi moko in mešaj do pudingaste zmesi.
Preostalo mleko vlij v kozico in dodaj sladkor, vanilin sladkor ter izdolben vanilijev strok. Ko zavre, mleko odstavi z ognja in z metlico dodobra vmešaj zmes iz rumenjakov.
Kot prej, premlatene beljake s spatulo vmešaj v še toplo vanilijevo kremo.
Čokoladni mousse
(Ne, za tega pa ni zamenjave. Kar potrudi se, ker je za dol pasti)
4 jajca
50 g sladkorja
3 vrečke vanilijevega sladkorja
500 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
Najprej se loti žametne čokolade in jo stopi nad soparo. Že tretjič podpri jajčni spor in loči rumenjake od beljakov. Med njima ne delaj razlik in oba konkretno zmlati. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem do puhaste zmesi, beljake pa do trdega. Ker si že ravno v elementu, stepi še smetano.
Z mešalnikom na najnižji hitrosti k rumenjakom vmešaj topljeno čokolado in sneg iz beljakov, na koncu pa narahlo vmešaj še stepeno smetano.
Za malinov preliv si priskrbi 250 g malin in sladkor v prahu. V kozici pogrej maline in sladkaj po okusu.
Da bo torta sočna, si pripravi še hladen kakav: 300 ml mleka zmešaj z dvema žlicama kakava v prahu.
Današnjo sline-cedečo sladico lahko ponudiš v absurdno ogromnem kozarcu (kot midva) ali pa v več manjših. Pusti, da ti domišljija podivja (vaza, akvarij, čelada).
Z nasmeškom na ustih se loti zabavnega dela: sestavljanja. V pekaču razdrobi čokoladni biskvit in ga namoči s hladnim kakavom.
Z namočenim biskvitom pokrij dno kozarca. Drugo plast tvori vanilijeva krema, tretjo malinov preliv, nato pa spet vanilijeva krema.
Naslednja plast pripada čokoladnemu moussu, zadnja pa 250 ml stepene smetane.
Z nožem nastrgaj čokoladne opilke in z njimi posuj kozarčno torto.
Tako, pa si pri koncu. Oddahni si in mojstrovino čez noč pospravi v hladilnik (če se res mudi, počakaj vsaj 6 ur). Potem jo pa ponosno postavi na ogled.
Nadebudnim sladkosnedcem torto postrezi z zajemalko. Prepričana sva, da bo danes marsikdo pregloboko pogledal v kozarec.
Čin-čin!
To pa je nekaj zame, mnjami….. Maline, cokolada, vanilija..
najs
Kukr dobr zgleda je tud dobra…..padla na plodna tla 🙂
o hudo, tole pa zgleda odlično 🙂
super sladička, je takoj zmankalo! 🙂 zanima me, ali bi bilo to primerno pripraviti v pekaču, namesto v kozarcu? Saj bi se strdilo v hladilniku in bi lahko razrezal?
Ja, v pekaču bi bilo super. Priporočava, da biskvita ne razdrobiš, ampak le dobro namočiš. V vanilijevo kremo pa le stresi en Kremfix za boljšo kompaktnost.
Odlično!
Mene pa zanima za koliko kozarčkov približno pride po receptu ? 🙂
Midva sva napolnila le enega, zares ogromnega 🙂 meniva pa, da bi lahko napolnila vsaj 10 kozarcev.