Miklavževi piškoti

Čez 21 dni bo konec čakanja daril!

 

Praznični december je čas strpnosti, ljubezni in sočutja. Nekdo pa se ne strinja povsem. Za Miklavža predstavlja december obdobje grenke zavisti, saj se zaradi Božička počuti zasenčenega. Letos se je odločil, da namesto kuhanja mule speče piškote in si povrne zvezdniški ugled med darilojemalci.

miklavzevi-piskoti-16-of-16
Še dobro, saj so iz njegovega ljubosumja nastali pošteno hrustljavi in okusni piškoti, v katerih se skrivajo različni oreščki in suho jagodičevje.

miklavzevi-piskoti-14-of-16
Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjem, pošteno začinil pa ga je kralj začimb Kotányi. Klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Nikolaj je za piškotanje uporabil:
300 g pšenične bele moke
180 g masla sobne temperature
150 g sladkorja
1 vrečka limoninega ali pomarančnega sladkorja Kotányi
1 žličko pecilnega praška
1 jajce
1 žličko arome vanilije
sol
3 pesti poljubnih oreščkov in suhega sadja (midva sva uporabila mešanico brusnic in indijskih oreščkov)

miklavzevi-piskoti-1-of-16
Ob brundanju Miklavževih zimzelenih viž prični s pripravo piškotov. Maslo in sladkor penasto zmiksaj in jima primešaj jajce, nato pa še limonin ali pomarančni sladkor in moko, zmešana s pecilnim praškom. Vse prišleke v posodi zmešaj v homogeno maso.

midva-2-of-2
V testo nameči za dve pesti oreščkov in suhega sadja. Midva sva si zaželela suhih brusnic in indijskih oreščkov. Testo zgneti, da se oreščki in suho sadje enakomerno razporedijo po njemu, nakar ga zaviješ v podolgovato klobaso, ki jo zaviješ v folijo za živila. Dobljeno kačo vrzi v zamrzovalnik, da se strdi.

midva-1-of-2
Ko ne zdržiš več, pograbi piškotno klobaso iz zamrzovalnika in jo s katano ob divjem tuljenju razsekaj na 1 cm debele kolobarje. Brž jih nameči na pekač, pokrit s papirjem za peko in jih za 10 minut porini v pečico, razkurjeno na 180 stopinj.

miklavzevi-piskoti-10-of-16
Miklavž se že zlohotno krohota, saj se zaveda, da je s temi vrhunskimi piškoti Božičku pošteno skočil v zelje.

miklavzevi-piskoti-15-of-16
Ob kovanju bistroumnega načrta o prevzemu praznične prevlade se nesrečni mož zave, da je požrl prav vse napečene piškote.

miklavzevi-piskoti-13-of-16
Miklavžev tek!

Leave a Reply